Észak-Korea mint IT-fejlesztőközpont?

Észak-Koreáról nagy valószínűséggel egyáltalán eszébe se jut az IT senkinek, vagy ha mégis, akkor csak mint olyasmi, ami ott biztosan nincs, ám érdekes módon úgy tűnik, a valóság - bizonyos szempontból - egyre inkább ennek az ellenkezője.

Észak-Korea mint IT-fejlesztőközpont?

Észak-Koreáról nagy valószínűséggel egyáltalán eszébe se jut az IT senkinek, vagy ha mégis, akkor csak mint olyasmi, ami ott biztosan nincs, ám érdekes módon úgy tűnik, a valóság - bizonyos szempontból - egyre inkább ennek az ellenkezője.

Úgy tűnik ugyanis, hogy az ország egyre csábítóbb ügymenet-kiszervezési célponttá válik, köszönhetően egyrészt az olcsó, ám ennek ellenére igen jól képzett munkaerőnek; Észak-Korea a jelek szerint már évek óta szinte futószalagon termeli az IT-mérnököket, programozókat és kutatókat.

Másrészt, nyugati vállalatok is felismerték az országban rejlő lehetőségeket - a nehézségekkel együtt, és ez utóbbiak áthidalásából is profitáltak. Közülük is a legsikeresebb a Nosotek, melyet a német illetőségű Volker Eloesser eleve "kiszervezési központnak" tervezett és alapított is meg Észak-Koreában három évvel ezelőtt, 2007-ben - azóta pedig rendkívüli sikerre vitte.

Elmondása szerint a helyi jelenlétet nem lehet megkerülni, mivel a komoly kommunikációs korlátozások miatt máshogyan nem lehetne érdemben intézni semmit. Hasonlóképp gondot okozhat, hogy a helybelieknek lényegében nincs tapasztalata a külföldi vállalatokkal való együttműködés terén, így a Nosotek a külföldről behozott, projektmenedzserekként foglalkoztatott szakemberei, és a helybeliek szoros együttműködése révén ebben is úttörő szerepet játszik.

Mint mondta, minden jelentősebb programozási nyelvhez, technikához és operációs rendszerhez vannak kiváló szakembereik, Kínán keresztül pedig a nethozzáférést is megoldották (ami Észak-Koreában igen szigorúan szabályozott), és mostanra már saját elmondásuk szerint minden tekintetben "nyugati munkakörülményeket" teremtettek. Olyannyira, hogy például egy iPhone-ra fejlesztett, és az Exozet Games által forgalmazott alkotásuk egy hétig szerepelt a német App Store top 10-es listáján.

Marc Busse, a berlini székhelyű Exozet illetékese is a legteljesebb elismerés hangján beszélt az Exozet munkásságáról; elmondása szerint remek munkát végeznek, és a kommunikációs problémákat is teljes mértékben megoldották. Természetesen nem hagyta ki azt a megjegyzést sem, miszerint csak ajánlani tudja őket bárkinek, aki szeretné kiszerveni a játékfejlesztési ügymeneteit.

Egy kellemetlenség azonban így is akad, ami pedig nem más, mint a politika. USA-beli vállalatok eleve nem élhetnek az Észak-Koreába való kiszervezés lehetőségével az érvényben lévő embargók miatt, az ország és vezetőségének rossz híre miatt pedig az USA-n kívüliek is alaposan meggondolják, valóban fel akarják-e vállalni azt, hogy a nevük összefüggésbe kerüljön az országéval.

Ami azonban az Exozetet illeti, Busse elmondása szerint ők maguk emiatt egyáltalán nem zavartatták magukat. Mint mondta, a kormányhoz és a diktatúra intézményéhez soha nem volt semmi közük, egyszerűen csak igénybe vették a helybeli, egyébként "kiváló" szakemberek munkáját, és nem is kellett csalódniuk az eredményben.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward