Japán új energiapolitikája

Vasárnap véget ért a két hónapja tartó „atomcsend” Japánban, mivel az illetékesek újraindították az egyik nyugati erőmű, Ohi hármas reaktorát. 

Japán új energiapolitikája

Vasárnap véget ért a két hónapja tartó „atomcsend” Japánban, mivel az illetékesek újraindították az egyik nyugati erőmű, Ohi hármas reaktorát. A fukusimai katasztrófát követően fokozatosan lezárták az ország összes erőművét, hogy biztonsági vizsgálatoknak vessék alá ezeket. Az utolsó reaktort május elején állították le, azóta japán atomenergia nélkül volt kénytelen megoldani az energiaellátást.

A most beindított reaktor üzembe helyezését két hete rendelte el Noda Josihiko miniszterelnök, és döntése széles körű tiltakozást váltott ki a közvéleményből. A tavalyi katasztrófát megelőzően az ország áramellátásának 30 százalékát fedezte az ötven ott működő atomreaktor. A miniszterelnök azért döntött az újraindítás mellett, mert elmondása szerint csak így lehetett megakadályozni a Kanszai régiót megbénító áramkimaradásokat. Az általában rendkívül fegyelmezett és türelmes japán közvélemény szerint azonban az ország vezetője figyelmen kívül helyezte a biztonság kérdését, és engedett a nagy hatalommal rendelkező atomipar nyomásának.

A hétvégén kétszáz tiltakozó zárta le az Ohi atomerőműhöz vezető utat, Tokióban pedig a múlt héten több tüntetés is volt a reaktor újraindítása ellen. A Kansai Electric ennek ellenére vasárnap este megkezdte a telep üzembe helyezését. A reaktor várhatóan szerdán kezd elektromos áramot szolgáltatni.

Az elmúlt másfél év eseményei azonban a vádaskodások ellenére sem hagyták érintetlenül Japán energiapolitikáját. Ennek leginkább szembeszökő jele az a vasárnap életbe lépett törvény, amely arra kötelezi az energiaszolgáltatókat, hogy vegyék át a megújuló energiaforrásokból termelt áramot, mégpedig a piaci árnál magasabb árszinten. A tavaly augusztusban bejelentett és most hatályra emelkedő törvény egyértelműen a megújuló energiák piacának növelése érdekében született. Jelenleg az ország áramtermelésének 9 százalékát fedezik ilyen energiaforrásokból, de az új törvény következtében ennek jelentős megugrása várható, hiszen mostantól igazán megéri Japánban zöld energiákba fektetni.

Kiotóban már meg is nyílt egy új napenergia központ, és számos más település önkormányzata is hasonló telephelyek építésébe kezdett. Szon Maszajosi, a Softbank nevű telekommunikációs cég vezetője is az atomenergia heves bírálói közé lépett elő tavaly március óta, és nemrég bejelentette, hogy cége 11 nap-, illetve szélenergia telepet szándékozik építeni az ország területén.

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward