Frissült az Android P, elkészültek a fejlesztői eszközök

Az Android P legújabb bétája nagy jelentőséggel bír a Google partnerei számára.

Frissült az Android P, elkészültek a fejlesztői eszközök

Nem kellett sokat várni az Andoid P harmadik fejlesztői előzetesére, ami a második béta verziós kiadás. A keresőóriás a Google I/O alkalmával indította útjára az első bétát, és az alapján, hogy máris itt a következő kör, valószínűleg elég jól halad a fejlesztésekkel.

Az Android P Developer Preview 3 hibákat javít és újításokat is bevezet, ahogy azt majd látni fogjuk, de nem elsősorban ezeket kell itt kiemelnünk, hanem azt, hogy a Google ebben a verzióban véglegesítette a fejlesztőknek szánt eszközöket. Az Android P a 28-as API szintet vonultatja fel, amit ettől kezdve a partnerek már úgy alkalmazhatnak, hogy biztosan nem lesz benne funkcionális módosítás. A fejlesztők elkezdhetik létrehozni azokat az applikációkat, amik az Android P újításaira támaszkodnak, és ezek rögtön elérhetővé válhatnak majd a Play Store-ban, amikor a végleges Android P megjelenik a harmadik negyedév során.

Galéria megnyitása

A beállítások biztonsági részénél ettől kezdve zöld ikonok jelzik, ha minden rendben van, és nincs semmilyen veszélynek kitéve a felhasználó. Amennyiben valamilyen problémát észlel a rendszer, a piktogramok megváltoznak és pirosba vagy narancssárgába mennek át. A Biztonsági státusz felületen a Google Play Protect, a Find my device védelem és a biztonsági frissítés van kiemelve továbbra is. A Google belemerült a biometrikus azonosítási lehetőségek rendszerszintű támogatásába. Az új biztonsági API az ujjlenyomat mellett boldogul az arcfelismeréssel és az íriszolvasós lehetőséggel, ráadásul a fejlesztőknek nem kell külön párbeszédpanelt létrehozni a figyelmeztetéshez, hanem erről is gondoskodik a keresőóriás. Változott a grafikus felület is itt, az ujjlenyomat-olvasót a saját színeire pingálta a Google. És még valami: az ujjlenyomat-olvasók esetében már a kijelző alá rejtett egységeknek is támogatást biztosít.

Galéria megnyitása

A vállalat élesítette a DeepMinddal megalkotott Adaptív Akkumulátor technológiát, ami minden korábbinál fejlettebb módon próbálja majd úgy menedzselni az erőforrásokat, hogy a lehető legjobb üzemidőt hozza ki a gépekből. Az App Actions most nyerte el a végleges formáját, ez a szolgáltatás a felhasználói szokások betanulásával igyekezik majd megkönnyíteni az emberek dolgát a mindennapok során. A rendszer egy idő után automatikusan felkínálja majd a felhasználóknak azokat a dolgokat, amiket adott helyen vagy időben rendszeresen használ, valamint az összefüggéseket is felismeri, szóval tudni fogja, hogy a fejhallgató csatlakoztatásakor melyik zenelejátszóra lehet szükség, és hogy amikor hazaér az ember a munkából, akkor az Instagramját szeretné először megnézni. A Slice pedig a kereső használatánál fog hasonló lehetőséget biztosítani. Ezek a funkciók az Android P-nél gépi tanulásra támaszkodnak.

Galéria megnyitása

A grafikus felhasználói felület és a gesztusvezérlés több ponton is változott az új kiadásban. A Google módosította például a dátum és idő kijelzést. A pontos idő továbbra is látható lesz az értesítési sávon, a dátum viszont leköltözött az értesítési felületre, és itt már nincs is olyan beállítási lehetőség, amivel vissza lehetne tenni felülre. Szintén az értesítési felülettel kapcsolatos, hogy itt már gyorsválaszt lehet intézni a csokorba fogott értesítésekre is. Erre egy új gomb szolgál majd, ami az értesítések szélén fog megjelenni. A vállalat már többször is átnevezte azt a programot, amivel a letöltött fájlokat lehet kezelni a háttértáron. Itt éppen egyszerűen Files, vagyis Fájlok néven jelenik ez meg.

Galéria megnyitása

A feladatkezelőben is tapasztalhatnak majd új dolgokat azok, akik az előző bétáról váltanak a frissre. A korábbi kiadásból kimaradt a minden alkalmazáselőzmény törlésére szolgáló gomb, egyesével kellett „kidobálni” a programokat, de ezt szerencsére nem végleges megoldásnak szánta a Google. A frissítést követően már újra van olyan gomb, amivel azonnal kitakarítható a teljes előzmény, minden megnyitott applikációval együtt. Ez a terület is átalakult egy kicsit a megjelenését tekintve, és már beállítható haptikus visszajelzési lehetőség is.

Galéria megnyitása

Az emodzsi-láz továbbra sem lankad, az Android P új kiadása is jó példa erre. A Google szakemberei nem kevesebb mint 157 új, illetve újrarajzolt hangulatjelet pakoltak a rendszerbe. A friss hangulatjelek letisztultabbak lettek, egyszerűsödött a színviláguk, kevesebb a színátmenet bennük.

Galéria megnyitása

Apróság, de a megjelenítő beállításain belül egy új kép szolgál demonstrációval a színmódok kiválasztásakor. És azt is érdemes megjegyezni, hogy ennél az operációs rendszernél már az Android 9 szerepel a verziójelölésnél.

Galéria megnyitása

Az Android P fejlesztői előzetese legelőször a Pixel, Pixel XL, Pixel 2 és Pixel 2 XL okostelefonok számára vált elérhetővé, de napokon belül befuthat azoknak a gyártóknak a készülékeire is az újdonság, akik részt vesznek a bétatesztelésben. Érintett itt az Essential Phone PH-1, a Nokia 7 Plus, a OnePlus 6, az Oppo R15 Pro, a Sony Xperia XZ2, a Vivo X21 (X21 UD), és a Xiaomi Mi Mix 2S.

A legfrissebb szoftververziót minden készülékre innen lehet letölteni.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward