Gombákkal termelnek fényből elektromosságot egy amerikai laborban

A kutatók cianobaktériumok és csiperkegombák között valósítottak meg sikeres szimbiotikus kapcsolatot, képessé téve a szokatlan életközösséget a fotoszintézisre.

Gombákkal termelnek fényből elektromosságot egy amerikai laborban

A Stevens Műszaki Intézet csapata újfajta módszereken dolgozik a megújuló energiák kiaknázására, és ezen munkájuk során hozták létre a bionikus rendszert, amelyben a baktériumok segítségével élő gombák képesek a napfény elektromos energiává alakítására. Ezt úgy érték el, hogy először 3D nyomtatással grafén nanoszalagokat, majd spirális csíkban baktériumokat nyomtattak az élő gombák kalapjára.

A cianobaktériumok ideális választást jelentettek a kísérlethez, hiszen rendkívüli hatásfokkal fotoszintetizálnak. A gombák pedig minden mesterséges anyagnál jobban képesek ellátni a baktériumokat tápanyagokkkal és nedvességgel. A termelődő elektromosságot grafén nanoszalagok vezetik el a baktériumoktól. A nanoszalagok lefutását úgy tervezték meg, hogy azok több ponton is érintkeznek a mikrobákkal, így még hatékonyabban tudják felvenni azoktól az elektromos energiát.

Az így létrehozott mesterséges bionikus szimbiózis működő, stabil rendszert alkot, amely tartósan képes egyesíteni a mesterséges és természetes összetevőket. A gomba kalapját megvilágítva a cianobaktériumok elektromosságot termelnek, amit a szalagok elvezetnek a műszerekhez. Bár a kísérletek során megtermelt áramerősség mindössze 67 nanoamper volt, a koncepció kétségen felül működőképes.

Galéria megnyitása

A szakértők szerint a rendszer skálázható és valószínűleg hatásfoka is tovább javítható, így idővel környezetbarát megoldást kínálhat az elektromos áram termelésére. A kísérlet legfontosabb hozadéka azonban talán nem is az, hogy egy napon esetleg gombafarmok révén működtetjük elektromos eszközeinket, hiszen lehetséges, hogy erre sosem kerül sor.

A lényeg inkább ott rejlik, hogy a hasonló, mesterséges elemekkel ötvözött szimbiózisok működnek, és másfajta baktériumokkal és élőlényekkel is működhetnek. A kísérletek során ráadásul az is igazolást nyert, hogy 3D nyomtatással komplex felépítésű kolóniák hozhatók létre a baktériumokból, amelyek a kutatást, de a mikrobák hasznosítását is előre lendíthetik.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap