Hasznos funkcióval bővült a Google Fotók

Már a képek szöveges tartalmát is elemzi a Google rendszere.

Hasznos funkcióval bővült a Google Fotók

A Google folyamatosan fejleszti a Fotók szolgáltatást, ami az elmúlt években gyökeres részévé vált az Android felhasználói élménynek. Ez a szolgáltatás folyamatosan kapja a kisebb-nagyobb újításokat, melyeknek köszönhetően egyre jobban tud segíteni az embereknek például a képeik rendezésében.

A Google Fotók ezúttal megkapta a Lens szolgáltatásnak az optikai karakterfelismerő funkcióját. És ennek köszönhetően a felhasználók már az alapján is megtalálhatják majd a fotóikat, hogy milyen feliratok szerepelnek azokon. Ez nagyon sok esetben jöhet jól, akár a nyaralási fényképek előkerítése is pillanatok alatt megoldható így, ha például a meglátogatott településeket jelző táblákról is készült felvétel. De lefotózott jelszavakat is pillanatok alatt elő lehet így venni, vagy a kamerával „digitalizált” receptekre való rákeresés is leegyszerűsödik. És még a feltöltött képernyőmentéseknek a szövegében is lehet tallózni.

Továbbá ugyanezt a funkciót arra is lehet használni, hogy a képek szövegét ki lehessen nyerni teljes egészében. Ehhez csak a megnyitott kép mellett meg kell nyomni a Lens gombot, és minden felismert szövegrész másolhatóvá válik. A felhasználók így már akár meg is oszthatják pusztán a fotók szövegeit az ismerőseikkel. Így egy recept például az azt tartalmazó kép elküldése nélkül is átadható mások számára.

Galéria megnyitása

A 2015-ben indult Google Fotók az optikai karakterfelismerővel kiegészülve még erősebb online fényképes és videós tárhely szolgáltatást nyújt, aminek nem sok vetélytársa akad mindent összevetve. Ráadásul a mostani újítás folyamatosan tanulni is képes, és így fejlődik a szövegfelismerő algoritmusa, mert a technológiát már egyre több helyen használja a Google. Az optikai karakterfelismerő így már az egészen nehezen kivehető részleteket is képes kiolvasni a felvételekből, nem jelent számára gondot a kisebb betűméret vagy a rosszabb szög sem.

A gépi tanulással megtámogatott rendszereknek köszönhetően a Google Fotókon egyre egyszerűbben lehet megtalálni minden tartalmat anélkül, hogy a felhasználó akár a kisujját is mozdítaná. A feltöltött képeket a szolgáltatás egy ideje már automatikusan tudja rendezni azoknak a tartalma alapján, tisztában van azzal, hogy egy fotón például virágok, emberek, állatok, esetleg tájak vannak, ezt követően pedig már azt is le tudja majd olvasni, hogy milyen feliratok lettek lencsevégre kapva, ami egy-egy kép megkeresésekor jó támpont lehet.

A Google Fotók újítása elérhető az Android és az iOS platformon egyaránt, valamint a webes felület esetében is, így személyi számítógépről is használható; de néhány felhasználónál talán még kell rá várni néhány napig. Arról nem tudunk nyilatkozni, hogy az Android (Go edition) környezetre optimalizált alkalmazások is részesülhetnek-e belőle, akár a Gallery Go szolgáltatáson keresztül, de ha kezdetben nem is, idővel a Google ambícióját látva biztosan megoldott lesz ez is.

Google Fotók: iOS | Android | Web

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap