Fű alatt (is) megy a széncsere az erdőkben

Egy több éves kísérlet kimutatta, hogy a fák gyökereiben található szén 40 százaléka szomszédos fáktól származik.

Fű alatt (is) megy a széncsere az erdőkben

Bár azt hihetnénk, hogy a növények minden esetben versengenek egymással az erőforrásokért, az utóbbi években több laborkísérlet is igazolta, hogy a fák rendszeresen információkat és tápanyagokat küldenek szomszédaiknak a gyökérzetüket összekötő gombák révén (vagy „lopnak” tőlük, a kapcsolat jellege még nem teljesen világos). A mikorrhiza, avagy a gyökérkapcsoltság, vagyis a gombák és gazdanövények szimbiotikus életközössége lehetővé teszi, hogy az azonos területen élő egyedek kölcsönösen segítsék egymást.

A wood wide web, avagy a növények világhálója, a gombanet felfedezésének és tanulmányozásának történetéről nagyjából egy évvel ezelőtt részletesen beszámoltunk. A kutatás most új állomásához érkezett, hiszen Tamir Klein, a Bázeli Egyetem kutatója kollégáival elsőként mutatta ki, ami régóta sejthető volt, vagyis hogy a vadon élő fák is erőforrásokat osztanak meg egymással.

Klein és kollégái azt vizsgálják egy svájci erdőben, hogy az ott élő lucfenyők hogyan fognak reagálni a légkör megnövekedett széndioxid-szintjére a jövőben. Ennek kiderítése érdekében másfél évtizede rendszeresen jellegzetes izotóparányokkal rendelkező szén-dioxiddal permeteznek néhány fát, majd nyomon követik, hogy azok mihez kezdenek a szénnel. Amikor tesztelni kezdték az erdőben élő fák gyökereit, legnagyobb meglepetésükre azt tapasztalták, hogy a szomszédos, szén-dioxiddal nem permetezett bükkfák, vörösfenyők és hosszútűs fenyők gyökerében is jelen van az izotópnyom.

A fák közötti széncsere ráadásul sokkal nagyobb mértékű volt a vártnál: minden egyes megvizsgált gyökérben a szén nagyjából 40 százaléka szomszédos növényektől származott. Ez azt jelenti, hogy egyetlen hektár erdő fái között évente 280 kilogramm szén cserél gazdát, ami 4 százaléka a terület teljes szénfelvételének.

Szintén érdekes, hogy a szén áramlása nem egyirányú, vagyis nem arról van szó, hogy a több szén-dioxidot kapott fák átadják a felesleget kevesebb szénhez hozzáférő társaiknak, hanem a csere folyamatos és kölcsönös. Ennek oka valószínűleg az lehet, hogy a szén áramlását elsősorban a gombák vezérlik, vagyis nem a fák érdekei az elsődlegesek. A gombák hálózzák be és kötik össze a gyökereket, és igazából ezek osztoznak egymással a szénen, amely így kerülhet át egyik fából a másikba.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward