Hat év óta először növekedhet a PC piac

A Gartner előzetes eredményei biztatóak, viszont a PC piac feléledéséről még így sem beszélhetünk, hiszen nem elég stabilak a mutatók.

Hat év óta először növekedhet a PC piac

A Gartner elemzői összesítették a PC piac második negyedéves teljesítményét, a kép pedig igen pozitívnak tűnik, hiszen utoljára hat éve mutatkozott éves szinten növekedés a szegmensben, most azonban ismét növekvő tendenciát láthatunk a szállítási mutatók terén. Az előzetes adatok szerint 2018 második negyedévében 62,1 millió PC-t szállítottak le a piaci szereplők, vagyis az egy évvel ezelőttihez képest 1,4%-kal nőtt a piac. Ez ugyan biztató hír, viszont egyelőre nem elég stabil a piac ahhoz, hogy kimondhassák, kezd helyreállni a piac forgalma.

Piaci körkép

A 2018 második negyedévében tapasztalható szállításimutató-növekedés mögött elsősorban az üzleti szegmensbe szánt termékek iránti keresletnövekedés húzódik, ami összességében ellensúlyozta a konzumer szegmensben tapasztalható keresletcsökkenést. Az elemzők szerint a gyártóknak arra is érdemes felkészülniük, hogy a Windows 10 miatt eszközölt számítógéppark-frissítés két éven belül gyengülni fog, ahogy a csúcson átesik a piac, így a gyártóknak mindenképpen megoldást kell találniuk a piaci növekedés ütemének fenntartására, vagyis új utak keresésére, új trendek felállítására lesz szükség.

Az Amerikai Egyesült Államokban hat negyedévig tartó csökkenés után végre ismét beindult a növekedés, hiszen itt 14,5 millió PC-t sikerült leszállítani, ami az előző év azonos időszakához képest 1,7%-os emelkedést jelent.

Galéria megnyitása

A PC szállítási mutatók az EMEA régióban éves szinten 1,3%-kal nőttek, azaz 17,4 millió PC-t szállítottak le a piaci szereplők a második negyedév során. Itt a fő hajtóerőt a német és a brit piac adta, de Oroszország is fontos szerepet töltött be. Noha a második negyedév során általában lassul a piac, Oroszországban, Ukrajnában és Kazahsztánban nőtt a vásárlói kereslet, így a piac összességében jobban teljesített, mint tavaly.

Ázsiában, illetve a Pacifikus térségben 21,3 millió PC-t szállítottak le, vagyis itt egészen minimális, mindössze 0,1%-os növekedés mutatkozott. Elsősorban Indiában, Indonéziában, Thaiföldön és egyéb fejlődő régiókban látszott növekedés a kereskedelmi szegmensben, ahol a régi számítógépek lecserélése és a Windows 10-re történő frissítés biztosította a hajtóerőt. Kínában ugyanakkor 3,6%-os csökkenés mutatkozott éves szinten, ugyanis néhány üzleti beszerzést 2019-re halasztottak a vállalkozások, a konzumer piac pedig már telítődött.

A fenti statisztika az asztali számítógépeket, a noteszgépeket, illetve az ultrabookokat tartalmazza, a Chromebook és az iPad szállításokat nem.

Górcső alatt a PC gyártók teljesítménye

Galéria megnyitása

A PC gyártók globális teljesítményét nézve az látszik, hogy négy leszállított PC-ből három az öt legnagyobb PC gyártó valamelyikénél készült. A képet árnyalja, hogy a Lenovo nemrégiben többségi tulajdont szerzett a Fujitsu PC-s üzletágában, így a Fujitsu konfigurációk már a Lenovo forgalmát erősítik. Éppen ezért globális szinten nézve a Lenovo és a HP kvázi holtversenyben végzett az élen, de a Lenovo egy hajszálnyival azért mégis több PC-t szállított le, így abszolút győztes lett. A Dell a harmadik helyet csípte el a maga 15,6%-os piaci részesedésével, míg a negyedik az Apple lett 7%-kal, az ötödik helyet pedig az Acer Group kaparintotta meg 6,3%-kal. Míg az öt legnagyobb PC gyártó forgalma 3 és 10,5% közötti mértékben nőtt, addig a többi gyártóé 12,9%-kal csökkent, legalábbis az összesítés szerint. De még így is ők uralják a piac 30,1%-át.

Galéria megnyitása

Az Amerikai Egyesült Államokban 0,6%-os csökkenést követően a HP végzett az élen, mögötte pedig a Dell helyezkedik el, alig lemaradva, 7,2%-os éves szintű növekedéssel. A harmadik a Lenovo lett, aki már csak 14%-os részesedést ért el, ugyanakkor éves szinten 8,2%-ot javított eredményén. A negyedik 1,7%-os növekedéssel az Apple a maga 12,7%-os részesedésével, míg az ötödik itt is az Acer. Utóbbi gyártó ugyan csak 2,7%-os részesedéssel bír, éves szinten azonban komoly mértékben, 25,7%-kal növelte teljesítményét, ami nagyon szép adat. A TOP 5-ön kívüli többi gyártó együttesen 13,6%-os részesedést ért el, teljesítményük pedig 15,5%-ot romlott egy év leforgása alatt.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward