Globális kutatás indul a SARS-CoV-2-fertőzöttség tényleges mértékének felmérésére

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egy több országot összefogó antitestvizsgálat próbálja felmérni, mennyire terjedt el a vírus a népességben.

Globális kutatás indul a SARS-CoV-2-fertőzöttség tényleges mértékének felmérésére

A Solidarity II nevű program a korábban már általunk is bemutatott Solidarity társprogramja, de míg az első a potenciális COVID-19-terápiákat tesztelésére szolgál, gyakorlatilag bármely országban, amely beszáll a vizsgálatba, az új program a fertőzöttség mértékét igyekszik felmérni. A több mint féltucat országban kezdeményezett vizsgálat napokon belül elkezdődhet, mondja Maria Van Kerkhove, a WHO koordinátora.

A teljes esetszám felmérése, amibe az enyhe tünetekkel rendelkező, vagy esetleg teljesen tünetmentes hordozók arányának megállapítása is beletartozik, kulcsfontosságú lehet a tényleges halálozási arány felméréséhez, illetve ennek különböző korcsoportokra való lebontásának megállapításához is. Annak feltárása, hogy hányan estek már át a fertőzésen, pedig annak eldöntésében is nagy segítséget jelenthet, hogy mennyi ideig kell fenntartani a távolságtartást elősegítő intézkedéseket. „Ezekre a válaszokra égető szükségünk van, és a helyes döntések meghozatalához érdemi válaszok kellenek” – mondta el Michael Ryan, a WHO egészségügyi vészhelyzetekért felelős igazgatója egy március 27-i sajtótájékoztatón.

A vírus jelenlétét közvetlenül kimutató tesztek révén mostanra már 1,27 millió esetet azonosítottak a világon. Az erre használt CPR-vizsgálatok összetettsége és a szükséges anyagok hiánya miatt azonban nagy százalékban csak azok a betegek jutottak el a tesztelésig, akik olyan súlyos állapotba kerültek, hogy kórházi kezelést igényeltek. Így az enyhe esetek, amelyek a becslések szerint a fertőzések 80 százalékát adják, jelentős részeben azonosítatlanok maradtak. Ezen a helyzeten változtathatnak az antitestszűrések, amelyekkel azt lehet kimutatni, ha az illető már átesett a fertőzésen (vagy elég hosszú ideje beteg ahhoz, hogy szervezete megkezdte a mért antitestek termelését).

Galéria megnyitása

Ez pedig azért lehet fontos, mert hacsak a SARS-CoV-2 nem viselkedik gyökeresen másként, mint a többi hasonló vírus, a fertőzésen való átesés legalább a következő 1–3 évben védelmet nyújthat az ismételt megfertőződés ellen. Egyelőre ugyan nincs bizonyíték arra, hogy az új típusú koronavírusra termel-e a szervezet olyan antitesteket, amelyek ilyen, hosszú távú védettséget biztosítanak, de számos kutatás zajlik a témában, és a virológusok szerint valószínűsíthető, hogy így van.

Világszerte egyre több labor dolgozik a SARS-CoV-2 elleni antitestek kimutatására alkalmas teszteken. Ezek közül kereskedelmi forgalomban még csak nagyon kevés kapható, és azokról sem mindig tudni, hogy mennyire megbízhatóak (vagyis hogy mennyire specifikusak erre a vírusra, és mennyire szenzitívek az antitestek jelenlétére). De ezen a területen jelenleg nagyon gyorsan zajlanak az események, így heteken belül várható, hogy a jelenleginél jelentősen több ellenőrizhetően validált, megfelelő alkalmazás mellett megbízható eredményt produkáló teszt is elérhetővé válik világszerte.

A Solidarity II a harmadik szakasza annak a vizsgálatsorozatnak, amit a WHO a COVID-19 epidemiológiájának felderítésére kezdeményezett. Az első szakaszban olyan országokból gyűjtöttek össze a populációban SARS-CoV-2 elleni antitesteket hordozók arányával kapcsolatos kutatási eredményeket, ahol jelentős járványgóc alakult ki. Ezek az adatok nagyon fontosak, mondja Van Kerkhove, ugyanakkor összevethetőségüket nehezíti, hogy eltérő módszerek nyomán születtek. A második szakaszban a WHO több sztenderd protokollt is közzétett az ilyen vizsgálatokkal kapcsolatban, amelyek megkönnyíthetik az adatok összehasonlítását. A szervezet egyben közvetlen segítséget is nyújt az országoknak a protokollok helyi körülményekhez igazításában, onnantól kezdve, hogy hogyan gyűjtsék be a beleegyező nyilatkozatokat, egészen a laborbeli technikákig.

Galéria megnyitása

A Solidarity II ennél is továbbmegy egy lépéssel: a résztvevő országok közvetlenül hozzátehetik saját, meghatározott protokoll alapján született antitest-szűrési adataikat egy globális adatbázishoz, amelyből a remények szerint rövidesen átfogó kép rajzolódhat ki a vírus elterjedtségéről. Az egész nagyon hasonlóan működik majd, mint a Solidarity múlt hónapban indult terápiatesztelő programja (és ennek európai társprogramja, a Discovery), amelynek keretében a résztvevő intézmények orvosai egy online platformhoz csatlakozva bevihetik a részvételre alkalmasnak ítélt beteg adatait, és hogy milyen gyógyszerek állnak rendelkezésükre, majd a rendszer véletlenszerűen besorolja a beteget az egyik kísérleti terápiás csoportba, vagy a helyi sztenderd kezelésre. Ezt követően pedig kötelező adatként már csak a kimenetelt kell betáplálni, vagyis hogy lélegeztetőgépre került-e a beteg (és mikor), illetve mikor hagyta el a kórházat vagy hunyt el.

Folyamatban van egyébként egy Solidarity III nevű program felállítása is, amely keretében az egészségi állapotuk miatt magas kockázatú csoportok, illetve a foglalkozási körülményeik miatt nagy kockázatnak kitett egészségügyi dolgozók körében vizsgálnák a lehetséges megelőző hatóanyagok hatékonyságát. A Solidarity II első eredményei pár hónapon belül várhatók, de maga a program ennél jóval hosszabb ideig, legalább egy évig fog futni.

Galéria megnyitása

A WHO protokolljaira alapozva jelenleg is zajlik vagy hamarosan megkezdődik több kisebb léptékű antitestszűrő-vizsgálat is, amelyek heteken belül eredményt hozhatnak. A Stanford kutatói például ezen a héten 5000 véletlenszerűen kiválasztott kaliforniai alanyt terveznek tesztelni. A Bonni Egyetem hasonló projektjének keretében 1000 embert tesztelnek a heinsbergi járásból, amely az egyik első és legnagyobb németországi gócpont volt. Ezekből a vizsgálatokból a populáció feltehető immunitásának mértékén túl például kiderülhet az is, hogy a gyerekek és a tizenéves korosztály tagjai valóban kisebb arányban fertőződnek-e meg, vagy csak annyira enyhe tünetekkel vészelik át a betegséget, hogy nem jutnak el orvoshoz.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap