Esett az Apple bevétele az ünnepi időszakban

Az iPhone-ok gyengélkedése nagy hatással volt a cég összesített bevételére.

Esett az Apple bevétele az ünnepi időszakban

Az Apple közzétette a legfrissebb pénzügyi beszámolóját, ami a 2018-as év negyedik negyedévének az alakulását mutatja. És ahogy arra számítani lehetett, a cég magához mérten egészen nagyot bukott, legutóbb a 2000-es évek elején volt olyan mértékű visszaesés a forgalomban, mint amit most elkönyvelhetett a vállalat.

Csökkenés ide vagy oda, a cupertinói alakulat természetesen ezúttal is brutális bevételről számolhatott be; a cég három hónap alatt 84,3 milliárd dollárnyi forgalmat bonyolított, az már más kérdés, hogy ez az egy évvel korábbihoz képest 5 százalékos visszaesést jelent. Az Apple tisztában volt a helyzettel, és ezúttal előre szólt arról, hogy gyenge eredményre számít, így a befektetőket nem érhette meglepetésként a dolog. És egyébként a nettó eredményt tekintve egyáltalán nem ennyire rossz a helyzet. A cupertinói alakulat tavaly ilyenkor 20,065 milliárd dolláros profitot tudott felmutatni, most pedig egészen pontosan 19,965 milliárd dollárral gyarapodott a kasszája. Hogy miként tudott majdnem stagnáló profitot abszolválni, miközben nagyot bukott a teljes bevételét tekintve? Nos, egyrészt nagyon szépen emelkedik a szolgáltatásokból befolyó összeg, ezt pedig nagy arányban tudja profitra váltani, másrészt borítékolható, hogy az iPhone-ok átlagos értékesítési ára az egekbe szökött.

Az Apple gyenge szereplése egyedül az iPhone teljesítményére vezethető vissza, ezt nem győzte hangsúlyozni a cég. Csak az okostelefonok iránti érdeklődés csökkent, minden már területen azonban növekedést jegyzett az Apple. Tavaly még 61,1 milliárd dollár származott a negyedik negyedévben az iPhone-okból, idén viszont ez az érték 51,9 milliárdra mérséklődött, de még így is messze ez a legjövedelmezőbb termék. Azt nem lehet tudni, hogy pontosan mennyi eszköz talált új gazdára, ugyanis ettől kezdve a darabszámot nem hajlandó nyilvánosságra hozni a vállalat. (Utána jártunk, és az IDC információi szerint egyébként kb. 68,4 milliós példányszámról lehet szó, ami 11,5%-kal gyengébb a tavalyinál, de hivatalos adat hiányában ezt nem jelenthetjük ki biztosan.) A mobilforgalom visszaeséséhez több tényező is hozzájárult; a vállalat szerint a magas ár, a kínai rossz szereplés, és az akkumulátorcsere akció is nehezítette a helyzetet. Mindazonáltal Tim Cook kijelentette, hogy az iPhone XR, iPhone XS és XS Max trió a valaha volt legjobb kínálatot alkotja, a hardverek szintjén nincs probléma.

Galéria megnyitása

A táblagépek és a személyi számítógépek értékesítését tekintve nem lehet ok panaszra. Az iPadek óriásit mentek, az elmúlt hat évben nem volt olyan növekedés a bevételben, mint most, és ez minden bizonnyal az új iPad Prók számlájára írható elsősorban, de az olcsóbb gépek iránti kereslet is jól alakulhatott. 17 százalékos gyarapodást követően 6,73 milliárd dollár gyűlt össze ezekből a készülékekből. A cupertinóiak új Mac modellekkel is előrukkoltak a tavalyi év második felében, és ez vezethetett ahhoz, hogy ezeknek az eladása is szépen ívelt felfelé, és 9 százalékkal meghaladta a bevétel az egy évvel korábbi szintet. A számítógépekből 7,4 milliárd dollárt hajtott fel a cég az ünnepek alatt.

Galéria megnyitása

Az Apple az elmúlt években egyre nagyobb hangsúlyt fektet a különböző szolgáltatásaira, és ezen a területen folyamatos növekedésről beszélhetünk, ami mindenképpen dicséretes. A vállalat örömmel emelte ki, hogy új rekord szintre ért a szolgáltatások szekciója, és most először sikerült átlépni a 10 milliárd dolláros álomhatárt, de még majdnem a 11 milliárdot is, hiszen 10,9 milliárd dollárnál állt meg a számláló az év végén. Ez nem kevesebb mint 19 százalékos ugrást jelent, és a felhő alapú megoldások esetében volt a legnagyobb, 40%-os ugrás. Viszont még így sem ezen a fronton volt jegyezhető a legjelentősebb növekedés.

Az egyéb hardveres eszközök kategóriája 33 százalékot ívelt fel, és a Mac mögött egy hajszállal lemaradva, 7,3 milliárd dollárral járult hozzá a bevételhez. Ide tartoznak az okosotthonos egységek, a viselhető eszközök és minden más kiegészítő is. A legjobban az Apple Watch és az AirPods teljesített, ezek iránt nagyjából 50 százalékkal volt nagyobb a kereslet, mint egy éve. Az Apple Watch Series 4 nagyon jól sikerült, szóval abban az esetben ez egyáltalán nem meglepő, viszont az AirPods már évek óta változatlanul van a cég kínálatában, és lényegében ennek ellenére is viszik, mint a cukrot.

Galéria megnyitása

Az Apple zárásul előre jelezte, hogy nagyvonalakban mire lehet számítani az aktuális negyedév esetében. A cég szerint 2019 első három hónapjában 55 és 59 milliárd dollár között alakulhat a bruttó bevétele. Ha ez beigazolódik, akkor ismét mínuszba fordul a vállalat mérlege, egy évvel korábban ugyanis még 61,1 milliárd dollárt tudott bezsebelni.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap