IDC: Újra a csúcson az Apple

A negyedik negyedéves adatok alapján a Huawei már sajnos nem tudott kitartani, az Apple viszont meglepően jól szerepelt.

IDC: Újra a csúcson az Apple

Az IDC egyszerre publikálta a negyedik negyedéves adatokat és a teljes évre vonatkozó beszámolót, és a számok meglehetősen érdekesen alakultak. Az ünnepi időszakban várható volt, hogy erősen borulnak az addigi trendek, és ezt mutatják is most a számok.

Az értékesített okostelefonok mennyisége negyedéves és éves viszonylatban is csökkent, de nem sokat. 2019 utolsó három hónapjában 1,1 százalékkal fogyott kevesebb eszköz, összesen 368,8 millió okostelefon talált gazdára, míg az egész évben ez a szám 1,37 milliárd darab lett, ez pedig 2,3 százalékkal marad el az egy évvel korábbi eredménytől. Az elemzők 2020-ra már növekedéssel számolnak, kíváncsian várjuk, hogy beigazolódik-e ez a jóslat. A fellendülést az 5G-től várják a szakemberek.

Az utolsó negyedévet az Apple zárta az élen, akinek nagyon jól sikerült az iPhone 11 rajtja. Sokáig arról lehetett hallani, hogy ezt a szériát is olyan visszafogott érdeklődés fogja övezni, mint az előző generációt, de a számok erre egyelőre rácáfolnak. 7,9%-os növekedést elérve, 73,8 millió iPhone talált gazdára az ünnepek alatt, és ezzel a piac 20 százalékát uralta a cupertinói alakulat. Éves szinten viszont „csak” a harmadik lett 191 millió készülékkel, és 8,5 százalékos mínuszban zárt, abból fakadóan, hogy az iPhone XS sorozat nem teljesített túl jól.

Galéria megnyitása
Apple iPhone 11 Pro

Negyedéves tekintetben a második lett a Samsung, de az évet az élen zárta, méghozzá fölényesen. Az utolsó három hónapjában 2019-nek 69,4 millió készüléket tudott a cég értékesíteni, ami 1,2 százalékkal elmarad a korábbi év forgalmától.

Összességében azonban ugyanennyivel, 1,2 százalékkal tudta növelni az eladásait, és 295,7 millió Galaxy modellen adott túl. A Galaxy A-széria felfrissítése nagyon jól sikerült, és elsősorban ennek köszönhetően volt képes pozitív eredményt elérni a vállalat.

Galéria megnyitása
Samsung Galaxy A80

A harmadik helyen a Huawei futott be, miután 7,1%-kal visszaesett a forgalma. Ez az eredmény nem szorul magyarázatra, ahogy az várható volt, egyre kevesebben veszik a kínai alakulat készülékeit, mivel a legjobb és legújabb termékek sokszor el sem jutnak a globális piacra – vagy ha el is jutnak, csak kicsi mennyiségben.

A korábbi eredményeknek hála a Huawei éves szinten még így is elképesztő, 16,8%-os növekedést ért el, és megtartotta a második helyét az Apple előtt. A Huawei a jövőben már talán sosem fog visszatérni a Google szolgáltatásaihoz, és nagyon nehéz időszaknak néz elébe.

Galéria megnyitása
Huawei Mate 30 Pro

Összességében és a harmadik negyedévben is a Xiaomi lett a negyedik 32,8, illetve 125,6 millió okostelefon értékesítésével. A vállalatnak nem volt minden negyedéve olyan sikeres, mint az utolsó, de azért növekedni tudott. Az ünnepek alatt 31,1%-kal emelkedett a forgalma, 2019 egészében pedig 5,5%-kal volt képes több mobilt eladni.

Az elmúlt hónapokban a Xiaomi sokat nyert azon, hogy a Huawei szép lassan a háttérbe kezd szorulni például Európába, rengetegen fordulnak így a másik kínai alakulat termékei iránt, és Indiában is kiváló értékesítési számokat tudott elérni, ahol piacvezető a Samsung előtt.

Galéria megnyitása
Redmi K20 Pro

Az Oppo kitartóan őrzi az ötödik helyét egész évben, és szinte megismételte a 2018-as eredményét 2019-ben. A vállalat 30,6 millió okostelefon eladásával zárta az évet, ami 4,2 százalékos növekedést hozott a számára, de összességében csak 0,9%-kal tudott több mobilt értékesíteni, mint egy évvel korábban.

Az Oppo nagyon megsínylette, hogy Kínában hatalmas tömegeket mozgatott meg a Huawei, de a cég igyekezett más piacokon ellensúlyozni a hazai kiesést, és nagyjából sikeres volt ebből a szempontból. Jól tudott szerepelni a fejlődő piacokon, és Európában is egyre több helyen jelentek meg a készülékei.

Galéria megnyitása
Oppo Reno Z

Az IDC az összeállításával rávilágított arra, hogy megint csökkent azoknak a piaca, akik a toplistáról lemaradtak. Az első öt gyártó már 71,3 százalékos részesedéssel bír, és 28,7%-on kell osztoznia mindenki másnak.

106 millió okostelefont tudtak értékesíteni az utolsó negyedévben a kisebb márkák, és 403,6 milliót egész évben. Ebből könnyen kiszámolható az is, hogy már az egész éves forgalomból is csak 29,4%-os rész jutott a számukra.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

A Counterpoint Research megvizsgálta azt is, hogy a top 10 gyártó névsora miként fest. Ez alapján a hatodik helyen a Vivo futott be összesen 113,7 millió mobil eladásával. A hetedik a Lenovo csoport lett – szóval ebben a Motorola is benne van –, 39,6 millió eszközt forgalmazott a cég. Az LG már a nyolcadik helyre szorult vissza 29,2 milliós forgalommal pedig egy éve még 40 millió feletti darabszámot tudott produkálni. A Realme berobbant a kilencedik helyre 25,7 millió készülékkel úgy, hogy egy éve még csak 4,7 milliót tudott eladni. A lista utolsó helyére pedig a Tecno ért fel 21,5 millió okostelefon eladásával.

Végül még egy érdekesség, hogy a BBK Electronics csoportnak csak a top 10-ben szereplő márkái több mint 250 milliós darabszámot hoztak össze. Szóval még ehhez jönne a OnePlus és a iQOO szerény forgalma is. Összességében ez a kínai gigavállalat lehetne a világ második legnagyobb gyártója, ha nem kisebb márkák alatt üzemelne, de itt így van megoldva, hogy mindegyik névnek eltérő a stratégiája.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap