Gigantikus gejzírt észlelt a Hubble a Jupiter egyik holdján

Amennyiben a most felfedezett víz az Európé felszín alatti óceánjaiból tör elő, azzal megoldódhat a hold kutatásának egyik legnagyobb problémája, vagyis hogy hogyan jussanak át a helyszínre küldött szondák a vastag jégpáncélon a folyékony vízig.

Gigantikus gejzírt észlelt a Hubble a Jupiter egyik holdján

Meglehet, hogy a vártnál jóval egyszerűbb lesz a Jupiter jeges holdjának, az Európénak életre való alkalmasságát vizsgálni, a Hubble űrtávcső adatait elemző kutatók ugyanis vízpára és egy esetleges gejzír jelenlétét mutatták ki az égitest déli pólusának környékén. A jelek ráadásul arra utalnak, hogy a hold ezen területén rendszeresen előtörhet a víz, akár 200 kilométeresnél is magasabb „szökőkutakat” produkálva.

Az Európé gigantikus felszín alatti óceánjaival a Naprendszer azon kevés égitestjeinek egyike, ahol elképzelhető, hogy kialakulhatott az élet. Amennyiben a most felfedezett víz valóban ezen óceánokból tör elő, megoldódhat a hold kutatásának egyik legnagyobb problémája, vagyis hogy hogyan jussanak át a helyszínre küldött szondák a vastag jégrétegen a folyékony vízig. Ha a sarki vizek a felszín alól származnak, ezek elemzése révén sok minden kiderülhet azzal kapcsolatban, hogy milyen körülmények uralkodnak a jégpáncél alatt, és hogy vannak-e az égitesten élő organizmusok.

Az Amerikai Geofizikai Társaság éves konferenciáján bejelentett eredmények hitelesítéséhez egy másik kutatócsoportnak is meg kell erősíteni a víz jelenlétét. Hasonlóan aktív anyagkitöréseket egyébként meglepően kevés égitest produkál a Naprendszerben, a Földön kívül ilyenek jelenlétét egyelőre csak a Szaturnusz holdján, az Enceladuson, és a Neptunusz egyik kísérőjén, a Tritonon mutatták ki.

A Hubble adatai alapján készült illusztráció

A bejelentést tevő texasi kutatócsoport a Hubble 2012 decemberében készült ultraibolya felvételein vette észre az Európé déli pólusának vidékén felbukkanó gejzírt, amely a megfigyelés hét órája alatt nem tűnt el a látómezőből. A Jupiter rendszerének elmúlt években történt vizsgálatai alapján, a hold ezen régiójában rengeteg hasadék található, amelyek összességében nagyon hasonlítanak az Enceladus vizet „köpködő” tigriscsíkjaira.

Az Európé ráadásul a megfigyelés idején pályájának azon a pontján tartózkodott, ahol a legmesszebb van a Jupitertől, ami megmagyarázhatja, hogy miért éppen ekkor történt a kitörés. Az Enceladus esetében ugyanis nemrégiben igazolták a szakértők, hogy a hold kitörései erősen mérséklődnek, amikor az égitest a Szaturnusz közelébe kerül, mivel a bolygó gravitációja összezárja a hasadékokat. Amikor viszont a hold távolabb jár, kérge ismét ellazulhat, így a rések kinyílnak, is újra megkezdődik az anyagkiáramlás.

Hasonló kitörések jeleit egyébként már más űreszközök is észlelték az Európén, a bizonyítékok azonban mindig túlságosan kevésnek bizonyultak ahhoz, hogy bármiféle következtetést lehessen belőlük levonni. A Voyager-program egyik képén feltűnt például egy bizonytalan folt, amely akár egy kitörés is lehet, és a Galileo űrszonda is talált hasonló nyomokat. A mostani eredmény szintén „határeset”, mondja Robert Pappalardo a NASA részéről, hiszen erősen feszegeti azokat a korlátokat, amelyek meghatározzák, hogy mit lehet és mit nem lehet a Föld vidékéről megfigyelni.

A kutató ennek ellenére nagyon bízik abban, hogy sikerül megerősíteni a kitörések jelenlétét. Pappalardo véleménye azért is fontos, mert ő vezeti az Európéra irányuló következő küldetés előkészületeit. A tervezésben részt vevő kutatók már el is kezdték tárgyalni, hogy a vízkitörések jelenléte mennyiben változtat a misszió célkitűzésein és felépítésén. Ha sikerülne igazolni a felfedezést, azzal az Európé jelentősen előrébb léphetne a NASA űrkutatási prioritásainak listáján.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward