Shop menü

FELSZÁMOLJA A TWITTER AZ INGYENES API ELÉRÉST, SOKAN MÁR A BOTOK LEÁLLÁSÁRÓL BESZÉLNEK

Miután a Twitter kisöpörte a platform mögül a Tweetbotot és társait, most újabb célpontokat szemelt ki, mindenkivel kiszúrna, aki bármilyen formában használja a Twitter API-t, ennek pedig komoly következménye lehet.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Felszámolja a Twitter az ingyenes API elérést, sokan már a botok leállásáról beszélnek

Mint az ismeretes, januárben a Twitter egyáltalán nem elegáns módon megszabadult a harmadik féltől származó kliens alkalmazásoktól. Sok év után véget ért a Twitterrific, a Tweetbot és már applikációk pályafutása. A vállalat minden előjel vagy figyelmeztetés nélkül pakolta ki ezeket. Most egy fokkal jobb a helyzet, előre jelezte, hogy felszámolja az ingyenes API elérést.

A Twitter fejlesztői információkra fókuszáló csatornáján jelent meg a hír, hogy február 9-től nem lehet a megszokott módon hozzáférni a platformhoz tartozó API-hoz. De ez nem azt jelenti, hogy teljesen megszűnne az API elérés, csak ami eddig ingyenes volt, azért a továbbiakban fizetni kell majd. Illetve jó esély van arra, hogy más változások is lesznek majd a bevezetésre kerülő új rendszerben, de a részletek egyelőre nem ismertek.

Galéria megnyitása

Annyit árult el most a Twitter, hogy a v2 és a v1.1 API-k ingyenes elérése is megszüntetésre kerül, és ezek helyett egy „fizetős alap csomag” lesz elérhető a fejlesztők számára. Hogy mennyibe fog ez kerülni? Milyen lehetőségeket biztosít majd a mostani API-hoz képest? Ilyen részleteket egyelőre nem lehet tudni. Részletesebb tájékoztatással a jövő hétre készül a mikroblog csapata.

Eddig is volt egyébként prémium API elérés, és az ingyenes API hozzáférés limitálta a fejlesztők lehetőségét. De ettől függetlenül több száz hasznos segédeszköz épült erre az évek alatt. A fizetős API saját lehetőségeket nyújtott a kiemelt partnerek számára, ezeket sokszor egyedileg árazta be a Twitter, és egy korábbi beszámoló szerint 100 dolláros összegről indult a díja. De valószínűleg ez is változhat majd az új rendszerben.

Mivel már február 9-től indul az átalakított API elérési rendszer, így az érintetteknek arra biztosan nem lesz ideje, hogy az átállásra felkészüljenek. Viszont az elmúlt hetek, hónapok eseményeinek tükrében sokan igazából a jelek szerint semmi jóra nem számítanak.

Igazából még nem lehet tudni, hogy pontosan mi jön, de már szinte mindenki csomagol.

Miután a Twitter beharangozta, hogy jövő héttől átalakítja az API hozzáférést, így megváltozik az eddigi rendszer működése, tömegével kezdték a különböző automatizált eszközöket fejlesztők bejelenteni, hogy leállítják a szolgáltatásukat. Az API elérés révén fejlesztők létrehozhattak botokat, de ezt kihasználva lehetett olyan alkalmazásokat is létrehozni, amik kapcsolódnak a platformhoz.

Galéria megnyitása

A Thread Reader alkalmazás például az összefűzött tweeteket tette könnyebben olvashatóvá a felhasználóknak, a Pikaso szolgáltatással képernyőmentéseket lehetett könnyedén készíteni kizárólag egy-egy bejegyzésről, a RemindMe_OfThis pedig arra szolgált, hogy emlékeztetőket lehetett vele felvenni tweetekhez kapcsolódóan. Hosszasan lehetne sorolni a példákat, hogy milyen szolgáltatások használják az API-t még pillanatnyilag, de hogy ebből mi marad a következő hetekben, az teljesen bizonytalan.

Ezeknek a jelentős része az ingyenes API-kra épült, persze azok, amik már eleve prémium API-t alkalmaztak, valószínűleg rendben fognak tovább üzemelni. Ez a változás olyan fejlesztéseket is elvihet, ami a hátrányos helyzetű emberek Twitter használatát segítette, az Alt Text Reader csapata már bejelentette, hogy valószínűleg le fognak állni. Ez a szolgáltatás a megosztott képekhez tartozó leírást tudta felolvasni a gyengénlátók számára.

Kíváncsian várjuk, hogy mi lesz a Twitter következő lépése ebben az ügyben. Azért bízik mindenki abban, hogy egy általánosan elfogadható kompromisszum születhet, és ha már fizetni kell, akkor sem túl nagy összeget kér majd a mikroblog.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére