Hamarosan korlátlan videózási lehetőség jön Androidon

Jelenleg a 4K és a 8K felvételek hosszát nagyon limitálja egy megkötés, ami a következő Androidból kikerülhet.

Hamarosan korlátlan videózási lehetőség jön Androidon

Az Android operációs rendszer kiváló lehetőségeket képes biztosítani a felhasználók számára, és kifejezetten jók a multimédiás képességei. Ugyanakkor a videókat tekintve van némi megkötés a fájlok méretére vonatkozóan, ami a magasabb felbontású anyagoknál már okozhat kellemetlenségeket.

Jelenleg az androidos eszközökkel úgy lehet videózni, hogy a rögzített fájlok mérete nem haladhatja meg a 4 GB körüli méretet. A Full HD-nál ez nem jelentett gondot, ma viszont már a legtöbb középkategóriás mobil is tud valamilyen formában 4K támogatást nyújtani, a csúcson pedig a 8K sem teljesen elképzelhetetlen. Persze a videózás nem szakad meg akkor sem, ha túl nagy lenne a fájl, de a felvételek fel lesznek szeletelve, ami a visszanézéskor, megosztáskor, feltöltéskor problémás.

Galéria megnyitása
Egy 73 perces videó most így fest visszanézve

Az újabb kódolási formáknak hála hosszabb videókat lehet rögzíteni adott méret mellett, de a felhasználók így is korlátozva érezhetik magukat. De most arra utaló jeleket találtak, hogy a Google az Android 11-től felszámolja ezt a megkötést. Egy kiszivárgott Android 11 AOSP kódrészletben szúrták ki programozók a változást.

Hivatalosan ezt persze nem erősítette meg a Google, és egy ideig még valószínűleg nem is fogunk arról hallani, hogy milyen változásokat hoz a következő generációs Android. A Google előre láthatólag februárban kezdhet majd részleteket megszellőztetni, az első negyedévben publikálhatja az első fejlesztői előzetest, előzeteseket.

Galéria megnyitása

A most is meglévő 4 GB-os limitáció régóta adott az Androidban, 2014 óta így van ez, és bár akkor még nem sok vizet zavart a dolog, ma már kifejezetten problémás ez. Amikor 4K-ban, vagy ne adj isten, már 8K-ban lehet mozgóképet rögzíteni egy készülékkel, akkor bizony hamar eléri a felvétel mérete a 4 GB-ot. És mivel az elmúlt két évben ugrásszerűen megnőttek a készülékek tárkapacitásai, már az sem teszi indokolttá a korlátozást, hogy túlzottan vigyázni kell a hellyel.

Napjainkban már csak az alsóbb árkategóriás termékekben vagy 32 GB-os vagy annál soványabb adattároló, azok a gépek pedig, amik 4K videózásra is fel vannak készítve, általában 64, de inkább 128 GB-nyi helyet nyújtanak.

Az Android 11 esetében már nem szeretné a 32 bites megkötésekkel korlátozni a felhasználókat a Google, és ennek érdekében válthat a 64 bites támogatásra. Ettől kezdve már akár egyetlen fájllal is meg lehet majd tölteni az eszközök tárhelyét. És ezeket a fájlokat pedig tetszés szerint kezelheti a felhasználó, nem kell felszeletelt videókkal küzdeni.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap