iOS-re is befutott a Facebook Lite

Az Apple készülékek tulajdonosainak 3 évet kellett erre várnia, de most egy valóban kompakt applikációt kapnak.

iOS-re is befutott a Facebook Lite

A Facebook 2015-ben rántotta le a leplet az első „könnyített” alkalmazásáról, a Facebook Lite-ról, ami hamar nagy sikereket ért el. A vállalat elmondása alapján már 2016-ban több mint 100 millióan telepítették az eszközeikre, és ez mostanra a többszörösére gyarapodott. Egészen eddig azonban csak az Androidra volt elérhető a Facebook Lite, de ez most végre megváltozott, és elkészült iOS-re is.

A Facebook Lite elsősorban az elmaradottabb térségekben örvend kiemelkedő népszerűségnek az Android esetében, és valószínűleg ugyanez lesz vele a helyzet az iOS égisze alatt is. Ez a program jóval szerényebb sávszélességet igényel a működése során, mint a hagyományos Facebook applikáció, így egyrészt kevésbé harap bele az esetenként meglehetősen szűkre szabott adatkeretekbe, és jobb élményt képes biztosítani olyan helyeken, ahol a hálózat infrastruktúrája szerényebb, például csak 2G lefedettség biztosított. Persze az sem elhanyagolható szempont ennél a programnál, hogy sokkal kisebb a rendszerigénye, mint a normál Facebook applikációnak. Éppen ezért számos felhasználó olyan régebbi készülékeknél támaszkodik erre, melynél nem áll rendelkezésre rengeteg tárhely és/vagy több gigabájtnyi memória.

A Facebook általános alkalmazása közel 500 MB-os méretű az iOS esetében, miközben a Lite mindössze 16,3 MB-ot „nyom”, szóval szinte összevethetetlen ilyen téren a kettő.

A Facebook Lite szinte minden olyan funkciót magába foglal, amiket a normál Facebook esetében lehet használni, a hiányosságai jellemzően csak apróságokra korlátozódnak. A Facebook Lite lehetőséget biztosít még a Stories felületen megosztott tartalmak megtekintésére, illetve akár létrehozására is – ez eleinte nem volt benne, de a szakemberek mostanra pótolták. Minden gond nélkül végignézhetik a felhasználók a hírfolyamukat, posztolhatnak, képeket tölthetnek fel és értesítéseket is küld az app mindenről, amiről szeretnénk. A környékbeli események listáját is meg lehet nézni a Facebook Lite felületén, létre lehet hozni találkozókat és böngészhetőek a szolgáltatások, üzletek értékelései, legfontosabb információi (pl. nyitva tartás). Még az olyan dolgok felett is teljes hozzáférést nyújt a Facebook Lite, mint a személyes adatok védelmével kapcsolatos beállítások.

Galéria megnyitása

Az iOS-re szabott Facebook Lite kezdetben csak Törökországban vehető igénybe, de ez hamarosan megváltozhat. Az Android esetében is regionális korlátozással indult eleinte a program, ma pedig már igazán széles körben hozzáférhető.

Facebook Lite: iOS | Android

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap