Google: Nincs több desszert. Szimplán Android 10 lett az új rendszer

A Google nem használ a továbbiakban édességekkel kapcsolatos kódneveket, és azt is elmondta, hogy mi ennek az oka.

Google: Nincs több desszert. Szimplán Android 10 lett az új rendszer

Az Android operációs rendszer különböző kiadásai szinte a kezdetek óta kaptak valamilyen édességgel kapcsolatos kódnevet. Eleinte ezt csak belső használatra szánta a Google, de később annyira elnyerte a felhasználók tetszését a dolog, hogy már hivatalos és nyílt elnevezésekként tekintett ezekre a keresőóriás. De ahogy sok jó dolognak, most ennek is vége szakadt.

Bejelentette a Google, hogy az új Android egész egyszerűen csak Android 10, nincsen semmilyen édességgel kapcsolatos kódneve. Eredetileg egyébként most olyan desszert jött volna, ami Q betűvel kezdődik, de így ez a verzió legfeljebb Android Q-ként említhető még az Android 10 mellett. A Google nem azért hagyott fel az elnevezésekkel, mert a kreatív csapat ne tudott volna egy megfelelő desszertnevet találni Q-val, hanem egész egyszerűen azért, mert a vállalat szerint sokan nem is igazán értették, hogy ezek miért jók.

„Számos jó nevet ki tudtuk volna találni, de ezeket nem mindenhol értik a világban, márpedig az Android egy globális márka, amit többen használnak Indiában és Brazíliában, mint az Egyesült Államokban, éppen ezért az angol nyelvű desszertekről való elnevezés sok régióban nem ideális.” – mondta el a The Verge megkeresésére Sameer Samat, az Android vezető termékmenedzsere. „A Pie például nem mindenhol azonos egy desszert nevével, van, ahol kellemetlenebb a jelentése, a Lollipop pedig sok helyen nehezen kiejthető volt, a Marshmallow meg azon túl, hogy szintén nehezen kiejthető, számos területen teljesen ismeretlen is.”

Galéria megnyitása

Azzal együtt, hogy a Google elhagyta a desszertes elnevezést, a betűtípusa és az írásmódja is megváltozott valamelyest. Aude Gandon, az Android globális márkaigazgatója elmondta, hogy a cél az volt, hogy modernebbé váljon az Android kiírása, valamint a robot feltüntetésének köszönhetően emberközelinek érződjön. A robot előtérbe kerülése a logókban megközelíthetőbbé, vidámabbá teszi az Android márkát. Érdekesség, hogy maga a robot grafikája is módosult, átkerültek a szemei, másabb lett az „antennája”, továbbá az alapszín is változott, már nem sárgás árnyalatú zöldet használ a Google, hanem hidegebb, kékkel árnyalat zöldhöz nyúlt.

Fontos volt a változtatások során Gandon elmondása alapján az is, hogy könnyebben kiolvasható legyen az Android felirat. És minden méretben tesztelte a Google az új betűtípust, hogy tényleg ideális irányba induljon el. Továbbá az is segít az olvashatóságban, hogy mostantól feketével lesz kiírva hivatalosan az Android, nem zölddel (sötét háttéren pedig fehérrel a megfelelő kontraszt biztosítása érdekében), ez utóbbi színt csak a robot fogja magán hordozni. No meg a grafikus felhasználói felület egyes elemei, amik új színeket részesítenek majd előnyben az eddigiekhez képest.

Galéria megnyitása

A Google legutóbb 2014-ben módosította az Android márka megjelenését, és valószínűleg a mostani változtatások is hosszú évekre szólnak. A névséma is bele tartozik ebbe, szóval biztosak lehetünk benne, hogy a jövőre érkező Android R hivatalosan nem fog édességről nevet kapni, a megjelenését követően szimplán az Android 11 lehet, és így tovább.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap