Hasznos újításokkal érkezett a Firefox új, 41-es kiadása

Az új Firefox tartalmazza a Firefox Hello szolgáltatást, amivel ingyenesen kezdeményezhetünk hang vagy videó alapú hívásokat, de akár chatelhetünk is rajta keresztül

Hasznos újításokkal érkezett a Firefox új, 41-es kiadása

A Mozilla szoftverműhelyében elkészült a Firefox webböngésző legfrissebb kiadása, ami a 41-es verziószámot viseli. A friss webböngésző néhány fontos újítással érkezik, és természetesen nem csak asztali platformokra, hanem Androidra is letölthető.

A Firefox 41 legfontosabb újítása, hogy immár beépítve tartalmazza a Firefox Hello szolgáltatást, ami néhány hónappal ezelőtt, még a 35-ös kiadással mutatkozott be. A Firefox Hello lényege, hogy a WebRTC támogatást kihasználva hangalapú és/vagy videóhívások kezdeményezésére, illetve fogadására ad lehetőséget, sőt, akár még chatelhetünk is rajta keresztül. Hívás kezdeményezéséhez még csak kontaktlistára sincs szükség: egyszerűen csak elküldünk egy "hívj vissza" linket a célszemélynek, majd amikor ő rákattint a linkre, a kapcsolat felépül.

A hívás kezdeményezéséhez Firefox webböngészőre van szükség, fogadásra azonban bármilyen WebRTC támogatással ellátott webböngésző képes, nem csak a Firefox, hanem a Chrome vagy az Opera is. Persze hangalapú hívásnál mikrofonra, videó alapú hívásnál pedig webkamerára és mikrofonra is szükség van. A Firefox Hello szolgáltatással kapcsolatban további információt itt találnak az érdeklődők – magyar nyelven. A Firefox Hello egyelőre csak asztali platformokra érhető el – azaz Windowsra, Linuxra és Mac OS X-re.

A Firefox Hello integráció mellett további újítás, hogy a Firefox Account-okhoz mostantól profilképet is választhatnak a felhasználók, ami a Firefox Hello szolgáltatás esetében meg is jelenik a nevük mellett. Ez a funkció egyelőre szintén csak asztali platformok esetében aktív.

Firefox 41 – Windows 8.1 alatt.

Persze a fejlesztők az Androidra szánt kiadást sem hagyták újítások nélkül. Újítás, hogy az androidos webböngésző esetében a keresőpanelen keresztül szabadon lehet keresőmotort választani – egyebek mellett a Google és a Bing is rendelkezésre áll. A böngészőfüleket mostantól söprő mozdulattal bezárhatjuk, a könyvjelző-kezelő funkció pedig hatékonyabb lett: eredményesebben kiszűri a duplán szereplő kedvenceket. Hab a tortán, hogy a webböngésző már MP3-akat is le tud játszani.

Az új Firefox asztali és mobil kiadásai számos javítással érkeznek, így már csak ezek miatt is érdemes lehet frissíteni. Az új webböngészőt asztali platformok esetében automatikus frissítésként éppúgy be lehet szerezni, mint manuálisan, letöltés formájában. Az Androidra szánt kiadás a Google Play áruházon keresztül fog frissülni.

A Firefox 41 már elérhető.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward