Shop menü

JELENTŐS ÚJÍTÁSRA KÉSZÜL A QUALCOMM AZ OKOSÓRÁKNÁL

Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Jelentős újításra készül a Qualcomm az okosóráknál

A Snapdragon rendszerchipek nagyon szépen fejlődnek és lépdelnek előre, azonban a Qualcomm viselhető kiegészítőkbe fejlesztett megoldásáról már nem igazán lehet ugyanezt elmondani. Nagy csinnadrattával jelentette be a Snapdragon Weart a gyártó annak idején, de eddig minden generációváltás megkésett, és a várakozásokat alumúló lett. Talán ezúttal más lesz a helyet.

A Qualcomm elhintette, hogy érkezik egy olyan újdonság, ami az okosórákhoz lesz igazítva. Tehát jó eséllyel a Snapdragon Wear termékvonalat erősíti majd. Ahol legutóbb 2020 második negyedévében jelent meg új konstrukció, de már akkor sem volt túlzottan modern az eredmény.

A Snapdragon Wear 4100 hatalmas előrelépést volt, hiszen egészen addig 32 bites chipeket kínált a cég 28 nm-es csíkszélességen, ami már tarthatatlan állapot volt. Azonban a nagy előrelépés is csak a 12 nanométeres gyártási eljárásig és a Cortex-A53 processzormagok megjelenéséig vezetett. Illetve még annyit hozzá kell tenni, hogy a Snapdragon Wear 4100+ rendelkezett egy QCC1110 társprocesszorral is.

Galéria megnyitása

A Samsung már tavaly óta kínál olcsón rendszerchipet okosórák számára, ami 5 nm-en került gyártásba, így a hatékonyság szempontjából nem is említhető egy lapon a Qualcomm jelenlegi legjobb megoldásával. Most azonban már jöhet egy olyan Snapdragon Wear, ami végre valóban versenyképes lesz, és akár több napos üzemidő elérésére is lehetőséget nyújthat majd. Továbbá a méret is fontos, az Exynos W920 ugyanis a legkisebb csomagja LTE kapcsolódási lehetőséggel, így a Samsung chipjét használva például nagyobb akkunak marad hely a tokban.

Sajnos a Qualcomm semmilyen konkrétumot nem szellőztetett meg annak kapcsán, hogy milyen rendszerchipet fog felvonultatni, de a felvezetése alapján nagy változásra kell számítani. Reméljük, hogy ezúttal nemcsak annyiról számolhatunk be, hogy letudták a kötelező köröket a fejlesztők, hanem tényleg egy fontos előrelépést fog ez jelenteni az innováció szempontjából.

A Google rendszerét használó mai okosórák legnagyobb problémája, az üzemidő. Már az is egy fontos fejlődést jelentene, ha sikerülne azt elérni, hogy a normál használat mellett ezekkel meg lehessen oldani a 4-5 napos használati időt, és intenzívebb igénybevétel mellett is elmennének 24 órán keresztül. Ehhez pedig a legfontosabb egy megfelelő lapka, amit talán most a Qualcomm össze fog hozni. A több mint hat évnyi tapasztalattal a háta mögött.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére