Integrált zenefelismerőt hozott az iOS 14.2 első bétája

Az Apple nem pihen az operációs rendszer fejlesztésével, már az iOS 14.2-vel ismerkedhetünk.

Integrált zenefelismerőt hozott az iOS 14.2 első bétája

Alig, hogy elindította az Apple az iOS 14 operációs rendszer kész kiadását, már arról számolhatunk be, hogy itt az iOS 14.2-nek az első béta kiadása, amit a tesztelők már telepíthetnek is az okostelefonjukra, táblagépükre (iPadOS 14.2). Erről egyelőre még túl sokat nem lehet tudni, de néhány változást már találhatnak benne az emberek, és egy fontosabb újítás is akad.

Az Apple az iOS 14.2 esetében a lezárt képernyőn egy továbbfejlesztett zenelejátszó modult alkalmaz már, ami lehetőséget nyújt majd a számváltáson túl a hangerő finomhangolására, valamint arra is, hogy a zeneszámon belül tekerjen az ember másodperces pontossággal, egy idővonalat használva. Még a zene forrásának a kiválasztása is megoldható innen, a képernyő felnyitása nélkül. Át lehet tenni a vezeték nélküli hangszóróról a fejhallgatóra a lejátszást, amikor a felhasználó éppen útnak indul otthonról.

A Vezérlőközpontban is akadnak újítások, és itt is változott a zenelejátszó. Egy hosszú érintéssel már meg lehet nyitni a felületet úgy, hogy mutatni fogja a korábban játszott dalokat, és így ezek közül azonnal lehet csemegézni.

Jelentős újítás az iOS 14.2-ben, hogy már van integráltan zenefelismerő az operációs rendszer fedélzetén. És ezt nem egészen az Apple fejlesztette ki, hanem a vállalat a Shazam szolgáltatást fogta, és beépítette gyárilag az iOS-ben. Hogy miért éppen a Shazam? Nos, azért, mert ez az Apple tulajdonában van. 2017-ben döntött úgy az Apple, hogy 400 millió dollárért cserébe felvásárolja a Shazam szolgáltatást, ami több mint 20 éves múltra tekint már vissza. És a jövőben talán minden korábbinál többen fogják használni így, hogy már alapból az iOS része lesz.

Elérhető az iOS 14.2-től a Shazam a Vezérlőközpontból, valamint ki is lehet tenni az ikonját a főképernyőre. Amikor megböki ezt az ember, azonnal indul a zenefelismerés, nem kell semmit sem babrálni vele, így nem fognak a dalról lecsúszni az emberek.

Galéria megnyitása

A Shazam az eszközön lejátszott és a környezetében hallható zenéket egyaránt felismeri, így akár egy YouTube videó alatt felcsendülő muzsikáról is kideríthető annak a címe. És nem minden esetben a mikrofont használja, hanem a belső adatfolyamot elemezve is megoldja a feladatát, ami azért jó, mert fül- vagy fejhallgató mellett is menni fog probléma nélkül.

Amikor felismeri a zenét a szoftver, akkor erről beúszó értesítést küld. Ezt megnyitva a felhasználó akár arról is dönthet, hogy meghallgatja-e a dalt, vagy esetleg rögtön hozzá is adhatja azt az Apple Music szolgáltatáson belül a kedvelt zenéknek a listájához. Szóval amennyiben hall bármilyen érdekes dalt az ember, néhány pillanat alatt kiderítheti mi az, és villámgyorsan fel is veheti a saját kedvencei közé.

Érdekes újítása még az iOS 14.2 az első béta alapján, hogy a mérésre szolgáló applikáción belül megjelent egy olyan opció, ami az emberek felismerésére szolgál, és meg lehet mérni azt, hogy kellően távol állnak-e tőlünk az emberek. Ez már a COVID-19 egy újabb hozadéka. És az okosórákhoz kapcsolódóan itt már egy fejlesztett kézmosásra figyelmeztető szolgáltatás lesz bevetve.

Az Apple Watch ikonja pedig frissült, és már az új Apple Watch Series 6 megjelenéséhez igazodik ez. Végül még egy apróság, hogy a fül- és fejhallgatók esetében már van egy bekapcsolható figyelmeztető üzenet arra az esetre, ha az ember túl hangosan hallgatná a zenét, és érdemes lenne halkabbra venni, elkerülve ezzel az esetleges halláskárosodást.

Az egyáltalán nem lehet még tudni, hogy az iOS 14.2 mikor fog elkészülni, az sem ismert, hogy vajon tényleg kimarad majd az iOS 14.1, vagy csak annak a bétáját egyelőre az Apple nem adta ki. Elképzelhetőnek tartjuk, hogy az új generációs iPhone-ok debütálásával együtt kapja majd meg az első jelentősebb frissítését az iOS.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap