Google: Sikeres a Project Treble

A vállalat az Android fragmentáció ellen folytatott harcban diadalként értékeli a Project Treble bevezetését.

Google: Sikeres a Project Treble

A Google már több olyan eszközt is létrehozott, amivel megpróbálta egyszerűbbé tenni az Android frissen tartását, és ezen a fronton minden kétséget kizáróan a Project Treble volt az elmúlt évek legjelentősebb újítása. Ahogy azt a keresőóriás a friss blogbejegyzésében elmondta, nem voltak biztosak benne, a fejlesztés során, hogy a rengeteg bele fektetett munka meghálálja majd magát, de az eredmények azt mutatják, hogy megérte ezzel dolgozni.

Galéria megnyitása
Így változott az Android felépítése a Project Treble révén

A Project Treble lényegesen leegyszerűsíti az Android operációs rendszernél az alapok frissítését, és a vállalatok ezt kihasználva valóban nagyobb érdeklődést mutattak az iránt, hogy frissítsék az okostelefonjaikat, táblagépeiket. Ezzel pedig valamelyest csökkenteni sikerült a fragmentációt, legalábbis az újabb eszközök körében. A Google ugyan egy ideje már nem közöl rendszeresen adatokat arra vonatkozóan, hogy éppen miként oszlanak el a különböző Android verziók az aktív használatban levő termékeken. De ezt a keresőóriás továbbra is figyelemmel követi, és most kiadott egy olyan ábrát, amin az Android Oreo és az Android Pie frissítések terjedése látható.

Galéria megnyitása

A grafikonon pontosan kivehető, hogy az Android 9.0 Pie szinte az indulásától kezdve nagyjából kétszer nagyobb, vagy még jobb részesedést volt képes elérni, mint egy évvel ezt megelőzően az Android 8.0/8.1 Oreo. A Google az Andoid Oreóval vezette be a Project Treble-t, szóval ott még nem lehetett ennek az újításnak a hatását érezni, de az Android 9.0-ra való átállásnál már igen. Amikor kijött az Android 9.0, akkor az Android 8.0 Oreo még csak 8.9%-on állt, amikor viszont befutott az Android 10, az előző kiadás már 22,6%-os eredménnyel büszkélkedhetett. És most a Google egyértelműen abban bízik, hogy az Android 10 még nagyobb lendületet fog venni.

A vállalat külön kitért arra, hogy még ebben az évben egy sor gyártó fog Android 10 frissítéssel előrukkolni, valamint jöhetnek már az új rendszert futtató eszközök is. Kiemelte a Google az ASUS, az LG, a Motorola, az Oppo, a Realme, a Samsung, a Sharp, a Sony, a Transmission, a OnePlus, a Xiaomi, a HMD Global és az Essential nevét is. (Érdekes módon a Huawei neve nem került bele a felsorolásba, ami vélhetően azért van így, mert a Google csomagot az új Android 10-es masinák eddig nem kapták meg, de a frissülő Huawei/Honor eszközök tábora hosszú, és elvileg ezeken még biztosított lehet a Google Play-szolgáltatás is.) Külön öröm a Google számára, hogy több olyan vállalat is van, aki már mostanra készen áll az Android 10 bevetésére, vagy a bétatesztelésnél tart, hiszen még az új generációs Pixelek sem túl régen érkeztek meg a friss rendszerrel.

Galéria megnyitása
Android 10

A Google arra is kitért, hogy a Project Mainline egy olyan friss fejlesztés, amivel a biztonságot tudja majd a vállalat növelni az okostelefonok és más eszközök esetében. Ennek köszönhetően az operációs rendszer központi elemei frissíthetőek lesznek a Google Play Áruházon keresztül. Olyan frissítések fognak ezt használva eljutni a mobilokra, amik kritikusak a biztonság és a kompatibilitás szempontjából.

Végül azt is megjegyezzük, hogy 2020. január 31. után már csak olyan okostelefonok kerülhetnek majd a boltokba a Google támogatásával – szóval a GMS-sel, a Google Play-szolgáltatásokkal – amelyeken az Android 10 operációs rendszer fut. A vállalat szeretné, ha minél előbb átállna erre az összes partnere árkategóriától függetlenül.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap