Shop menü

JELENTŐS LÉPÉSEN VAN TÚL A BING CHATBOT, MOSTANTÓL BÁRKI HASZNÁLHATJA, ÉS SOK ÚJÍTÁST KAP

A Microsoft folyamatosan dolgozik azon, hogy az új Bing egyre szélesebb közönséget érjen el, és több fontos dologra is fény derült a napokban a szolgáltatással kapcsolatosan.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Jelentős lépésen van túl a Bing chatbot, mostantól bárki használhatja, és sok újítást kap

Február óta működik az új Bing keresőben egy chatbot is, és ezt nagyon gyorsan széles körben elérhetővé tette a Microsoft. A szolgáltatás az ingyenes ChatGPT-vel ellentétben már a GPT-4 nagy nyelvi modellt használja, és hozzáfér az internethez, így naprakész információi vannak szinte mindenről.

Kezdetben még heteket kellett várni a hozzáférés igénylését követően, hogy valaki elérhesse a funkció, és mindenképpen kellett Microsoft-fiók, mert ehhez kapcsolta az engedélyt a vállalat. Az utóbbi időben viszont már szinte percek alatt megkapta a zöld utat a felhasználó, miután igényelt egy hozzáférést, így nem is igazán volt már ennek relevanciája. Ezt minden bizonnyal a cég is így látta, mert most egy tollvonással feloldotta az összes ilyen jellegű megkötést.

Galéria megnyitása

Egyes leírások arról számoltak be, hogy azért Microsoft-fiókkal be kell jelentkezni, csak nem szükséges már hozzáférési engedélyt kérni, megy már enélkül is a Bingben a Csevegés funkció. Ugyanakkor mi azt tapasztaltuk, hogy igazából a bejelentkezésre sincs szükség a webes felületnél – az app még kéri ezt. Akkor is minden gond nélkül tudtunk üzeneteket váltani a generatív mesterséges intelligenciával, ha nem léptünk be, és minden parancsunkra reagált a rendszer, nem panaszkodott a fiók hiánya miatt. De továbbra is akad azért még néhány limit.

Ha már a korlátozásoknál tartunk, akkor igazából még két dolgot kell megemlítenünk. Azt továbbra is kéri a szolgáltatás, hogy a Microsoft Edge böngészőt nyissa meg az ember. A redmondiak talán egyszer majd ezt a megkötést is elengedik, de egyelőre együtt kell élni azzal, hogy csak a cég házi böngészőjéből nyitható meg a szolgáltatás. Értelemszerűen az a céljuk, hogy minél nagyobb piaci részesedést érjenek el a chatbotot meglovagolva – ez a dolog az elmúlt hónapok tapasztalatai látva működik. Emellett pedig a privát böngészés közben nem megy a chatbot, ennek pedig valószínűleg adatvédelmi okai vannak.

A Bing chatbotnak egy beszélgetésben már összesen 20 üzenetet lehet küldeni, és ezt a kisebb korlátot folyamatosan emeli a Microsoft. Erre vonatkozóan azért van megkötés, mert kezdetben a hosszabb csevegésekbe képes volt nagyon súlyosan belezavarodni az MI. Miután a problémákra fény derült, 5 üzenetre lett korlátozva a használat, de az elmúlt hónapok alatt ezt sikerült 20 üzenetig feltolni, és nagyon kevés esetben érik el az emberek a mostani korlátot.

Galéria megnyitása

Továbbra is előzetes tesztelésként kezeli egyébként a Bing mostani elérést a cég, szóval nem úgy beszél erről, hogy kész termék lenne, attól függetlenül, hogy most már igazából bárki tud vele csevegni. Szinte napról napra képes új dolgokra a szolgáltatás. Most újítás például az is, hogy már képeket és videókat is kérhetnek majd az emberek a chatbottól. Eddig is volt, hogy listázott fényképeket egy-egy parancs kapcsán, de amikor konkrétan képet kértek tőle, azt megtagadta a támogatás hiányára hivatkozva.

Galéria megnyitása

Arra is képes lesz már a Bing, hogy éttermi foglalásokban segítsen a beszélgetések keretében, nem kell minden miatt elnavigálni a chatbot felületéről az érintett oldalakra. Hogy aztán ennek az érintett lapok mennyire örülnek majd, az más kérdés. Arra is meg lehet majd kérni a Binget, hogy keressen egy filmet a YouTube-ról és indítsa is el a lejátszást. Ezen a fronton a lehetőségek folyamatosan bővülni fognak.

Galéria megnyitása

Csevegési előzmény a Bingben nem volt korábban, de ezt a funkciót nagyon sokan hiányolták. Éppen ezért a Microsoft úgy döntött, hogy ezt is bevezeti. Ha a felhasználó be van jelentkezve, akkor egy-egy csevegést különböző eszközök között váltva is el tud majd érni. Ezen felül pedig jön már a plug-in támogatás is, melynek köszönhetően a ChatGPT-hez hasonlóan szélesebb körben is használható lesz majd a Bing chatbot. Lehetősége lesz fejlesztőknek arra, hogy a saját szolgáltatásaikban felbukkanjon a Bing. Például a Wolfram Alpha keretei között el lehet majd érni a szolgáltatást.

A Microsoft igyekszik a lehető legnagyobb piaci előnyre szert tenni még az előtt, hogy a Google érdemben reagálni tudna az OpenAI fejlesztéseivel megtámogatott rendszerekre. A Google állítólag az I/O konferencián sok fejlesztést mutat majd be a generatív MI terét illetően, és valószínűleg azért döntött úgy a Microsoft, hogy beszél néhány Binghez köthető újításról, és még szélesebb körben elérhetővé teszi ezt.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére