Intel: Friss pénzügyi eredmények, 11%-os létszámleépítés

Átalakításba kezd a nagyvállalat, amelynek eredményeként a PC piac helyett inkább a felhő szegmensre, illetve az IoT piacra fókuszálnak majd.

Intel: Friss pénzügyi eredmények, 11%-os létszámleépítés

A napokban sok nagy és neves vállalat tette közzé legfrissebb pénzügyi jelentését, amelyekből érdekes dolgok olvashatóak ki. Az AMD eredményeit már tálaltuk, most pedig az Intel kimutatásán a sor, ami ezúttal nyers statisztikai adatok mellett egy kellemetlen bejelentést is tartalmaz: az óriásvállalat 11%-os létszámleépítésbe kezd.

Nézzük a számokat

A beszámoló szerint a 2016-os pénzügyi év első negyedéve 13,7 milliárd dolláros teljes árbevétellel zárult, amihez 2,6 milliárd dolláros működésből befolyó nyereség társult. A profit az egy évvel ezelőttihez képest nem változott, vagyis ezúttal is kétmilliárd dollárt tett ki, de a teljes árbevétel összességében 7%-kal magasabb lett.

Divíziókra bontva azt láthatjuk, hogy a Client Computing Group összesen 7,5 milliárd dollárnyi teljes árbevételt termelt, azaz 2%-kal jobban teljesített az előző év azonos időszakához képest. A platformokból, azaz a lapkakészletekből és processzorokból együttesen befolyó bevétel 15%-kal esett, de az átlagos értékesítési átlagárak 19%-kal nőttek. Asztali platformok terén az eladások 4%-kal csökkentek, viszont az értékesítési átlagár 6%-kal emelkedett, míg notebook platformok frontján 2%-os forgalomcsökkenés és stagnáló árak jellemezték a piacot. A táblák esetében 44%-os csökkenés mutatkozott, viszont az átlagos értékesítési árak terén jelentős emelkedés történt.

A Data Center Group éves szinten 9%-kal növelte teljes árbevételét, így 4 milliárd dolláros eredményt ért el. A platform értékesítések 13%-kal nőttek, viszont az adatközpont-platformok értékesítési átlagára 3%-kal csökkent – a javulás a vállalat szerint a hálózati eszközök és az adattároló eszközök iránti kereslet növekedésének tudható be. Az Internet of Things Group esetében 651 millió dolláros teljes árbevétel mutatkozott, ami nagyon szép eredmény, hisz éves szinten 22%-os javulást képvisel. Ezzel szemben a Non-Volatile Memory Solutions Group, amely NAND Flash memóriachipekkel foglalkozik, 557 millió dolláros teljes árbevételre tett szert, így éves szinten 6%-kal gyengébb teljesítményt mutatott fel.

A várakozások szerint a 2016-os pénzügyi év második negyedéve 13,5 milliárd dollár körüli teljes árbevételt hozhat.

Komoly leépítést tervez a vállalat

A pénzügyi eredmények bejelentése után az Intel azt is elárulta, hogy globális szinten jelentősebb létszámleépítés várható, ami a teljes alkalmazotti állomány 11%-át érinti – ez nagyjából 12 000 munkavállalót jelent. Az elbocsátás-hullám egy nagy átstrukturálás részeként megy végbe, amelynek célja, hogy az Intel egy PC-s nagyvállalat helyett olyan céggé váljon, amely a felhőpiacra, illetve az internetre kapcsolt okoseszközök szegmensére fókuszál.

Ez a lépés a PC piac gyenge teljesítményét elnézve abszolút nem meglepő, hisz ebből a szegmensből aligha várható komoly növekedés – egyelőre nincs is nagyon olyan potenciális lehetőség, ami egy csapásra megfordíthatná a csökkenési folyamatot. Éppen ezért a vállalat vezetése úgy döntött, alkalmazkodik a jelenlegi helyzethez, vagyis a növekedéssel kecsegtető szegmensek felé fordulnak.

Ez érthető is, hiszen a friss beszámoló alapján az adatközpont és az IoT szegmensekben tapasztalható jelenleg a legnagyobb növekedés: az Intel szerint ezek a divíziók együttesen a cég teljes árbevételének meghatározó részét adják, tavaly pedig a működésből befolyó nyereség többsége ezekből a részlegekből érkezett. Az említett területeken tapasztalható növekedés egyébként nagyrészt ellensúlyozza a PC piac gyengélkedéséből fakadó hátrányokat.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward