Frissült a Wear OS, célkeresztben a jobb üzemidő

A Wear OS energiahatékonyabbá vált, és olyan funkciókat is kapott, amik a mobilokról már ismerősek lehetnek.

Frissült a Wear OS, célkeresztben a jobb üzemidő

A Google operációs rendszerét futtató okosórák nincsenek ott az eladási toplistákon a viselhető kiegészítők szegmensében, de a vállalat ettől függetlenül lelkesen fejleszti a Wear OS rendszert. Ezúttal egy olyan frissítésről számolhatunk be, ami egyszerűen csak „H” névre hallgat (nevet egyébként még soha korábban nem kapott egyik Wear OS verziós sem, csak számozás volt), és főleg olyan változtatásokat vezet be, amelyek hozzájárulnak majd a hosszabb üzemidő eléréséhez.

Galéria megnyitása

Az első újítás, amit a Google kiemelt a friss operációs rendszer kapcsán, hogy megváltozott az eddigi akkumulátorkímélő mód. A frissítésen átesett funkció már csak az órát engedi majd mutatni onnantól, hogy a töltöttségi szint 10 százalék alá esik, és automatikusan be fog kapcsolni. Ha pedig a készülék azt érzékeli, hogy 30 perce teljesen inaktív, egyáltalán nem mozdult meg, akkor azt feltételezve, hogy nem viseli a tulajdonosa, le fog menni mélyalvásba. Ebben a stádiumban szinte konzerválja a telepet, mert közel nullára redukálódik az energiafelhasználása.

Fontos újítás a Smart App Resume névre hallgató funkció, ez lehetővé teszi azt, hogy a felhasználó egy alkalmazás nyomkodását követően, később ugyanonnan indulva tudja használni a programot. Ez egy okostelefonnál sosem jelentett problémát, de a Wear OS nem így működött. Ettől kezdve viszont már ezt is biztosítja a Google, ezáltal javulni fog a felhasználói élmény. És bár nem tűnik nagy jelentőségűnek, kikapcsolni is egyszerűbben lehet majd a frissítést követően az eszközöket. A fizikai gomb hosszú megnyomását követően be fog jönni egy olyan menü, ahol egyetlen érintéssel kikapcsolható vagy újraindítható lesz a szerkezet. Ez a mobilok révén már szintén megszokott dolog, de a Wear OS esetében bonyolultabban lehetett megoldani a leállítást.

Hogy mikor lesz elérhető az újdonság a karórákon? Nos, fokozatosan. A Google pontosabb időpontot nem tűzött ki, csak annyit mondott, hogy a következő hónapokban minden érintett lassanként meg fogja kapni. Szóval aligha kell arra számítani, hogy egyik napról a másikra mindenkinél felbukkan a 2.2-es verziószámmal illetett Wear OS.

Az új Wear OS és a Qualcomm néhány hónapja bemutatott, Snapdragon Wear 3100 platformja együttesen remélhetőleg már olyan párost alkotnak majd, hogy a kereskedelmi forgalomba kerülő okosórák átlagos használat mellett képesek lesznek 3-4 napig is elmenni egy töltéssel, és intenzív használat mellett is végig bírjanak egy napot. A Google minden riválisa próbál hosszabb üzemidőt biztosítani, és ezen a téren a Samsung áll a legjobban. A szeptemberben elindított Galaxy Watch mérettől függően 7 vagy 4 napos futási teljesítmény ígér normál használatban a Tizen 4.0 operációs rendszerrel, valamint a Samsung saját Exynos 9110 chipjével.

Galéria megnyitása

A Google idén már egyébként nem először nyúl hozzá jelentősebben a Wear OS-hez, a grafikus felhasználói felület is egészen át lett rajzolva, valamint sokat fejlődött a teljesítmény monitorozására szolgáló felület. És bár sokan arra számítottak, hogy ebben az évben végre be fog mutatni egy referencia okosórát a keresőóriás, ez végül is elmaradt. A Pixel karóra egyelőre nem valósult meg, de ez nem jelent azt, hogy a későbbiekben sem lesz ilyen eszköz, talán jövőre már tényleg bevet majd saját hardvert a keresőóriás, hogy még nagyobb lendülettel tolja a Wear OS szekerét.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap