Évértékelt a Google

Egy éve, 2011. április 4-én vette át a Google vezetését Larry Page. A keresőóriás vezérigazgatója hosszú levélben értékelte a cég legutóbbi évét és jövőbeli terveit.

Évértékelt a Google

Larry Page, a Google vezérigazgatója csütörtökön közzétett nyílt levelében értékelte a cég elmúlt évét, jövőbeli stratégiáját és körvonalazta a főbb konfliktusokat, amelyekkel a keresőóriás kénytelen szembenézni. Page egy évvel ezelőtt vette át a vállalat vezetését Eric Schmidttől, aki azóta ügyvezető elnökként tevékenykedik. A levél beszámol a Google sikereiről és azokról a kihívásokról is, amelyeknek jelentős és sikeres részvénytársaságként meg kell felelnie.

Page szerint a keresés optimalizálásához létfontosságú, hogy személyes információkkal rendelkezzenek a keresést végző felhasználóról, de leszögezi azt is, hogy tisztában van a szolgáltatás bevezetésének velejáróival, és megérti az ezzel kapcsolatos adatvédelmi aggályokat. Mindezek ellenére a Google sokkal jobb működésre képes, ha a kereséskor a felhasználó személye is számításba kerül, írja. Példaként Ben Smith nevű barátját hozza fel, akire gyakori neve ellenére mostantól könnyedén rákereshet, mivel (a Google+-nak hála) a keresési eredmények élén biztosan az a Ben Smith fog szerepelni, akire Page kíváncsi volt.

Ahhoz, hogy egy ilyen szolgáltatás megvalósítható legyen, meg kellett változtatni az adatvédelmi irányelveket. Végeredményként a különféle Google-szolgáltatások információkat osztanak meg egymással a felhasználókról, hatékonyabbá téve az egyes funkciók működését. Page az új szabályzattal kapcsolatos felzúdulással bővebben nem foglalkozik, pedig számos felhasználó, állami vezető és jogi szervezet fejezte ki aggodalmait az adatok összekapcsolása miatt. Az Egyesült Államokban 36 főügyész nyílt levélben tiltakozott az irányelvek jelen formában való bevezetése ellen.

„Az adatvédelmi irányelvek nemrégiben történt megváltoztatása nagy érdeklődést váltott ki. Ezek a változtatások teszik lehetővé, hogy sokkal jobb és intuitívabb szolgáltatást közvetítsünk, ami az elsődleges célunk a következő évre”‒ írja Page.

Levelében kitér arra is, hogy a kritikusok szerint a cég már annyira megnövekedett, hogy nem reagál úgy a kihívásokra, mint „ifjabb” korában. Megítélése szerint az óriásvállalat méreteitől függetlenül sok célt szándékozik megvalósítani, gyorsaságából mit sem vesztett, és ugyanolyan szenvedélyesen törekszik a jobbításra, mint eddig. Page tisztában van azzal, hogy a legtöbb nagyvállalatot nem szereti a közvélemény, de szerinte a Google kiérdemelte a felhasználók szeretetét. Bővebben nem fejtette ki bővebben a jövőbeli „szenvedélyes” terveket, de leszögezte, hogy a nagy dobásokra fognak összpontosítani.

A levél foglalkozik a Motorola megvásárlásának ügyével is, amelynek révén a cég fontos okostelefon-szabadalmakhoz jut hozzá. Page szavai szerint a cégnél mindenki nagyon izgatott a jövővel kapcsolatban, mivel a Motorola által az elmúlt évek alatt megvalósított technológiai fejlesztések révén új és még sikeresebb készülékek és szolgáltatások létrehozása válik lehetővé.

A versenytársak ugyanakkor aggódnak, hogy a Google mihez kezd a hamarosan a kezébe kerülő és az egész iparág számára létfontosságú licencekkel. Page igyekszik csitítani a félelmeket, levelében azt írja, hogy az Android sikere a számos piaci résztvevő nyitottságának és kreativitásának köszönhető, így a Google továbbra is szorgalmazni fogja az együttműködést a további fejlődés érdekében.

Page sorra vette beszámolójában a vállalat legnagyobb sikereit: a keresőmotort, a Google+-t, az Androidot, a Chrome-ot, a Youtube-ot és az AdSense-t. Naponta 850 ezer Androidos készüléket aktiválnak, 200 millióan használják a Chrome-ot, 350 millióan a Gmailt. A Google+ jelenleg több mint 100 millió aktív felhasználóval rendelkezik.

Page számos gazdaságtalannak ítélt projekttel leszámolt az elmúlt évben, de saját bevallása szerint továbbra is szívesen támogatja az első pillantásra furcsának tűnő kezdeményezéseket. „Őrültségnek tűnhet, de arra jöttem rá, hogy sokkal könnyebb előrelépést elérni nagyratörő célok érdekében, mint kevésbé kockázatos projektekben. Kevesen elég kattantak ahhoz, hogy megpróbálják, ugyanakkor a legnagyobb kihívások vonzzák leginkább a kiemelkedő embereket.”

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward