Ezért maradt el az IFA-n az új csúcs-Kirin bemutatója

Kínai források már tudni vélik, hogy a Huawei bizonytalanságának köszönhető a döntés, ez pedig nagyon rossz jel.

Ezért maradt el az IFA-n az új csúcs-Kirin bemutatója

A Huawei az elmúlt években az IFA keretében jelentette be a legújabb Kirin zászlóshajót. Ez a pillanat az idei évre is be volt tervezve, de végül a vállalat úgy döntött, hogy nem hozakodik elő a Kirin 1020 és Kirin 9000 néven egyaránt emlegetett megoldással. Azt már rögtön lehetett sejteni, hogy ez nem túl jó jel, mostanra pedig a kínai média biztos forrásra hivatkozva állítja, hogy a bizonytalanság szülte a nehéz döntést.

A Kirin 990 utódja a Huawei Mate 40 okostelefont hajtaná meg első körben, de most nagyon úgy fest, hogy elmaradhat még akár ennek a szériának a bemutatása is. A Huawei-hez közel álló források szerint kettő oka van annak, hogy az új generáció Kirin bemutatója elmaradt a berlini eseményen, és egyik sem az, hogy nem kapott volna elég figyelmet a fejlesztés a csonka eseményen.

Galéria megnyitása

A Huawei elvileg nem szeretett volna, ha nem kívánatos figyelem irányul a termékére, ugyanis jól tudják, hogy mindenki tisztában van azzal, hogy mennyire nehéz sors elé néz a következő csúcs-Kirin. És állítólag maga a Huawei sem igazán biztos abban, hogy képes lesz a cég számára a TSMC annyi kész lapkát leszállítani, amennyire szüksége lenne. Erre a „műveletre” ugyanis most egy megadott időkeret van, ami eléggé szoros.

A Huawei most a szó legszorosabb értelmében véve versenyt fut az idővel. Hiszen a TSMC a jelenlegi amerikai döntés értelmében szeptember 14-ig szállíthat előzőleg leadott rendeléseket a Huawei számára, szóval már csak néhány nap van addig, hogy kiderüljön, összejön-e annyi rendszerchip, hogy a cég el tudja indítani a Mate 40 forgalmazását. Piaci szakértők szerint legalább 15 millió rendszerchipet kellene a TSMC-nek leszállítani ahhoz, hogy a vállalat magabiztosan piacra dobhassa az új csúcsmodellt.

Az alapján pedig, hogy a bemutató elmaradt, szinte biztosak lehetünk abban, hogy 10 nappal a kapcsolatok megszakítása előtt a TSMC még nem halmozott fel elegendő lapkát a Huawei számára. Elképzelhető, hogy a Huawei akkor is ki fog adni új felsőkategóriás eszközt, ha a Mate 40 széria teljes ellátása nem megoldható, de akkor áttervezheti az előzetes elképzeléseit. Például a következő hajtogatható mobil számára tarthatja meg ezeket. Hiszen valamennyi lapka biztosan készül a TSMC-nél.

Galéria megnyitása

A szóban forgó Kirin lapka egyébként a világ első olyan rendszerchipje, ami 5 nanométeres csíkszélességen készül, de valószínűleg ez most a Huawei számára nem különösebben jelent vigaszt. Annak örülhet egyedül, hogy a legutóbbi információk szerint a TSMC jobb kihozatali aránnyal dolgozik jelen állás szerint 5 nm-en, mint a jóval bejáratottabb EUV eljárásos 7 nm-en. Hiszen ez azt jelenti, hogy nagyobb arányban bevethetőek a rohamtempóban legyártott lapkák.

Mindannak ellenére, hogy a jelek szerint a Huawei chipgyártó nélkül fog maradni, nem áll le a fejlesztés a HiSiliconnál. A Huawei vezetése nagyon ritkán tér ki a válsággal kapcsolatosan bármilyen információra, de most a vállalat aktuális vezetője, Guo Ping megtette. Elmondta a szakember, hogy nem engedhetik meg maguknak, hogy leállítsák a munkát azért, mert pillanatnyilag a jövőjük kilátástalan. Ha a fejlesztések megállnak, akkor ugyanis a HiSilicon valóban hátrányba fog kerülni.

Galéria megnyitása

Guo azt mondta, hogy tisztában vannak azzal, hogy a következő évek nagyon nehezen lesznek átvészelhetőek, de azt is kiemelte, hogy nem adhatják fel. Éppen ezért a korábbinál is jelentősebb mértékű beruházásokat tesznek a HiSilicon esetében, ahonnan az utóbbi időben állítólag már elkezdtek szállingózni a szakemberek. Azt is kijelentette Guo Ping, hogy a Huawei krízisben van, pedig erre sem sűrűn láthattunk példát. A vezető azon az állásponton van, hogy ilyen válsághelyzetben nincs vesztegetni való lehetőségük.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap