Shop menü

IOS-RE MÁR ELÉRHETŐ AZ ELSŐ MI ALAPÚ VIDEÓMANIPULÁLÓ ALKALMAZÁS

A Runway műhelyéből érkezett az újdonság, amivel olyan videókat alkothatnak az emberek, ami korábban elképzelhetetlen lett volna.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
iOS-re már elérhető az első MI alapú videómanipuláló alkalmazás

A generatív MI technológiák a képalkotás terén már egészen elterjedtek lettek, mostanra számos olyan szolgáltatás van, amit szabadon használhat bárki, sok esetben ezek még telepítést sem igényelnek. A videók ilyen módon történő létrehozása más sokkal nehezebb pálya, de a Runway most megtette az első fontos lépést.

A videók generálására koncentráló startup elérhetővé tett a mozgóképek létrehozására használható alkalmazását iOS rendszerű eszközökre. Ezáltal emberek milliói próbálhatják azt is, hogy milyen lenne egy videó a saját gondolataiknak megfelelően átalakítva. Fontos, hogy itt átalakításról, manipulálásról beszélhetünk egyelőre, nem pedig arról, hogy a semmiből lehet létrehozni mozgóképeket. De már ennek a bevezetése is terítéken van.

A RunwayML néven elérhetővé tett alkalmazás az App Store-ból telepíthető, és rövid videókat kell hozzá készíteni, azokat tudja majd átszerkeszteni a parancsok, iránymutatások alapján. A felhasználók megadhatnak majd szöveges instrukciókat a generatív MI számára, amiben körülírhatják, hogy mit szeretnének elérni, de lehetőség lesz mintaként egy képet kiválasztani, sőt mi több, igazából még videó is szolgálhat mintaként.

Galéria megnyitása

Csak az emberek képzelete szabhat majd határt a végeredménynek, ha megfelelően paraméterezik a szerkesztést. Ha azt akarja, hogy az emberek pontyok legyenek az úton, és kagylókban utazzanak az utcán, akkor azt fogja megalkotni a generatív MI alkalmazás. Hóesésben pedig pénzérmék hullhatnak majd az égből, és így tovább. A Gen-1 modell egyébként egy ideje már elérhető számítógépekre, de az igazán széles közönséget a mobilapp révén érheti majd el.

„Tapasztald meg a Gen-1 varázslatát már a mobilodon.” – jelentette ki a Runway az újdonság kapcsán, amivel egyértelműen hangsúlyozni szeretné, hogy ez még az a Gen-1 modell, amit korábban hoztak létre a fejlesztők. A Runway műhelyében már megszületett a Gen-2 modell is, és ez már belátható időn belül beépülhet majd a RunwayML mobilos alkalmazásba is. Erről a vállalkozás vezetője, Cristóbal Valenzuela beszélt újságírói kérdésekre válaszolva. A Gen-2 már képes arra, hogy a semmiből hozzon létre videókat instrukciók alapján.

Galéria megnyitása

A jelenlegi formában a RunwayML alkalmazással maximum 5 másodperces hosszúságú felvételeket lehet átalakítani az egyéni instrukciók alapján. Egy-egy rövid felvétel létrehozása 2-3 percet vesz igénybe, ami elfogadható idő. Fontos, hogy ennek hatalmas a számításkapacitás igénye, éppen ezért nem a mobilon megy az átalakítás, hanem a videók a manipulálás során fel, majd letöltésre kerülnek.

Galéria megnyitása

A fenti példáknál látható, hogy azért nem tűpontos módon tudja a generatív MI létrehozni a videókat, és az is egyértelmű, hogy képről képre alakítja át a felvételeket, az egyes kockák között pedig néha nagyobb eltéréseket lehet látni. A végeredmény nagyon erősen függ attól, hogy mi a felhasználó kérése, milyen eredményt szeretne látni. Jobb lesz a felvétel folyamatossága például egy vonalrajra alakított képsornál, mint amikor komplex grafikát, például gyurmaábrát vagy emberből macskát kell létrehoznia.

Elmondta a Runway vezérigazgatója, Valenzuela, hogy eleinte még lehetnek hibák az alkalmazás működése során, de igyekeznek minél gyorsabban a lehető legstabilabb alapokra helyezni. Természetesen vannak olyan kérések, amiket nem fog teljesíteni, a felhasználási feltételekben rögzítve van például a meztelenség megtagadása, és visszadobja majd a szerzői jog által védett videók manipulálását is.

A generatív MI szolgáltatások frontján a Runway az egyik legfontosabb szereplő, ha a videózásról van szó. Korábban már volt hír a csapat kapcsán, a startupot alapítók a Stable Diffusion fejlesztéséhez is hozzájárultak és ennek a nyomait a mostani technológiájukban is fel lehet fedezni.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére