EU: Ha lesz jobb a C-típusú USB-nél, az átveheti majd a helyét a mobilokon

Válaszolt az EU egyik illetékese az Apple azon felvetésére, hogy a szabványosítás megfojtja majd az innovációt ezen a területen.

EU: Ha lesz jobb a C-típusú USB-nél, az átveheti majd a helyét a mobilokon

Az Európai Unió folyamatosan azon van, hogy a technológiai szaktort zöldítse, és ennek a jegyében kerül majd bevezetésre az a szabályozás is, hogy az akkumulátoros kütyükön szabványos, C-típusú USB csatlakozónak kell majd a töltésért felelnie. A bizottság nem szeretett volna erről rendelkezni, de lényegében az Apple miatt kénytelen ezt megtenni.

Egy interjúban Anna Cavazzini, az Európai Parlament fogyasztóvédelmi bizottságának vezetője arról beszélt a napokban, hogy mire lehet számítani a C-típusú USB használatának előírása kapcsán. „Az Európai Parlament 10 éve szorgalmazza egy szabványnak a használatát, hogy ne kelljen rengeteg kábelt használnia az embereknek, hanem csak eggyel megoldhassák a töltési szükségleteiket.” – emelte ki a szakember. De nem tudtak minden vállalattal dűlőre jutni ebben a kezdeményezésben, ezért kellett végül a törvényjavaslatot megalkotni.

Galéria megnyitása

Ennek köszönhetően a fogyasztóknak a jövőben sokkal egyszerűbb lehet majd az élete, hiszen bárhol találhatnak majd egy olyan kábelt, amivel utána tölthetik a legtöbb akkumulátoros kütyüjüket. Az okostelefonon túl legyen szó táblagépről, hangszóróról, fülhallgatóról vagy más egyéb kiegészítőről, mindegyik C-típusú USB-t kaphat. A gyártóknak nem kell majd feltétlenül újabb és újabb kábeleket csomagolnia minden szerkezet mellé, amivel a cégek is nyernek. Anna Cavazzini szerint ezzel az előírással mindenki csak nyerhet.

HA minden jól halad, akkor 2024-re kell azt a szintet elérni, hogy már kizárólag olyan eszköz kerülhet majd forgalomba az Európai Unióban, amin C-típusú USB csatlakozó található.  Ennek megfelelően példuál jövőre még minden további nélkül kerülhet a boltokba Lightning csatlakozóval rendelkező iPhone. Mindenkinek két évet ad az implementálásra az EU, hogy senkinek ne származhasson hátránya ebből.

Galéria megnyitása

Egyelőre egyébként még vannak olyan megoldások, amikre nem terjed ki a javaslat, de ez még változhat. Cavazzini elmondta, hogy még nem lett kőbe vésve a törvény, és például van arra lehetőség, hogy az előírás több eszközre terjedjen ki. Az e-könyv olvasók mondjuk kimaradtak, de lehetne még más hasonló példákat is hozni. Továbbá a vezeték nélküli töltési lehetőségnek meghagyja az esélyt a szabályozás, szóval arra lesz lehetőség, hogy ne legyen C-típusú USB, ha cserébe támogatott a vezeték nélküli opció.

Az Apple innovációféltő felvetéseit az EP képviselő nem látja valósnak. Anna Cavazzini most egyértelművé tette, hogy a C-típusú USB nem egy örökké valóságra lesz bebetonozva. Ha jön ennél jobb megoldás, ami valóban érdemi előrelépést hoz bármilyen szempontból, miközben semmilyen téren sem jelent visszalépést, akkor könnyen lehet, hogy le lesz cserélve. Persze ez már a jövőben teljesen kontrolláltan történhet majd meg. Az innovációhoz lehet majd a szabályozást idomítani.

Galéria megnyitása

Az intézkedés a szakember szavai alapján akár 1000 tonna hulladék megtakarítását is magával vonhatja. Nemcsak olyan szemétre kell itt gondolni, amit maguk a kábelek okoznak, hanem a járulékosra, amit például a csomagolás okoz. Persze az elektronikus hulladék az, ami igazán veszélyes, mert ezt nehezen lehet feldolgozni, ezáltal még jól kezelve is nagy környezeti terhelést okoz.

Bízunk benne, hogy az EU törekvései célt érnek majd, és valóban úgy sikerül ezt megvalósítani, ahogyan szeretnék. Reméljük, hogy a szabványos C-típusú USB csatlakozó minél több eszközön jelenik majd meg.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap