Izgalmas, új szenzortechnológiával állt elő a Sony

A 2x2 On-Chip Lens révén gyorsulhat a fókusz, ami pontosabb is lesz, és növekedik a színek dinamikája.

Izgalmas, új szenzortechnológiával állt elő a Sony

A Sony piacvezető szerepet tölt be a mobilos képérzékelők piacán, és a japánok folyamatos fejlesztésekkel próbálják fenntartani a partnereik érdeklődését. Ezúttal egy olyan részt változtattak meg a szenzorok felépítésénél, ami hosszú ideje érintetlen volt.

A képérzékelők nagyon sok különböző rétegből épülnek fel valójában, amikről sokszor nem igazán esik szó. Van például egy olyan réteg, ami apró lencséket sorakoztat fel minden pixel előtt, ez arra szolgál, hogy a beeső fényt minél jobban fókuszálja az egyes pixelek irányába, nagyobb legyen a fényhasznosítás hatékonysága, és kisebb az áthallás. Ezt a lencseréteget fejlesztette most tovább a Sony az új igényekhez igazodva.

Galéria megnyitása

Az 2x2 On-Chip Lens (OCL) struktúra kifejezetten a Quad Bayer szűrős szenzoroknál fog jól jönni, amit olyan esetekben használ a Sony, mikor a pixelek összevonására nagy hangsúly helyeződik kiemelkedően magas natív felbontással társulva. Itt az a lényeg, hogy a szomszédos, de azonos színű pixelek előtt már nem lesz ott minden esetben egy-egy on-chip lencse, hanem a négy összefogható képpont egyetlen lencse mögé fog kerülni.

Ez a kialakítás normál üzem mellett nem ideális, de a pixelösszevonást követően csak jó tulajdonsága van. És ez az igazán fontos a Sony szerint. Lényegében tehát az történt, hogy a Sony az on-chip lencseréteggel a szenzorstruktúra után ment.

Galéria megnyitása

Az automatikus fókuszálás az újításnak köszönhetően sokkal hatékonyabb lehet. Korábban, az átlagos fáziskülönbség detektálásnál különálló pixelek voltak a szenzoron csak arra a feladatra, hogy az élesség állítását segítsék. Ezek az egységek egyáltalán nem vettek részt a kép megalkotásában. De ezekből aránylag kevés volt elszórva a szenzoron rácsos elrendezéssel, hogy minél szélesebb területet fedjenek le egyenletesen. Viszont az 2x2 OCL esetében ez másként alakul.

Az újdonságnál a képalkotó pixelek tudnak betölteni fáziskülönbség érzékelő szerepet is. Ez pedig nemcsak azért jó, mert nem kell vakfoltokat hagyni a szenzoron, hanem azért is, mert az érzékelő egész felülete tudja az automatikus fókuszálást segíteni. Ezáltal egyszerre lesz gyorsabb és pontosabb az élességállítás metódusa. Ettől kezdve a fókuszkövetés például az egészen kicsi tárgyak esetében is működhet majd megfelelő megbízhatósággal.

Galéria megnyitása

Rossz fényviszonyok esetén a Sony szerint különösen nagy javulás érhető majd tetten az automatikus fókuszálás működésében. És a japán alakulat arra is kitért, hogy a követendő tárgyak elhelyezkedése sem fogja befolyásolni az AF teljesítményét a szenzornak, ami azért érdekes, mert például a fekvő, vékony tárgyaknál a PDAF hajlamos volt elbizonytalanodni. Az 2x2 OCL struktúránál viszont ilyen probléma nem lesz.

Galéria megnyitása

Kiemelte a Sony, hogy a pixelösszevonást támogató, Quad Bayer szűrős szenzorok esetében így már mindenképpen ajánlott lesz az egyesített pixelek alkalmazása, ami alacsonyabb felbontást von magával, de több szempontból is javítja a kép minőségét. Ez sötétben mindenképpen előnyös, de a szakemberek leszögezték, hogy még nappal is jobb eredményt tud szülni a pixel binning opció, mivel alacsonyabb zajszintet lehet összehozni. Legyen szó fotózásról vagy videózásról, az összevont képpontok az 2x2 OCL technológiával kiváló hatékonyságról tudnak tanúbizonyságot tenni.

A valós idejű HDR is használható lesz az 2x2 OCL esetén, ahogy az már a Quad Bayer szűrőnél egyébként is támogatott volt. A Sony egyedi expozíció-szabályozó technológiával és speciális jelfeldolgozó funkcióval gondoskodik erről.

Galéria megnyitása

Az „on-chip” lencserendszer átalakítása elvileg úgy hoz minőségbeli előrelépést, hogy igazából az előállítási költségre nincs negatív hatása. Ez nagyon fontos abból a szempontból, hogy így nem kell attól tartani, hogy még drágábbak lesznek a szenzorok. Mióta megjelentek az okostelefonokban az új generációs, borzasztóan összetett kameramodulok, már ezek a legdrágább komponensek nagyon sok esetben, és nem a kijelzők.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap