Grafén tinta

Grafén alapú tintával nagy teljesítményű, átlátszó vékonyfilm tranzisztorokat és összeköttetéseket nyomtattak a Cambridge-i Egyetem kutatói. 

Grafén tinta

Grafén alapú tintával nagy teljesítményű, átlátszó vékonyfilm tranzisztorokat (TFT) és összeköttetéseket nyomtattak a Cambridge-i Egyetem kutatói. Az új tinta használata nagyban előrelendítheti a nyomtatott elektronika világát, segítségével olyan fejlesztések válhatnak lehetővé, mint a hajlékony kijelzők, napelemek vagy az elektronikus papír megalkotása. 

A kutatók elmondása szerint a módszerrel tintasugaras nyomtatóval nagy mennyiségű műanyag elektronikai alkatrészt lehet létrehozni. A technikát már próbálták alkalmazni korábban is, de a félvezető organikus tintával nyomtatott vékonyfilm tranzisztorok sem teljesítményben, sem megbízhatóságban nem tudtak versenyezni a szilícium alapú elektronikával.

Ezen próbált javítani Andrea Ferrari munkatársaival: a tintához szükséges grafénlemezkéket grafitból választották le N-metil pirrolidonos ultrahangos fürdőben. A lemezkéket végül centrifugába helyezték, és az egy mikrométernél nagyobbakat kiszűrték közülük, nehogy eltömítsék a nyomtatót.

A tintával különböző alapokra lehet nyomtatni, így szilícium-dioxidra is. Az eredményül kapott tranzisztorok már az első próbálkozások után is sokkal jobbnak tűnnek, mint elődeik. Az újfajta tintával nyomtatott áramkörökben 95 cmˆ2/Vs elektron mozgékonyságot is mértek, ugyanez az adat a félvezető organikus polimereknél mindössze 0,01 és 0,5 között volt.

Mivel maga a technológia nem új, csak a tinta anyaga az, a kutatók remélik minél gyorsabb elterjedését, hiszen kompatibilis a forgalomban lévő tintasugaras nyomtatókkal, így használata nagy átalakításokat nem igényel.

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward