Shop menü

ISMÉT KELLEMETLEN HELYZETBE HOZZA AZ APPLE BALESETÉSZLELŐ RENDSZERE AZ EMBEREKET

A felhasználók és a hatóságok sem örülnek annak, hogy megint elszaporodtak a téves riasztások, és ebben az esetben nem is tudják az ügyet fél vállról venni.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Ismét kellemetlen helyzetbe hozza az Apple balesetészlelő rendszere az embereket

Az iPhone 14 és az Apple Watch 8 szériával bevezetett ütközésérzékelő szolgáltatás életeket menthet meg valóban, ez nemcsak a marketing, viszont sajnos eléggé sokszor fordul elő a téves riasztás ez pedig több szempontból is baj. Most a téli sportok szerelmesei azok, akikhez indokolatlanul érkezhet segítség.

Az Apple-nek időről időre meggyűlik a baja az ütközésérzékelő rendszerrel, mivel ezt igazából szinte lehetetlen minden olyan helyzetre felkészíteni, ami valós veszélyben fordulhat elő, miközben felismeri, hogy mikor van szó extrém szituációról, és nem riaszt be. A 9to5Mac beszámolója szerint az utóbbi időben a síelők, snowboardosok és hómobillal kalandozók indítottak véletlenük segélyhívásokat.

Galéria megnyitása

A téli sportok közben az emberek számos olyan mozdulatot hajthatnak végre, amik az okostelefonok és az okosórák szempontjából balesetként is értékelhetők. A rendszer tehát üzemel, csak az a gond, hogy általában nem megfelelően. Amikor egy eszköz bajt észlel, akkor nem indít rögtön segélyhívást a hatóságok felé, hanem vár. 20 másodperce van arra az embereknek, hogy jelezzék, hogy nincs baj, téves volt a riasztás. Ugyanakkor az a gond, hogy kint a téli hidegben a mobil és az óra is több réteg ruha alatt van, és a felhasználó nem észleli, hogy a készüléke riasztást akar leadni, így a folyamat elindul.

A hullámvasutas ügyben azt követően, hogy nagyobb figyelmet kapott a dolog, már képesek voltak a téves riasztásokat a helyükön kezelni a hatóságok, ebben az esetben azonban teljesen más a helyzet. Míg egy vidámparkban eléggé ritkán történik olyan baleset, ahol az emberek ténylegesen életveszélyben vannak, addig a különböző téli sportok esetén nagyon sok baleset van, ami valódi beavatkozást igényel.

Elég csak Ken Block halálának körülményeire gondolni, aki január legelején veszítette életét egy motorosszánnal elszenvedett baleset következtében.

Tehát ilyenkor a hatóságok nem teheti azt meg, hogy figyelmen kívül hagyja a dolgot, mert könnyen lehet, hogy a készülék tulajdonosa valóban segítségre szorul. Ilyenkor pedig a beavatkozást minél előbb meg kell kezdeni. Éppen a segítségnyújtás felgyorsítására szolgál az újítás.

Galéria megnyitása

Az Apple a korábbi téves riasztásokat követően módosította a rendszer működését egy frissítéssel, és ma már elvileg a hullámvasutazók teljesen nyugodtak lehetnek. Minden bizonnyal a vállalat a mostani problémára is igyekszik majd megoldást nyújtani. Egyébként ma már a segélyhívás visszaszámlálója az utolsó 10 másodpercben fény- és hangjelzést is ad, plusz rezgéssel is próbálja figyelmeztetni a felhasználókat. De a jelek szerint vannak esetek, amikor ez is kevés, mert több téves jelentésről is lehet beszámolókat hallani.

A vállalat abban is bízhat, hogy majd magától „kitanulja” a rendszer, hogy mikor van baj és mikor nincs, mert az iOS 16.2-től kezdve lehet jelenteni a fals riasztásokat, ezekből az adatokból pedig láthatja, hogy mikor nincs szükség beavatkozásra.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére