Shop menü

HUAWEI VÉDJEGYET SÉRT AZ APPLE VISION PRO

Könnyen lehet, hogy az Apple és a Huawei összeakasztja majd a bajuszát a 3500 dolláros termék miatt.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Huawei védjegyet sért az Apple Vision Pro

Nagyon hosszú idő telt el azóta, hogy az Apple teljesen új termékkategóriába lépett be, de most a WWDC keretében a vállalat előrukkolt a Vision Próval, ami egy kiterjesztett és virtuális valóság szemüveg lett. Ennek kapcsán pedig most kiderült, hogy egy olyan védjegyet használ, melynek a Huawei a tulajdonosa. Nagyon ritkán fordul az elő, hogy két technológiai óriás akad össze ilyen szempontból,

A Vision Pro névhasználati joga Kínában a Huawei birtokában van.

A cégek az ilyen dolgokra különösen nagy figyelmet szoktak szentelni, kiváltképp igaz ez az Apple-re, aki általában pusztán abba is rengeteg fektet, hogy a termékei eltérőek legyenek a megszokottól, mások megoldásaitól. Most azonban mégis szarvas hibát vétett, hiszen az évek óta fejlesztett eszközéra olyan nevet akasztott, amit a világ legnagyobb felvevőpiacán éppen egy olyan cég birtokol, akivel korábban komoly harcot folytatott, és ma is csak az amerikai kormánynak „köszönhető”, hogy már nem jelentős a párviadal közöttük.

Galéria megnyitása

Egyelőre semmilyen jogi lépés nem történt az ügyben, és azt is hozzá kell tenni, hogy nem mostanában lesz aktuális az sem, hogy mi lesz a sorsa a Huawei által birtokolt Vision Pro névhasználati jognak. Az Apple Vision Pro szemüveg csak 2024 elején kerül majd kereskedelmi forgalomba, ha minden jól alakul, de akár az is benne lehet a pakliban, hogy csúszik, mint például a HomePod, amit annak idején ugyancsak hónapokkal előre jelentettek be.

Arról még egyáltalán nem esett szó, hogy Kínában mikor debütálna a Vision Pro. Ha eljut ehhez a kérdéshez az Apple, akkor lesz majd érdekes az, hogy a Huawei mihez fog kezdeni. Jelen állás szerint a Huawei egyébként azt is megtehetné, hogy kiad egy hasonló vegyes valóság szemüveget Kínában, mint az Apple, és el is nevezhetné Vision Prónak, erre azonban aligha kerül sor.

Galéria megnyitása

Felmerülhetne, hogy a Huawei már az utóbbi idők pletykái vagy belső információk alapján védette le a Vision Pro megnevezést, de szó nincs erről. Még 2019. május 16-án vette birtokba a Vision Pro védjegyet, és 2021. november 28-án a jogokat egy 10 éves peridósura meghosszabbították, ennek köszönhetően 2031. november 27-ig ez biztosan a Huawei tulajdonában áll, ha erről nem dönt másként a cég, és nem értékesíti például az Apple-nek a jogokat.

Galéria megnyitása

A Huawei kínálatában több olyan termék is van, ami a Vision márkanevet viseli, televíziót, de még szemüveget is készített ilyen megnevezéssel. De egyébként egészen konkrétan a Vision Pro nevet maga a Huawei nem alkalmazta, a Honor viszont igen. A Huawei Vision S Pro néven kínált tévét, és Honor Vision Pro néven is került boltokba televízió korábban, Vision Glass néven pedig szemüveggel szolgált a cég.

Galéria megnyitása

Az Apple egyébként elképzelhető, hogy az utolsó utáni pillanatban döntött úgy, hogy Vision Pro néven dobja piacra a készüléket, és visionOS lesz az operációs rendszer neve. És ennek köszönhető az, hogy ilyen hibába esett.

Korábban a vállalat kisebb cégeken keresztül megszerezte a Reality Processor, Reality Pro és Reality One nevek használati jogát, és talán az eredeti terv az lett volna, hogy Reality Pro néven érkezzen a szemüveg. A visionOS operációs rendszer pedig jó eséllyel szimplán xrOS lett volna. Nemcsak a kiszivárgott információkra alapozzuk ezt sem, hanem arra is, hogy a WWDC-n a nyitórendezvényt követően folyamatosan xrOS néven hivatkoztak a visionOS-re a fejlesztői videókban. Összesen 45 alkalommal mondták ki a WWDC videós előadásaiban azt, hogy xrOS.

Kíváncsiak leszünk, hogy az Apple ezt az ügyet miként fogja rendezni, de valószínűnek tartjuk, hogy egy szimpla megállapodás keretében a Huawei eladja majd ezt a védjegyet az Apple számára. Az viszont biztos, hogy ilyen esetben egy meglehetősen komoly vételárra számíthat a cupertinói alakulat. Akár az is elképzelhető lenne, hogy Kínában átnevezik az eszközt, de ilyenre aligha kerülhet sor az Apple-nél.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére