India megsemmisítette egyik saját műholdját

Bár az ország miniszterelnöke, Narendra Modi szerint a cél annak demonstrálása volt, hogy India is űrnagyhatalom, sokan egy újfajta fegyverkezési verseny fellángolása, illetve amiatt aggódnak, hogy hasonló tesztek csak tovább rontják az űrszeméttel kapcsolatos helyzetet.

India megsemmisítette egyik saját műholdját

Modi miniszterelnök tegnap jelentette be, hogy India sikeresen semmisítette meg egyik saját műholdját egy Földről kilőtt rakétával, ezzel megmutatva, hogy működő antiszatellit-technológiával (ASAT) rendelkezik, és hogy globális űrhatalommá nőtte ki magát. Az indiai illetékesek először 2012-ben ismerték be, hogy ilyen technológián dolgoznak, és azóta több ballisztikus tesztet is végrehajtottak a módszer tökéletesítése érdekében. A mostani teszt során sikerült azonban először ténylegesen kiiktatni egy Föld körüli pályán keringő műholdat, amire eddig csak az Egyesült Államok, Oroszország és Kína volt képes.

Az úgynevezett Sakti-küldetés során Modi elmondása szerint egy 300 kilométeres magasságban keringő műholdat lőttek ki, és a rakéta 3 perc alatt érte el célpontját. Hogy melyik műholdat, azt a miniszterelnök ugyan nem nevezte meg, de több forrás alapján is úgy tűnik, hogy a Microsat-R nevű, 740 kilogrammos katonai űreszközről lehet szó, amelyet januárban bocsátottak fel.

Bár a sikeres ASAT-teszt nyilvánvalóan elsősorban politikai erődemonstráció volt, hiszen a technológia interkontinentális ballisztikus rakéták kiiktatására is alkalmas, és mivel általa lehetséges más nemzetek műholdhálózatainak megbénítása, az sem állítható, hogy kizárólagosan védelmi célú lenne,* a szakértők szerint önmagában az is aggodalomra ad okot, hogy milyen hatással vannak az ilyen küldetések az űrkörnyezetre. Bár egyelőre nem világos, hogy a most kilőtt műhold hány darabra robbant szét, Kína hasonló, 2007-ben végrehajtott tesztje több mint 3000 új űrtörmelék-darabot eredményezett, amelyek évekig pályán maradtak a küldetés után.

Egy műhold felrobbanása után a keletkezett törmelékfelhő óriási területre terjedhet ki, amely a műhold eredeti pályájához képest lefelé és felfelé is túllóg, és ahogy telik az idő, a darabok széttartása miatt egyre méretesebb lesz. Az ilyen törmelékdarabok egyre több bosszúságot okoznak az űripari szereplőknek, hiszen 27 ezer kilométer/órás sebességgel keringő objektumokról van szó, amelyek közül ha egy is eltalál egy aktív űreszközt, abban végzetes károkat okozhat. És az ilyen apró darabokat méretük miatt nagyon nehéz nyomon követni.

A Microsat-R szerencsére viszonylag alacsony pályán keringett, és a törmelék java vélhetően a következő hónapok során visszatér a légkörben, így akkora veszély nem áll fenn, mint annak idején a 804 kilométer magasan keringő kínai műhold megsemmisítése nyomán. A darabok egy része azonban még pályán maradhat egy darabig, így a következő időszakban mindenki jobban jár, ha kilövései során messzire elkerüli a műhold egykori pályájának környékét.

Az Egyesült Államok 2008-ban hajtott végre egy hasonló paraméterekkel rendelkező küldetést, amely során egy tönkrement műholdat lőttek ki azzal az indoklással, hogy a jármű nagy mennyiségű toxikus hidrazint tartalmaz, és fenyegetést jelenthet a felszínre, ha egyben zuhan le. Az USA 193 nevű űreszközt végül 240 kilométeres magasságban találták el, és a képződő törmelékfelhő java egy éven belül visszaesett a légkörbe. Egyes darabok ugyanakkor jóval magasabb pályára kerültek a robbanás nyomán, és hosszabb ideig fennmaradtak.

 

* Így bár a hasonló teszteket konkrétan nem tiltja az 1967-es nemzetközi űregyezmény, mert az nem terjed ki műholdak semlegesítésére irányuló fegyverek használatára, a jogi szakértők szerint erősen véleményes, hogy nem sértik-e mégis az egyezményt, hiszen támadásra is használhatók.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap