Shop menü

FOLYTATJA AZ APPLE A „PÉNZNYOMTATÁST”, REKORD PROFITOT JELENTETT

A vállalat forgalma zsinórban több éve csökken, de a nyereség konzisztensen nő, így vegyes érzelmeket keltő számokat produkált.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Folytatja az Apple a „pénznyomtatást”, rekord profitot jelentett

Az Apple a nehéz gazdasági körülmények ellenére egészen jól teljesített a harmadik negyedévben, ami egyébként a cég számára már a negyedik pénzügyi negyedév volt, tehát a pénzügyi évet is most zárta. Ebből a szempontból a mostani beszámoló különösen érdekes volt. A profittal nincs gond jelenleg a cégnél, de azért nem felhőtlen a jelentése.

89,5 milliárd dollár lett az Apple elmúlt negyedéves forgalma, amivel a várakozásokat sikerült túlteljesítenie. Az elemzők 89,28 milliárd dollárt vártak, de így is elmaradt valamivel attól, mint amit egy évvel korábban képes volt produkálni, tavaly ilyenkor ugyanis még egy hajszállal 90 milliárd feletti bevételt generált. Egész évben jellemzőek voltak a kisebb-nagyobb elmaradások, így alakult ki az év végére egy 3 százalékos teljes forgalomcsökkenés.

394,3 milliárd dollárról 383 milliárd dollárra apadt az Apple teljes éves bevétele, persze így is egészen brutális eredményről beszélhetünk.

A vállalat a harmadik negyedévben valósággal nyomtatta a pénzt, egészen kiváló profitot tudott elérni, minden várakozást egészen masszívan túlteljesített ebből a szempontból is. 22,95 milliárd dolláros nyereséget hozott össze az Apple úgy, hogy egy éve még kicsit magasabb bevétel mellett tudott 20,71 milliárd dolláros hasznot realizálni. Ráadásul ez már a nettó profit, nem pedig a működési, az ugyanis 26,97 milliárd dollár volt.

A cég éves profitja tavaly 99,8 milliárd dollár lett, most pedig 96,99 milliárd dollárral zárt, szóval a 100 milliárdot csak nem tudta átlépni, hiába volt erős a hajrá. Azonos mértékben csökkent az éves profit is, mint a nyereség, szóval ebből a szempontból az Apple nagyon kiegyensúlyozott teljesítményt nyújt. Az utolsó negyedévben a bevételeinek éppen 30%-át tudta profitra váltani a működési eredmények alapján.

Galéria megnyitása

Tavaly a Mac forgalma nagyon szépen alakult, az idei évben a rekordok lényegében ezen mentek el. A személyi számítógépek iránt jelentősen esett a vásárlók érdeklődése. Még az elemzők által várt gyenge eredménynél is rosszabb lett a mostani negyedév, és az egész év is. Az egy évvel ezelőtt elért 40 milliárd dolláros forgalom 29,4 milliárd dollárra apadt, a most lezárult három hónapos időszak pedig 7,61 milliárd dollárral járult ehhez hozzá.

Természetesen továbbra is az iPhone jelenti a vállalat fő bevételi forrását, de egy minimálisan ezen a téren is csökkenés mérhető. 200,5 milliárd dollárja származott a 2023-as pénzügyi évben az Apple-nek az okostelefonok értékesítéséből, ami 2,5 százalékos csökkenést jelent. Ezt a korábbi negyedévekben hozta össze a vállalat, mert most egy enyhe növekedést ért el, 43,8 milliárd dollár folyt be a mobilokból, 1,2 milliárddal több, mint 2022 azonos időszakában. Az iPhone 14 alapvetően jól teljesített, az elmaradás inkább az olyan gyártási nehézségekből fakad, amik tavaly az ünnepi szezonban okoztak fejfájást a cégnek.

Galéria megnyitása

Ebben az évben nem igazán fordított nagy figyelmet az Apple az iPadekre, és nagyon úgy fest, hogy az elemzők éppen ezért nem is vártak sokat a tabletektől. Elég sokat csökkent az eladás az utolsó pénzügyi negyedévben, de a vártnál még így is jobb számokat ért el forgalom, 6,44 milliárd jött össze ezekből most, és 28,3 milliárd egész évben, ami éppen 1 milliárd dollárral marad el a tavalyi eredménytől éves szinten.

Az Apple a szolgáltatásokkal nagyon szépen tarolt, 22,3 milliárd dollár jött össze a különböző előfizetésekből és más értékesítésekből. Ezzel majdnem 1 milliárd dollárral überelte az elemzői várakozásokat, ami nagy meglepetés. A cég a különböző előfizetési díjak emelésével tudott extra forgalmaz elérni, itthon is voltak olyan szolgáltatások, amik az utóbbi időben drágultak, ez tovább húzza majd a forgalmat. Az éves bevétele 85,2 milliárd dollárra rúg, ami 9%-os emelkedést jelent.

Galéria megnyitása

A viselhető kiegészítők és egyéb termékek forgalmazásából nagyjából ugyanannyi pénzre tett szert az Apple az elmúlt negyedévben és a teljes pénzügyi évben is. 39,85 milliárd dollárja származott a vállaltnak az AirPodsokból, Apple Watch-okból és más egyebekből, például okosotthon eszközökből és mobilos kiegészítőkből.

Továbbra is Amerika az Apple legnagyobb piaca, az elmúlt negyedévben ezen a fronton 40,1 milliárd dollár bevételt ért el, míg Európa, Japán és Kína együtt hozott össze kb. 43 milliárd dolláros forgalmat. Az európai vásárlók 22,46 milliárd dollárral járultak hozzá a teljes forgalomhoz az elmúlt negyedévben. Túl nagy változások ebből a szempontból nem történtek egész évben, nem látni például azt, hogy Ázsia többi területén erősödni tudna a cég, pedig Indiába nagyon sokat invesztálnak.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére