Firefox Hello: videóhívások egyszerűen, gyorsan, ingyen

Megjelent a Firefox 35-ös kiadása, amely több hasznos újítást is felvonultat.

Firefox Hello: videóhívások egyszerűen, gyorsan, ingyen

Elkészült a népszerű Firefox webböngésző legfrissebb, 35-ös kiadása, amely több hasznos újítást is tartalmaz. Ezek közül a legérdekesebb kétségkívül a Hello névre keresztelt kiegészítő, amelyen régóta dolgoznak a Mozilla szakemberei. A WebRTC-re (Real Time Communications) támaszkodó Firefox Hello szolgáltatással egyszerűen és gyorsan kezdeményezhetünk videóbeszélgetéseket, ehhez pedig a mikrofonon és a webkamerán kívül csak a legfrissebb Firefox webböngészőre kell. Külön bővítményekre, felhasználói fiókokra vagy extra szolgáltatásokra abszolút nincs szükség.

A szolgáltatás használatához Firefox alatt indítani kell egy Beszélgetést (Conversation) – így hívják a Mozilla szakemberei a videó alapú chatfolyamokat – a beszélgetőpartnernek pedig még csak Firefox felhasználónak sem kell lennie. A másik félnek a kamerán és a mikrofonon kívül csak egy WebRTC támogatással ellátott webböngészőt kell beszereznie, azaz Firefox helyett Opera vagy Chrome webböngészőt is használhat, ugyanis egyelőre csak e három szoftver rendelkezik WebRTC támogatással.

A Firefox Hello szolgáltatását az egyszerűség és a könnyű használhatóság szem előtt tartásával fejlesztették ki, így nem nagy kihívás új beszélgetést indítani. A beszélgetés elindítása után egy egyedi URL készül, amit egyszerűen csak el kell küldeni a beszélgetőpartnernek – ezt a beszélgetést a későbbi könnyebb használat érdekében akár el is lehet nevezni.

Mivel sokszor előfordulhat, hogy a korábbi beszélgetőpartnerekkel ismét kapcsolatba szeretnénk lépni, így ez is egyszerű: új beszélgetés indítása helyett a régi beszélgetés URL-jét is használhatjuk, nem kell mindig újat létrehozni, de kontaktlista segítségével tovább könnyíthető a kapcsolatteremtés.

Hogy miként működik az újítás? Az alábbi videó megmutatja:

Azután, hogy 35-ös verziójúra frissítettük jelenlegi Firefox kiadásunkat, a Hello gombot még elő is kell varázsolni a Testreszabás (Cusomization) panel felkeresésével. Ezzel együtt a frissen hozzáadott Mozilla Marketplace gombot is kitehetjük, ha már arra járunk, ez ugyanis alap esetben szintén el van rejtve. Fontos megjegyezni, hogy a Firefox Hello szolgáltatás használatához nincs szükség Firefox felhasználói fiókra, de a szolgáltatás a felhasználói fiókkal történő bejelentkezést is támogatja. További fontos információ, hogy a Mozilla fejlesztői folyamatosan teszik elérhetővé a Hello szolgáltatást a felhasználók számára, így most még nem mindenki érheti el – hírünk írásakor mi sem találkoztunk a Hello ikonnal, így nem tudtuk kipróbálni a szolgáltatást. A vállalat ígérete szerint az elkövetkező hetek folyamán mindenkihez eljut majd a Hello. Fontos még megemlíteni, hogy a Hello egyszerű és gyors használatához szükséges kontaktlistát manuálisan is feltölthetjük, de akár a Google szolgáltatásából is importálhatjuk.

A mobil kiadás gyakorlatát követve már a Firefox 35 is rendelkezik Megosztás/Share gombbal, ám ennek használata előtt aktiválni kell a különböző szolgáltatásokat (Pocket, Gmail, Facebook, Twitter), csak ezután működik a funkció.

Az új Firefox letöltéséhez ide kell ellátogatni, de meglévő Firefox esetén automatikus frissítéssel is beszerezhető az új változat.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward