Jelentős leépítések elé néz a Sony Mobile

A japánok szekere nem úgy fut, ahogy szerették volna, pedig az idei évnek már nem nagy várakozásokkal futottak neki.

Jelentős leépítések elé néz a Sony Mobile

A Sony azon gyártók közé tartozik, aki szebb napokat is megéltek a mobilpiacon; a cégnek az utóbbi években visszafordíthatatlanul csökkent a forgalma. A japán alakulat kicsit hasonló utat jár be, mint az egykori nagy riválisa, a HTC, csak éppenséggel az ő esetében a mobiltelefonos részleg nem olyan meghatározó, mint a tajvani vállalatnál.

A Sony Mobile már régóta nem tud bekerülni még az első 10 gyártó közé sem az okostelefonok tekintetében, és minden évben rohamosan csökken a forgalma, annak ellenére, hogy egyébként egészen korrekt készülékeket mutat be. Például azok a vásárlók, akik valamilyen kisebb kivitelű csúcsmobilt szeretnének vásárolni 2018-ban, szinte csak a Sonyhoz fordulhatnak. (Márpedig mindig azt lehet látni, hogy lenne igény ilyen konstrukcióra, mégsem pörög az Xperia XZ2 Compact piaca.) Azt viszont meg kell jegyezni, hogy a cég érezhetően kevesebb modellel szolgál, és ezeket próbálja szélesebb ársávban pozícionálni több-kevesebb (inkább kevesebb) sikerrel. Pedig a Sony az Android 9.0 frissítések terjesztésében is az élbolyban van, ráadásul elsőként mutatott be okostelefont az Android Pie operációs rendszerrel. Szóval azt sem lehet mondani, hogy a szoftveres oldalon gyengén szerepelne.

Galéria megnyitása

Mindezek ellenére 2017-ben a Sony Mobile komplett forgalma kimerült mindössze 13,5 millió értékesített eszközben, az idei évet pedig jelen állás szerint ennél is sokkal rosszabb eredménnyel fogja zárni. A vállalat előzetesen abban reménykedett, hogy 2018-ban azért még nagyjából 10 millió Xperia fogy majd, de a borzalmas negyedéves adatokat látva, év közben módosította az előrejelzését a cég, és már 30 százalékkal kisebb forgalmat vár.

A japánok összességében a harmadik negyedében igazán jól szerepeltek , viszont az okostelefonok divíziója újabb mélypontra ért, miután csak 1,6 millió Xperia talált új gazdára.

Ezeket a tényezőket figyelembe véve igazából aligha lehet azon meglepődni, hogy a Sony Mobile égisze alatt elbocsátásokat helyezett kilátásba a vállalat. A cél az, hogy a kiadásokat nagyjából a felére redukálja. Ennek keretében az érintett részleg főhadiszállásán – ami egyébként nem Japánban, hanem Svédországban található – dolgozó munkavállalóknak nagyjából a negyedétől megvál majd a Sony. A Lundban található központban jelentések szerint nagyjából 1200 embert foglalkoztat a cég, de ebből csak 800 kötődik a Sony Mobile-hoz, a többiek más divízióktól vannak ide kihelyezve, és őket nem érinti a mostani döntés. Tehát nagyjából 200 fős leépítéssel lehet számolni, amit fokozatosan hajt végre a vállalat 2019 márciusáig.

Arról nem esett szó, hogy a Sony a fejlesztések terén tervez-e megszorításokat, de talán egy jobban átgondolt termékpalettával is jobban tudna érvényesülni. A vállalat például évente kettő csúcsszériát is szokott indítani – ilyen volt idén az Xperia XZ2 és az Xperia XZ3 –, pedig a kisebb gyártók körében ilyen nem jellemző. Az alsóbb árkategóriákban viszont már szinte egyáltalán nem aktív, azonban egy jól eltalált középkategóriás konstrukció sokat tud hozni a konyhára, ezt több gyártónál is láttuk már (a Samsungot sem elsősorban a csúcsgépek húzzák a darabszám tekintetében, hanem a költséghatékonyabb megoldások).

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap