Shop menü

FELADTA AZ ELLENÁLLÁST A SAMSUNG, AZ LG-TŐL FOG OLED PANELEKET VENNI

QD-OLED ide vagy oda, az LG-vel egy hatalmas beszállítói szerződést írt alá, és ezzel lényegében elismerte, hogy nem tud versenyezni a legnagyobb riválisával ezen a téren.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Feladta az ellenállást a Samsung, az LG-től fog OLED paneleket venni

A Reuters számolt be arról, hogy az LG és a Samsung között történelmi megállapodás köttetett. Hosszú évek óta voltak már arról pletykák, hogy bekövetkezhet az, hogy a Samsung az LG-től fog OLED képernyőket vásárolni, de a cég ellenállt ennek, és mindent megtett azért, hogy külön úton járva érjen el sikert. A jelek szerint azonban végül csak beadta a derekát.

Az LG Display felsőkategóriás 77 és 83 hüvelykes WOLED paneleket fog szállítani a Samsung számára a friss beszámoló szerint.

A Samsung állítólag olyan üzletet tudott kalap alá hozni az LG-vel, ami segíti majd a céget abban, hogy az egyre keményebb piaci versenyben profitot tudjon termelni a feltörekvő kínai riválisokkal szemben folytatott harc mellett. Az utóbbi időben a Samsung tévés ágazata egyre kisebb nyereséget termelt, időnként pedig már veszteséget volt kénytelen elkönyvelni. De a céghez közel álló források szerint az új üzlet segít majd a cégnek egyenesbe jönni.

Állítólag már 2024-ben azonnal 2 millió OLED panelt szállíthat az LG Display a Samsung felsőkategóriás televíziókba, 2025 és 2026-ra pedig még jobban felpöröghet a biznisz, és már 3-5 milliós mennyiségben biztosíthat a vállalat a riválisának megfelelő paneleket. Két egymástól független forrás is megerősítette ezeket a számokat. Ugyan elsősorban a 77 és 83 colos panelekről esett szó, de valószínűleg ennél több méretben kap majd OLED egységeket a Samsung.

Galéria megnyitása

Folyamatosan fejleszti az LG az OLED technológiás megjelenítőket, és a hírek szerint WOLED-et fog kapni a Samsung. Ez persze önmagában nem sokat jelent, hiszen akik követik ezeket a fejlesztéseket, azok pontosan tudják, hogy az LG már évekkel ezelőtt kezdte alkalmazni a fehér pixelt is alkalmazó OLED technológiás képernyőket, hogy így érjen el nagyobb fényerőt, és mostanra ebből több generáció áll rendelkezésre. Szóval fontos kérdés az, hogy a Samsung vajon megkapja-e az LG Display legfrissebb megoldásait, vagy azért az LG a technológiai előnyét megőrzi.

Az LG persze nem akart magának túl nagy konkurenciát, de az utóbbi időben a vállalat már nem igazán tudta tovább növelni az eladásait, a gyártási kapacitása viszont folyamatos felívelésben volt. Ennek hatására hozhatta meg a cég azt a döntést, hogy a legnagyobb riválisát segítheti azon a területen, ahol sikeresen technológiai fölénybe került. Ezáltal úgy tudja a bevételeit tovább növelni ebből a fejlesztésből, hogy közben nem hoz különösebben nagy áldozatot, mivel egyébként sem nőttek már az eladásai nagy mértékben.

Több mint 50 százalék az LG piaci részesedése az OLED terén, miközben a Samsung jelenleg nem éri el a kétszámjegyű értéket. A Samsung tavaly nagy csinnadratta mellett indította el a QD-OLED technológiát, de azt nem tudjuk, hogy azzal mi lesz majd ennek a megállapodásnak a tükrében. Elképzelhető, hogy a prémium vonalon marad a QD-OLED, ami egészen biztos, hogy drágábban gyártható, mint a WOLED.

Galéria megnyitása

Egyelőre sem a Samsung, sem az LG nem kommentálta az ügyet, nem nyilatkoztak a Reuters megkeresésére. Ez persze nem meglepő annak fényében, hogy az üzletről a különböző források is a nevük elhallgatását kérve nyilatkoztak, mert most még nem publikus a dolog. Ennek ellenére azért elég részletesen ír a dologról a lap.

Ha valóban úgy alakul a biznisz, ahogy arról a belső infók szólnak, akkor az LG már az első évben, tehát jövőre, 1,5 milliárd dolláros bevételhez juthat a Samsung révén, és a teljes WOLED kapacitásának 20-30 százalékát biztosíthatja majd a versenytársa számára. Így a cég gond nélkül tudja majd szállítani az összes legyártott panelt a különböző megrendelők számára, nem kell attól tartani, hogy a halmozódó raktárkészletek megborítják a pénzügyi eredményeket.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére