Haldokolnak a majomkenyérfák

Több mint ezer évet túlélt, hatalmas fák kezdtek elhullani Afrikában. A szakértők szerint az éghajlatváltozás áll a háttérben.

Haldokolnak a majomkenyérfák

1500 évvel ezelőtt, röviddel a Római Birodalom összeomlása után a mai Namíbiában kicsírázott egy majomkenyérfa magja. A helyiek által Homasinak keresztelt fa szépen nőtt, miközben körülötte birodalmak emelkedtek fel és szűntek meg, az emberek feltalálták a papírpénzt és az autót, majd a számítógépet. A fa 32 méter magas volt, amikor 2004-ben váratlanul pusztulásnak indult. Halála hirtelen jött: márciusban, az esős évszak végén még teljesen egészségesnek tűnt, és virágba borult, ahogy a korábbi években szokott. Júniusban aztán romlani kezdett az állapota: hatalmas, ötös osztatú törzsének darabjai sorra dőltek ki, míg az év végére egy sem maradt belőlük.

A Dél-Afrikában elterjedt majomkenyérfák a Föld legnagyobb virágos növényei és leghosszabb életű élőlényei közé tartoznak. Most azonban valamiért haldokolni kezdtek. Homasi mellett a környéken élő hat másik majomkenyérfából öt szintén elpusztult egy két éves perióduson belül. A hanyatlás ráadásul nem korlátozódik egyetlen területre: a 13 legidősebb majomkenyérfa közül az utóbbi pár évben 4 teljesen elpusztult, 5 másik pedig haldoklik.

Galéria megnyitása

Ami rendkívül furcsa, tekintve hogy ezek a fák 2000 évet is megérhetnek, most viszont egymás után hullanak el, mondja Adrian Patrut, a Babes-Bolyai Egyetem kutatója. A majomkenyérfák egy nagy belső üreggel rendelkeznek, ennek azonban nem az az oka, hogy a törzs üregessé válik. A fák az idők során újabb és újabb szárakat növesztenek, amelyek a korábbi törzsekkel összeolvadnak, belül egy körülzárt üreget hozva létre. Ezért van az, hogy az üreget belülről is kéreg borítja, és hogy annak mérete a fa korának növekedésével együtt csökken.

Ez a sajátos szerkezet sokat segít a fák korának meghatározásában, amit hagyományos módszerekkel nehéz belőni. A majomkenyérfák ugyanis nem minden évben növesztenek új évgyűrűket, és meglévő gyűrűk is gyakran alig különíthetők el egymástól. A legjobb módszert ezért a szénizotópos kormeghatározás, illetve a szerkezet tanulmányozása jelenti koruk megállapítására.

Patrut és kollégái vizsgálatai alapján az utóbbi években elpusztult fák közül legalább három 2000 évesnél idősebb volt, és még ennél is több 1500 évesnél idősebb elpusztult fát azonosítottak. És bár azt senki sem tudja megmondani, hogy az utóbbi évszázadokban mennyi majomkenyérfa pusztult el, ha az 1500–2000 éves fák 70 százaléka 12 éven belül elhullik, az bizonyosan nem tekinthető normálisnak, mondja Erika Wise, az Észak-Karolinai Egyetem kutatója.

Galéria megnyitása

Wise és Patrut egyaránt az éghajlatváltozást teszi felelőssé a majomkenyérfák sorsáért. Az elpusztult és pusztuló fák nem mutatják fertőzés jeleit, többségük nemzeti parkokban van, így a mezőgazdasági tevékenység esetleges károsító hatásai is kizárhatók. A Dél-Afrikában az elmúlt másfél évtizedben tapasztalt példátlan hőmérsékleti emelkedés és a szárazság fokozódása azonban nem kerüli el őket sem

Az elmúlt 15 évben egyre kiszámíthatatlanabb a csapadék mennyisége, ami kimondottan érzékenyen érinti a majomkenyérfákat. Ezek a fák csak úgy képesek állva maradni, ha térfogatuk 70–80 százalékát víz teszi ki. Ha nem jutnak elég vízhez, egyszerűen magukba roskadnak és elpusztulnak, mondja Patrut. A jelenség ráadásul nem korlátozódik a fajra sem.

Ahogy Wise mondja, Észak-Amerikában az ezredforduló óta egész erdők pusztultak el, amelyek faállománya döntően 400–500 éves fákból állt. Bár ezek a fák kétségkívül nem voltak olyan idősek, mint a majomkenyérfák, életük alatt egy sor nehézséget megtapasztaltak, és túléltek. Most azonban mégis tömegével hullanak el.

Neked ajánljuk

arrow_backward arrow_forward
Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward