Hihetetlenül megzuhant a Foxconn profitja

Az elmúlt két évtizedben nem szerepelt annyira gyengén a vállalat a nyereség szempontjából, mint az idei első negyedévben.

Hihetetlenül megzuhant a Foxconn profitja

A Foxconn az egyik legnagyobb jelentőséggel bíró mobilgyártó a világon, annak ellenére, hogy sajátmárkás termékekkel nem különösebben foglalkozik. Az okostelefonok mellett sok más egyéb terméket is készít persze, és a jelek szerint több fronton is jelentős csapásként érte a vállalatot a forgalom visszaesése.

A 2020-as év sokaknak indul nagyon nehezen, ami főleg a koronavírus kitörésnek köszönhető. A Foxconn pedig a jelek szerint különösen megszenvedte tajvani vállalatként a járvány mellékhatásait. A januártól márciusig tartó időszakban annyira gyenge pénzügyi eredménnyel zárt, hogy a nyeresége szinte teljesen elolvadt. Mindössze 70,25 millió dolláros nettó profitot tudott elérni a cég. Ez éves viszonyításban nagyjából 90%-os visszaesést jelent.

Galéria megnyitása

A 46 éves múlta visszatekintő tajvani vállalat az elmúlt 20 évben nem produkált annyira rossz profitot, mint most. Ez főleg a koronavírus-járványnak tudható be, ugyanis több üzemét is hetekre le kellett állítania a Foxconnak, de minden bizonnyal más kedvezőtlen piaci hatásokkal is szembesülnie kellett. Az előzetes becslésekhez képest is kevesebb mint a negyedére esett a profitja a vállalatnak, szakemberek 300 millió dollár körüli nyereséget vártak.

A Foxconn bruttó bevétele egyébként nem esett ilyen drasztikusan. Közel 31 milliárd dollárt forgalmazott a vállalat az első negyedév során, de ez még azért így is elmarad az egy évvel korábbi eredménytől kb. 12 százalékkal. Februárban még rosszabbul nézett ki egyébként a helyzet, akkor ugyanis 18%-os negatívban volt az éves mérlege, de már márciusban tudott egy minimálisan javítani a dolgon.

A Foxconn arról is beszélt, hogy a második negyedévben már stabilizálódhat majd a vállalat anyagi szempontból. És kiemelték többször is, hogy az aktuális eredmény a gyárak leállásának „köszönhető” elsősorban, mostanra pedig az üzemek már újra munkába álltak. Biztos benne a vállalat vezetése, hogy az első negyedéves számokhoz képest a második negyedévben már kétszámjegyű lesz a növekedés. Minden bizonnyal a Foxconn szeretné megnyugtatni a befektetőket is, hogy nincs ok arra, hogy kimenekítsék a cég részvényeiből a pénzüket.

Galéria megnyitása

Egyébként a Foxconn olyan nagy vállatok számára gyártja a mobilokat, mint az Apple, a HMD Global, a Google és például a Xiaomi. De ott van a partnerei között az Amazon, a Dell, a Cisco, a HP, a Sony és a Nintendo is. És a tajvaniaknak a műhelyében készülnek egyebek mellett még a Microsoft hardveres megoldásai is, például a Surface masinák jelentős része, ráadásul még az Intel számára is gyárt a Foxconn, szóval tényleg rendkívül meghatározó szerepe van a piacon.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap