Holland távközlési cégek kartellügye az Európai Bíróság előtt

Holland távközlési cégek kartellügye az Európai Bíróság előtt

Egy holland bíróság fordult előzetes döntéshozatalért az Európai Bírósághoz, miután egy kartellügy a holland versenyhatóság után hozzájuk került felülvizsgálatra. A holland bíróság négy kérdésben kért előzetes döntést az Európai Bíróságtól, ezek: mi az "összehangolt magatartás" (a kartell) fogalma; kell-e okozati összefüggés az összehangolás és a vállalkozások piaci magatartása között; a nemzeti vagy a közösségi jog alkalmazandó, illetve elég-e egyszeri összehangolás a kartell megállapításához, vagy pedig tartós és folyamatos összehangolásra van szükség a kartellben részt vevők között.

Az ügy lényegét az adta, hogy a T-Mobile Netherlands BV, a KPN Mobile NV, az OrangeNederland NV és a Vodafone Libertel NV képviselői egy alkalommal összeültek, hogy a viszonteladóik jutalékát egyeztessék, illetve javaslatot dolgozzanak ki a jutalék csökkentésére.

Ami a kartell fogalmát illeti, arra azt válaszolta az Európai Bíróság, hogy az összehangolt magatartás az EK 81. cikk (1) bekezdése értelmében versenykorlátozó célra irányul, amennyiben a tartalma és célja folytán - valamint a hátterét képező jogi és gazdasági összefüggéseket figyelembe véve - ténylegesen képes arra, hogy a közös piac keretében megakadályozza, korlátozza vagy torzítsa a versenyt. Nem szükséges, hogy a verseny megakadályozása, korlátozása vagy torzítása ténylegesen bekövetkezzék, sem pedig az, hogy közvetlen kapcsolat álljon fenn az összehangolt magatartás és a fogyasztói árak között. Versenykorlátozó célúnak minősül a versenytársak közötti olyan információcsere, amely alkalmas arra, hogy megszüntesse a bizonytalanságot az érintett vállalkozások tervezett magatartását illetően.

Ami az összehangolást és az abban részt vevő vállalkozások piaci magatartása közötti okozati összefüggést illeti, a nemzeti bíróság az ellenkező bizonyításáig - amely e vállalkozások feladata - köteles alkalmazni az okozati összefüggéssel kapcsolatos azon vélelmet, amelyet az Európai Bíróság ítélkezési gyakorlata alakított ki. E szerint pedig e vállalkozások, amennyiben tevékenyek maradnak a piacon, figyelembe veszik a versenytársaikkal kicserélt információkat.

A harmadik kérdésre a válasz: az ilyen ügyekben az uniós jogot kell alkalmazni.

Végül a negyedik kérdésre azt a megállapítást tette az Európai Bíróság, hogy ha az összehangolásban részt vevő vállalkozás tevékeny marad a vizsgált piacon, az összehangolás és az e vállalkozás piaci magatartása közötti okozati összefüggés vélelme akkor is alkalmazandó, ha az összehangolás az érintett vállalkozásoknak csupán egyetlen egyeztetésén alapul.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward