EU: Törölhetőnek kell lennie a bloatware-eknek

Az Európai Unió kényszerítené a gyártókat, hogy az előre telepített appok mindegyikét el lehessen távolítani.

EU: Törölhetőnek kell lennie a bloatware-eknek

Az utóbbi időben az EU egyre mélyebben próbál beavatkozni a mobilpiacon, a jelek szerint az eddiginél nagyobb kontrollt akar ezen a területen elérni. Ezúttal pedig egy olyan célt fogalmazott meg az Európai Unió, amivel alighanem mindenki mélységesen egyet fog érteni: minden bloatware-nél biztosítani kell az eltávolítási opciót. A hírről a Financial Times számolt be, még nem hivatalos a döntés.

A nemkívánatos előre telepített alkalmazások globálisan nagyon komoly problémát jelentenek, ezek ugyanis esetenként kémprogramokat rejtenek, vagy olyan kódrészleteket tartalmaznak, amelyek károsak lehetnek. A felhasználói adatok megszerzésére koncentrálhatnak az egyes fejlesztések. Szerencsére az Európai Unióban hivatalosan értékesítésre kerülő készülékeknél napjainkban a bloatware-ekkel már néhány esettől eltekintve nincsen túl komoly gond, viszont így is okozhatnak ezek kellemetlenségeket különböző módokon.

Galéria megnyitása

Ezért szeretné az elérni az Európai Unió, hogy a gyártók változtassanak az eddigi bevett szokásaikon, és a jövőben minden egyes előre telepített szoftvernél – szolgáljon az bármilyen célt a készüléken –, biztosítsák a törlésre szolgáló opciót. Jelenleg ugyanis sok programot legfeljebb az eredeti verziójára lehet visszaállítani, esetleg letiltható, de nem tüntethető el teljesen a készülékről véglegesen, ez pedig mindenképpen zavaró.

Azzal, hogy az EU kényszerítené a gyártókat az eltávolítási lehetőség biztosítására, a felhasználók csak nyernének. Ahogy azt fentebb már említettük, az öreg kontinensen forgalomba kerülő mobiloknál egyébként már nincs nagy baj a bloatware alkalmazásokkal, de a helyet mindenképpen foglalják, és zavaróak lehetnek. Ezek megakadályozzák a tulajdonosokat abban, hogy a készüléküket teljes mértékben felügyelet alatt tartsák, csak olyan appokat tároljanak, amiket ők szeretnének.

Ennek az ügynek a kapcsán azt is el kell mondani, hogy bloatware-eket egyébként nemcsak a gyártók, hanem a szolgáltatók is szoktak előre telepíteni az általuk értékesített készülékekre. És bizony ezekkel is megesik időnként, hogy nem távolíthatóak el. Tehát az Európai Unió esetleg fellépése a szolgáltatókat is érintheti majd.

Galéria megnyitása

A bloatware-ek eltávolíthatóságáról szóló döntés egy sokkal nagyobb lépésnek lehet majd a része, ez nagy valószínűséggel a következő hónapokban életbe léptetni kívánt Digitális Szolgáltatásokról szóló Jogszabálycsomag (Digital Services Act) egy szelete lehet.

Ez azt a célt szolgálja, hogy a nagy technológiai vállalatok az interneten valamelyest határok közé legyenek szorítva. A Digitális Szolgáltatásokról szóló Jogszabálycsomag előre láthatólag kiterjed majd a Google, az Amazon és például az Apple adatkezelési eljárásaira is, és arra, hogy az egészséges piaci verseny ezen a területen is biztosított legyen, szóval a technológiai óriások ne zárhassanak ki, hátráltathassanak más alternatív szolgáltatásokat.

Az EU döntése persze csak az öreg kontinenst fogja érinteni, szóval Ázsiát és az Egyesült Államokat például nem. Ugyanakkor könnyen lehet, hogy ennek hasára azok a gyártók, akik globálisan vannak jelen a piacon, úgy határoznak majd, hogy más piacokon is biztosítani fogják az eltávolítási lehetőséget a felhasználóik számára – és igazodnak majd a Digitális Szolgáltatásokról szóló Jogszabálycsomaghoz. Ez viszont egyelőre még a jövő zenéje, és közvetlenül minket az Európai Unió döntése fog érinteni.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap