Shop menü

IZGALMAS TÉRKÉPPEL ÁLLT ELŐ A MAPBOX, AZ ISMERT EMBEREK SZÜLETÉSI HELYEIT LEHET FELFEDEZNI

Az interaktív térképet böngészve az emberek olyan ismert személyiségekről szerezhetnek tudomást akár a saját lakóhelyükhöz köthetően is, amiről korábban sosem tudtak.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Izgalmas térképpel állt elő a Mapbox, az ismert emberek születési helyeit lehet felfedezni

Tértképekből már annyit lehet találni, mint égen a csillag. Elképesztően sokféle információ alapján lehet térképeket készíteni. A napokban a Mapbox csapata egy olyan térképpel rukkolt elő, amit mindenképpen érdemes megnézni, mert amellett, hogy szokatlan, még érdekes információkat is meg lehet belőle tudni.

Egészen pontosan Topi Tjukanov, a Mapbox egyik geográfusa és vezető térképtervezője állt elő azzal az ötlettel, hogy készít egy olyan digitális atlaszt, ami globálisan az ismert embereknek a születési pontját tárja fel. Nagyon vegyes a felhozatala a térképre vitt embereknek, szóval nem lehet azt mondani, hogy csak a hírességekre menne rá. Lényegében a Wikipedia és a Wikidata adatbázisaira épül az egész, de a készítő külön kiemelte, hogy Morgane Laouenan gyűjtéséről van szó ezen belül.

Galéria megnyitása

Morgane Laouenan a 2018-ig született ismert személyeknek a születési helyeit állította össze, és fontos, hogy kizárólag hitelesített adatokkal dolgozott. Elvileg 2,29 millió emberrel kapcsolatos adatot ölel fel az a csomag, aminek az alapjára Tjukanov megalkotta a térképét. Szóval igencsak sokáig lehetne a térképet böngészni, ha pontosan fel akarná tárni valaki a világ minden tájét az ott született ismert emberek után kutatva.

Galéria megnyitása

Maga a térkép nagyon letisztult, minden feleselgess információtól mentes. Térben görgethető a bolygó a böngészés során, és lehet nagyítani egészen az utcák szintjéig. Minél ismertebb egy ember, annál nagyobb méretben és vastagabb vonallal szedve jelenik majd meg a neve. Ahogy egyre közelebb görget az ember a föld felszínére, úgy fog egyre több név megjelenni. A térkép tervezője a jó leolvashatóságra nagyon ügyelt, ezért lett kiemelkedően kontrasztos a felület.

A szolgáltatás lehetőséget nyújt arra, hogy az ember szűrni tudja a nevek adatbázisát, de nem különösebben mély szűrésről van azért szó. Kiválasztható, hogy a megmutatott nevek között a kulturális kötődéssel rendelkezők, a tudósok és felfedezők, a vezetők és politikai személyek, vagy a sportolók, e-sportolók legyenek kiemelve. Ezeken felül pedig van egy opció arra is, hogy csak a való helynevek jelenjenek meg. Ha éppen azt szeretné a látogató behatárolni, hogy pontosan hol is van.

Galéria megnyitása

A térképen rá lehet kattintani a nevekre, amivel megtudható az illető neme, hogy életben van-e még a legutóbbi adatok alapján, és hogy a meghatározósági listán hányadikként szerepel a Morgane Laouenan által összeállított adatbázisban. Ez ugyanis rangsorolja is az embereket, több fontos mérőszámot figyelembe véve. Továbbá van egy hivatkozás a Wikidatára, ahol még több információt lehet megtudni az emberekről, és ahonnan a Wikipédia vonatkozó cikkére is át lehet navigálni minden jegyzett nyelven.

A Mapbox technológiai hátterét használó térképet mindenki ingyen érheti el és nézegetheti. Az itt gyűjtött tapasztalatok a későbbiekben más fejlesztéseknél is felhasználhatók lesznek majd.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére