Shop menü

FONTOS FRISSÍTÉS ÉRKEZIK A GOOGLE ÜZENETKÜLDŐJÉRE

A Messages applikáció támogatni kezdi a kép a képben használatot, és összességében átláthatóbb kommunikációt tesz lehetővé a továbbiakban.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Fontos frissítés érkezik a Google üzenetküldőjére

A Google rendkívül szerteágazó alkalmazáskínálata folyamatosan fejlődik. A vállalat most a Messages applikáció esetében indít el egy nagyobb frissítést, amivel több olyan fejlesztést is összefog, amiken az utóbbi időben dolgozott. Ezeknek köszönhetően lényegesen kényelmesebb lehet a hétköznapi csevegésekre.

Nagyon sok energiát fektet a Google abba, hogy a felhasználók közötti kommunikációt megkönnyítse. Folyamatosan fejleszt olyan szolgáltatásokat, amik az üzenetküldést szolgálják. De az is tény, hogy a keresőóriás nem a legsikeresebb ebből a szempontból. Számtalan kudarc van mára a háta mögött, de most a Messages-Chat-Meet megoldásokat igyekszik konzisztensen fejleszteni és tényleg minél szélesebb közönséghez eljuttatni. A vállalat a Messages esetében folyamatosan hangsúlyozza az RCS fontosságát, ezt most is megtette, de aligha fogja elérni azt a célját, hogy az Apple is beálljon a szabvány mögé.

Galéria megnyitása

A mostani frissítés kapcsán érdemes is inkább az újításokra koncentrálni, nem pedig arra, hogy a Google milyen elszántan igyekszik az RCS-t minél többször kiemelni és fényezni a fejlesztéseket illetően. Ennek kapcsán csak annyi a lényeg, hogy egy olyan modern üzenetküldő protokollról van szó, ami az SMS-eket tökéletese kiváltaná a Google szerint. Újítás volt ezen a ponton, hogy a cég kiemelte, hogy már légitársaságokkal is dolgozik azon, hogy repülőn is üzemeljen az RCS, ami ugyebár internet kapcsolatot használ.

A Google Messages új ikonokat kap a frissítés révén. A cél ebben az esetben az volt, hogy a Material You grafikus felhasználói felülethez, illetve dizájnnyelvezethez jobban idomuljon az applikáció megjelenése. Átgondolt, szép új ikonok szövik majd át az alkalmazást számos ponton. Ennek köszönhetően az Android 13 operációs rendszert futtató eszközökön a jövőben már egységesebb megjelenéssel fog szolgálni a program.

Galéria megnyitása

Fontos fejlesztés, hogy lehetősége lesz már az embereknek arra, hogy tételesen, üzenetekhez kapcsolódóan küldhessenek válaszokat egy folyó beszélgetésben. Így, ha menet közben több kérdés is felmerül, akkor is gördülékeny lesz a csevegés, nem fognak összekeveredni az üzenetek. Igazából ez már nagyon sok helyen megvan, és úgy is működik majd, mint a legtöbb applikációban. Egyszerűen csak el kell húzni oldalra azt a sort, amire éppen válaszolni akar az ember. Ezekben az esetekben szürkén ki lesz emelve a kérdés is a válaszüzenet felett, vissza sem kell ehhez tekerni.

Lehet majd hangulatjelekkel is visszajelezni az üzenetekre. Így a felhasználók úgy fejezhetik ki az érzéseiket egy-egy üzenethez köthetően, hogy nem kell megtörniük az egyébként folyamatos csevegést. Egy vicces üzenetre lehet dobni emotikont, és mehet tovább az üzengetés, nem kell külön üzenetben beírni a csevegést megtörve, hogy „ez vicces volt”, vagy bármi hasonló. Az ilyen egyszerű reakciók révén sok felesleges üzenetet el lehet kerülni. Főleg a csoportos beszélgetésekben lehet ez igazán hasznos.

Bizonyos nyelveken és eszközökön már szöveges átírás is lesz a hangüzenetek esetében. A Messages alkalmas hangüzenetek küldésére, és a szolgáltatást a Google gépi tanulása révén képes lesz arra, hogy a felhasználó által küldött hangüzenetből létrehozzon egy szöveges változatot. Így, aki éppen nem tudja lejátszani a hangüzenetet, mert például egy csendes könyvtárban ül, gond nélkül elolvashatja és szöveges választ tud rá küldeni. Persze ilyen esetekben nemcsak a szöveges átirat, hanem a hangfelvétel is elérhető lesz. Támogatott itt a Pixel 7 és 6 széria, valamint a Galaxy S22 és a Galaxy Z új generációja.

Galéria megnyitása

A YouTube videókat már meg lehet nézni anélkül, hogy el kellene hagyni az applikációt. Ennek a lehetőségnek köszönhetően úgy írhatja a választ a videóra az ember, hogy még éppen nézi közben. Így a pillanatnyi érzelmek közvetlenebből oszthatóak meg a csevegőpartnerrel. A fontos üzeneteket egy ideje már meg lehet jelölni csillaggal, és innentől a rendszer fel fogja kínálni a csillagozási opció, mikor olyan dolgot érzékel, ami lényeges lehet. Például amikor egy üzenetben dátum vagy helyszín van megjelölve.

Lehetőség lesz már arra is, hogy a Google Meet vagy éppen a Google Naptár mélyebb integráció mellett jelenjen meg az applikációban. Közvetlenül lehet majd egy ütemezett Google Meet hívásba kapcsolódni, amit korábban a Messages keretében osztott meg az ember a partnereivel. Arról is beszélt a cég, hogy sok fejlesztéssel kísérletezik még itt, szóval vannak bőven ötletei, de ami még kész fejlesztés, és érdemes itt kiemelni, az az értesítések kapcsolása bizonyos üzenetekhez. A lényeges dolgokra megadhat a felhasználó egy értesítést időpont vagy hely alapján is. Így a párja által küldött bevásárló lista éppen a bolthoz érve fog felugrani.

Galéria megnyitása

Ezeket a fejlesztéseket a következő napokban, hetekben mindenki megkapja majd a Google Messages applikáción belül.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére