Hajtogatható kijelző támogatást kap az Android

A Google az Android Dev Summiten több dologról is beszélt, ami nemcsak a fejlesztőket, hanem a felhasználókat is érinteni fogja.

Hajtogatható kijelző támogatást kap az Android

A Google a Samsung fejlesztői konferenciájával egyidejűleg tartja az Android Dev Summit rendezvényt, ahol az érdeklődők azokkal az új lehetőségekkel ismerkedhetnek meg, amik az Android részévé fognak válni a jövőben. És olyan fejlesztésekről is szót ejtett a keresőóriás, melyek közvetlenül is érinteni fogják a felhasználókat.

Azért említettük meg, hogy az SDC 2018-cal egyszerre van az Android Dev Summit, mert a két esemény között van egy nagyon fontos kapocs, ez pedig az összehajtogatható okostelefon. A Samsung most mutatta meg a nagyközönség számára először a hajtogatható panellel szerelt mobilját, a Google pedig bejelentette, hogy az Android esetében a partnerek natív támogatást kapnak majd az összehajtható mobilok számára. Ez azt jelenti, hogy a gyártópartnereknek elegendő lesz a megfelelő hardvert biztosítani, a szoftveres környezetről gondoskodhat magában az Android. (De persze annak sem lesz akadálya, hogy egyedi grafikus felületeket hozzanak létre a vállalatok a saját eszközei számára.) Túl sok részletet egyelőre ezzel kapcsolatban nem árult el a Google, de az biztos, hogy kétféle konfigurációra lesz kigyúrva kezdetben az operációs rendszer. Az egyikesetben a Samsung termékéhez hasonlóan kettő kijelzővel rendelkezhet a masina, a másik verzió pedig a Royole FlexPai egyetlen kijelzős felépítéséhez igazodik.

Galéria megnyitása

A Google illetékese, Dave Burke azt emelte ki az egyik legnagyobb kihívásnak a kihajtható kijelzők támogatásának az esetében, hogy megfelelően legyen optimalizálva a „képernyő folyamatosság”, amikor a felhasználó éppen megváltoztatja a kezében az eszköz formáját. Az átmenetet megoldani a szakember szerint egyáltalán nem egyszerű feladat (a gépezetnek folyamatosan tisztában kell lennie azzal, hogy éppen milyen formában van), de a felhasználói élmény szempontjából nagyon sok múlik rajta. Természetesen az alkalmazásfejlesztőknek itt lehetősége lesz majd létrehozni különböző grafikus felhasználói felületeket a mobilos és a tabletes nézethez. Ezekben az esetekben eltérő lesz a képátló mellett a felbontás és a kijelző formátuma is, ami másfajta lehetőségekhez vezet, és ezt megfelelően kiaknázva, különlegesebb élményt biztosíthatnak a felhasználóik számára a partnerek.

Lényeges újítás még a Google részéről az is, hogy bevezeti az In-app Updates API-t, amit a fejlesztők már régóta hiányoltak az Androidból. Ez lehetővé fogja tenni a szakembereknek, hogy adott esetben akár kényszeríthessék is a felhasználóikat az applikációik frissítésére. Ez az eszköz arra szolgál, hogy a programok alkotói egy-egy frissítés alkalmával teljes képernyős figyelmeztetést küldhessenek az emberek mobiljára az érintett applikáció elindítását követően. Ennek kettő szintje van, az egyiknél az eszköz tulajdonosa figyelmen kívül hagyhatja a dolgot, és elhalaszthatja későbbre a frissítést, a másiknál viszont nincs erre mód, csak egy frissítési gomb van a kijelzőn, és vagy megcsinálja az új verzió telepítését a felhasználó, vagy nem használja a programot. Ez utóbbi eléggé drasztikus beavatkozásnak tűnik, és valószínűleg csak akkor élnek majd ezzel az eszközzel a fejlesztők, ha valamilyen súlyos problémát, biztonsági rést kellett elhárítani a programban, és kockázatos lenne azt a frissítés nélkül tovább használni.

Galéria megnyitása

Az In-app Updates API egyelőre még tesztelés alatt áll, és csak a partnerek egy szűk része férhet hozzá, de a későbbiekben mindenkinek elérhetővé válik. A Google Chrome lesz az egyike azoknak az alkalmazásoknak, amik elsőként megkaphatják ezt az API-t.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap