Jelentős változások a Google mobilszolgáltatójánál

A Project Finél jelentősen bővült az eszköztámogatás, sőt mi több, már a neve sem a régi.

Jelentős változások a Google mobilszolgáltatójánál

A Google még 2015-ben indította el a Project Fi MVNO (mobile virtual network operator) szolgáltatatót, és bár ez egyelőre nem örvend kirobbanó népszerűségnek, a jelek szerint a vállalat hisz a sikerben. A Project Fi mostantól Google Fi néven üzemel tovább, ami egyértelmű jele annak, hogy ezt esze ágában sincs elkaszálni a keresőóriásnak, éppen ellenkezőleg, készen áll arra, hogy nagyobb lendületet vegyen.

A Google Fi egy olyan virtuális mobilszolgáltató, ami egyelőre kizárólag az Egyesült Államokban érhető el, de meglehetősen vonzó több szempontból is. Ez egyrészt állítólag nagyon kedvező áron nyújt ideális csomagokat a modern okostelefonok mellé, másrészt összefogja a Sprint, a T-Mobile és az US Cellular hálózatokat, ezáltal igazán jó lefedettséggel képes üzemelni. Az MVNO alatt futó mobilok ahhoz a hálózathoz csatlakozhatnak, ami éppen a legideálisabb a lefedettség szempontjából. (Tudniillik az Egyesült Államokban a hálózatok a hazai viszonyoktól eltérően, meglehetősen tagoltan biztosítanak lefedettséget még napjainkban is, így régiótól függően ez ott különösen fontos szempont lehet a felhasználók számára.)

Galéria megnyitása

A Project Fi esetében a legnagyobb problémát talán az jelente, hogy nagyon szerény volt a támogatott eszközök felhozatala. Lényegében a Pixel okostelefonokon túl csak maroknyit mobilból (néhány LG és Motorola) választhattak a felhasználók. Ez viszont a mostani névváltással együtt megváltozni látszik. A Google Fi már lehetőséget nyújt egy sor nagy népszerűségű androidos mobil használatára, így például már Samsungok, Huawei-ek, Nokiák is képbe kerültek. A támogatott gépek listáján szerepelnek már a OnePlus készülékek, de még a Xiaomi Mi A2 és az Essential Phone PH-1 is felkerült a lajstromra. És ami nagyon fontos ezen a ponton, hogy már az iPhone használatának sem lesz akadálya (az iPhone 5S-től kezdve), igaz, azt hozzáteszi a Google, hogy az iOS esetében még bétatesztről van szó. Az Apple eszközeinél néhány extra lépésre is szükség van a megfelelő konfigurációhoz, de a vállalat gondoskodik arról, hogy ez senkinek se jelenthessen gondot. A Google Fi applikációt kell telepíteni az App Store-ból, ez mindent részletesen leír, és nemcsak a beállításokban segít, hanem ezen keresztül lehet például intézni a számlák fizetését, és az ügyfélszolgálattal való kapcsolattartásból is kiveszi a részét.

Galéria megnyitása

Azt viszont meg kell jegyeznünk zárásul, hogy a Google Fi szolgáltatás által nyújtott minden funkciót továbbra sem lehet majd bármilyen készülékről igénybe venni. A vállalat arról beszél a bejelentésében, hogy a lehető legjobb felhasználói élmény továbbra is azokkal a készülékkel biztosítható, amelyek külön ki vannak emelve a szolgáltatás hivatalos honlapján (Pixel 2, Pixel 3, LG V35 ThinQ, LG G7 ThinQ, Moto G6, Moto X4). Ezek olyan különleges hardveres és szoftveres megoldásokat is tartogatnak, amik nagyobb megbízhatóságot és jobb biztonságot nyújtanak a Google Fi különleges hálózati igényeihez igazodva.

A vállalatnak most egyértelműen az a célja, hogy a szolgáltató zászlaja alá minél több felhasználót gyűjtsön össze az Egyesült Államokban. És nem kizárt, hogy megfelelő mennyiségű tapasztalattal a háta mögött a jövőben úgy fog határozni, hogy más régióban is szerencsét próbál a hazáján kívül.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap