Fantomfájdalom helyett fantomrezgés

A mobiltelefonos korszakkal egyidős a „fantomrezgés” jelensége, amikor a telefontulajdonos azt hiszi, hogy üzenetet, hívást kapott, pedig valójában nem történt semmi.

Fantomfájdalom helyett fantomrezgés

A mobiltelefonos korszakkal egyidős a „fantomrezgés” jelensége, amikor a telefontulajdonos azt hiszi, hogy üzenetet, hívást kapott, pedig valójában nem történt semmi. A Worcesteri Egyetem kutatói szerint a mobiltelefon ahelyett, hogy könnyebbé tenné életünket, csak hozzáad a stressz-szinthez.

Érdekes módon a stressz nem a munkában, hanem elsősorban a mobil személyes használata során jelentkezik. Ilyenkor hajlamosak a tulajdonosok megszállottan újra meg újra ellenőrizni, hogy keresték-e őket. A vizsgálat során különféle területek több mint száz dolgozója és tanulója töltött ki egy kérdőívet, valamint elvégeztek velük egy pszichometrikus stressz-tesztet is.

Az okostelefonok csökkentették a munka során jelentkező stresszt, mivel a felhasználók úgy érezték, hogy a telefon megkönnyíti feladataik elvégzését. A probléma ott kezdődik, amikor a telefont már magáncélú társas interakciókra is elkezdi használni az ember. Sokan bevallották, hogy nyomasztja őket az új kapcsolatok fenntartásának kényszere és a folyamatosan érkező üzenetek. Kényszeresen ellenőrizték készüléküket, és sokszor úgy érezték, hogy rezeg a telefonjuk, akkor is, amikor semmiféle üzenet nem érkezett. Ettől aztán még idegesebbek lettek.

„Ahogy terjed az okostelefonok használata, egyre gyakrabban fogunk találkozni a közösségi oldalak okozta stresszjelenségekkel is” ‒ mondja Richard Balding kutató. A cégeknek persze nem jó, ha bármilyen okból is idegeskednek alkalmazottaik, így érdekükben fog állni, hogy a munkatelefon kikapcsolására bátorítsák embereiket, valamint arra, hogy ne e-mailezzenek munkaidőn kívül a munkájukkal kapcsolatban, véli Balding. De ez persze csak akkor lenne működőképes, ha munkaidőn kívülre mindenki beszerezne magának egy butább telefont, amelyen keresztül nem érhetik el a közösségi oldalak „zaklatásai”. A stressz csökkentésében valószínűleg ez sokat segítene, bár hogy a fantomrezgés érzetét is mérsékelné, az erősen kétséges.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward