GeForce Now: előfizetéses játékszolgáltatás, GRID alapokon

A GRID kilépett a bétából, de ahogy az várható volt, hozzánk egyelőre még nem jön el.

GeForce Now: előfizetéses játékszolgáltatás, GRID alapokon

Az Nvidia egy új szolgáltatást jelentett be, ami a GeForce NOW nevet viseli, lényege pedig az, hogy havi előfizetési díjért cserébe különböző játékokat biztosít az előfizetők számára, amelyekkel korlátlanul lehet játszani.

A GeForce NOW szolgáltatás gyakorlatilag a jól ismert NVIDIA GRID béta időszakának lezárásaként érkezik, azaz a GRID mögött álló szerverek szolgálják majd ki a GeForce NOW előfizetőket. Mielőtt lerántanánk a leplet a részletekről, feltétlenül le kell szögeznünk: az új szolgáltatás egyelőre csak Nvidia SHIELD Tablet és SHIELD Android TV segítségével érhető el, de a vállalat hosszabb távú tervei között szerepel az is, hogy a PC-sek számára is biztosítsa a szolgáltatáshoz való hozzáférést.

A korábbi tervekkel ellentétben nem lesz alap és prémium előfizetés, csak egy előfizetési osztályt vezetnek be, ami havi 8 dollárért érhető el, és az első három hónap ingyenes próbaidőszaknak számít. A GeForce NOW lényege, hogy távoli szerverek futtatják a játékokat, majd streamelik videóként az adott SHIELD eszközre, aminek csak a videófolyamot kell dekódolnia. A SHIELD-ek kontrollerével zajlik az irányítás, tehát természetesen kétirányú a kapcsolat. A jó reszponzivitás érdekében nagyon fontos volt, hogy minél kisebb késleltetéssel menjen a rendszer.

Hogy ez az egész miért jó? Azért, mert szinte azonnal játszható bármilyen játék, nem kell méretes fájlokat vagy frissítéseket letölteni, nem kell játékokat törölni azért, mert nem férünk el a háttértárunkon, és nem kell telepítésekkel sem bajlódni – sőt, bivalyerős, sokat fogyasztó PC-re sincs szükség.

Eleinte kétféle szolgáltatási mód áll rendelkezésre: az egyik 1080p-s felbontást és 60 képkocka per másodperces sebességet biztosít, így 25 Mbps-os sávszélességet igényel, a másik pedig 720p-s felbontást és 30 képkocka per másodperces sebességet nyújt, és 10 Mbps-os sávszélesség igénye van. Az Nvidia a kapcsolat esetében adaptív bitrátát alkalmaz, azaz a szolgáltatás a rendelkezésre álló sávszélességhez mérten skálázódhat – valahogy úgy, ahogy a NetFlix esetében is.

A GeForce NOW havidíjas részében alapból 6 hónapos vagy régebbi játékok lesznek elérhetőek. Induláskor körülbelül 50 cím közül lehet majd válogatni, de folyamatosan bővülni fog a kínálat. Ezen felül lesznek friss játékok is, de csak megvásárlási lehetőséggel (Buy and Play). Ez azt jelenti, hogy a havidíjon felül még meg is kell vegyük a játékot, ha játszani akarunk vele.

Az Nvidia GeForce NOW szolgáltatása az Amerikai Egyesült Államok, Kanada, Európa, Nyugat-Oroszország, Japán és Dél-Korea területén lesz elérhető, ám az, hogy az egyes térségekben mikor rajtol el, csak és kizárólag az infrastruktúrától függ – vagyis attól, mikor lesz a térségben kiszolgálást végző, alacsony késleltetést biztosító Nvidia adatközpont.

A GeForce NOW bejelentéssel egy időben egy másik fontos lépésre is sor került: az Nvidia kibővítette a SHIELD Android TV forgalmazását, így a termék már az Egyesült Királyságban, Franciaországban és a Skandináv országokban is elérhetővé vált. Hogy hozzánk mikor érkezik meg, azt sajnos egyelőre nem tudni.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward