Hivatalosan is elhagyta az Apple-t Jony Ive

A világ egyik legismertebb dizájnere már nem szerepel az Apple vezető szakembereinek listáján.

Hivatalosan is elhagyta az Apple-t Jony Ive

Jonathan Ive júniusban jelentette be, hogy visszavonul az Apple-től, ahol elképesztően hosszú időt töltött el, és rendkívül sokat tett azért a színfalak mögött, hogy a vállalat felemelkedjen. 1992 szeptemberétől dolgozott a cupertinói alakulatnál, és csaknem a ranglétra csúcsáig jutott az ottléte alatt.

Bár már nyáron bejelentette Ive a távozását, de a szakember hivatalosan még egészen mostanáig az igazgatótanács tagja volt. A szakembere már közvetlenül Tim Cook számára jelentette az Apple-nél, és hivatalosan a tervezésért felelős vezető szerepet töltötte be. A helyére nem érkezett más, szóval egyelőre CDO nélkül folytatja a működését a vállalat. És mivel Jony Ive helyét három másik szakember vette át, így előre láthatólag nem is lesz egy ideig ilyen poszt a vállalatnál – Ive kinevezése előtt sem volt.

Galéria megnyitása

Jony Ive tervezésével olyan ikonikus termékek kerültek piacra az elmúlt csaknem 30 évben, mint a iMac G3, aminek a sziluettjét egy generáció biztosan azonnal felismerné, és ugyanez igaz az iPodra is, ami szintén egy sokak számára kedves megoldás lett egyszerű de emlékezetes vonalvezetéssel.

Ive hozzájárult a tudásával és a meglátásaival az iPhone és az iPad megszületéséhez, de az Apple Watch, valamint az AirPods is az ő vezetése alatt öltött testet. Ráadásul a vezetése alatta érkezett még meg az iPhone X is, ami a külsőt tekintve a legjelentősebb változást hozta el az iPhone dizájnjában a legelső modell megjelenése óta.

Galéria megnyitása

Azt nem lehet pontosan tudni, hogy mi vezetett Ive távozásához. Korábban voltak olyan hírek, miszerint a szakembernek megromlott a viszonya az Apple többi vezetőjével, mások mellett Tim Cookkal is, ezt viszont mindenki hivatalosan cáfolta. A dizájner állítólag már az első Apple Watch születésekor elkezdett eltávolodni az Apple-től, de a fontos döntések meghozásánál a végsőkig ott volt.

A továbbiakban a dizájncsapat Evans Hankey számára fog jelenteni, aki pillanatnyilag a vállalati tervezői részleget irányítja. Bizonyos területeken pedig Alan Dye lesz a kiemelt szakember, aki egyébként az felhasználói felület kialakításáért fel. Evans Hankey és Alan Dye pedig Jeff Williams-szel fogják a kapcsolatot tartani, aki a működési vezető szerepet tölti be, és ő lesz az, aki Tim Cooknak jelent.

Jony Ive a jövőben is a dizájnnal szeretne foglalkozni, de már egészen más módon. Létrehozta egy szintén ismert dizájner barátjával, Marc Newsonnal a LoveFrom nevű céget. Ennek a keretében különböző projekteken fognak dolgozni egyéni megrendelők számára, és talán nem túl meglepő, hogy a LoveForm egyik első kliense az Apple lesz. Ive így új kihívásokkal is szembenézhet a jövőben. Zárásul még egy érdekesség: Ive Steve Jobstól szerezte az ihletet a LoveForm névhez, és Jobs igen jó barátja volt élete során a dizájngurunak.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap