Érkezik az Android 9 Pie (Go edition)

Az új operációs rendszer alapjaiból a Google még jobb variánst készít a belépő okostelefonok számára, mint az Oreo (Go edition) volt.

Érkezik az Android 9 Pie (Go edition)

A Google örömmel jelentette be, hogy a tavalyi évben leplezett Android 8.1 Oreo (Go edition) operációs rendszer nagy sikernek örvend, és mostanra világszerte kaphatóak olyan alsókategóriás készülékek, amik ezt a platformot vonultatják fel. Hardveres szempontból nézve egészen változatos a kínálat, az Oreo (Go edition) mobilok körében, vannak HD és alacsonyabb felbontású megjelenítővel szerelt gépek, csak 3G és 4G LTE hálózati támogatással szolgáló megoldások, és 4/8/16 GB-nyi tárhellyel ellátott konstrukciók is. A legtöbb szerkezet ára 100 dollár alatt marad, és olyan is akad, amiért csak 30 dollárt kell kifizetni (Mobicell Astro).

A keresőóriás szerint a platform népszerűsége egyértelműen jelzi, hogy van igény a gyártók és a felhasználók részéről is a „fapados” Androidra. Éppen ezért már gőzerővel dolgoznak a szakemberek azon, hogy létrehozzák az Android 9.0 kiadásból is a Go edition jelzővel illetett változatot. Eddig erről nem esett szó, de most a Google nagyvonalakban vázolta, hogy milyen változásokra lehet számítani ebben az esetben. A vásárlók még több szabad helyet fognak kapni, jobb lesz a biztonság a korábbiaknál, és a felügyeleti eszközök is fejlődni fognak egyebek mellett.

Galéria megnyitása

Egy 8 GB-os tárhellyel szerelt okostelefon esetében a teljes értékű Android mellett nagyjából 2,5 GB-nyi szabad hely marad, amit a Google sikeresen megduplázott az Android 8.1 Oreo (Go edition) esetében, tehát ott már 5 GB marad a tulajdonosok adatainak. Jó hír, hogy az Android 9 Pie (Go edition) érkezésével még jobb lesz ezen a téren a helyzet, ugyanis a Google még 10 százalékkal tudta növelni a szabad helyet, így már 5,5 GB lesz felhasználható egy olyan mobilnál, aminek 8 GB-os az adattárolója. Fontos továbbá, hogy sikerült a korábbinál is lentebb szorítani az induláshoz szükséges időt – ennek főleg azok fognak örülni, akik például esténként előszeretettel kapcsolják ki a mobiljukat. Jobb lesz a biztonság is a mostaninál, de ezt nem részletezte a Google, annyi biztos, hogy már számolni kell megerősített Verified Boot szolgáltatással, ami egyebek mellett azt hivatott meggátolni, hogy az indítás folyamatába illetéktelenek beavatkozhassanak. És lényeges még, hogy itt már lesz egy olyan felület, ahol pontosabban lehet szemmel tartani és kezelni a mobilos adatforgalom alakulását.

Az Android (Go edition) rendszereknek az egyik legfontosabb része a Go alkalmazások egyvelege. Ezen a téren folyamatosan vannak és lesznek is változások. A Google Go esetében számolni lehet olyan lehetőséggel, hogy felolvassa a weboldalak tartalmát, miközben vizuálisan kiemeli a szövegben, hogy éppen hol tart, így könnyen lehet követni. A YouTube Go, ami szinte a kezdetek óta lehetőséget biztosít a videók elmentésére, a letöltött tartalmak esetében szolgálni fog egy galériás nézettel. A Térkép Go esetében már adott lesz az offline területmentési lehetőség, valamint a „turn-by-turn” navigálás, ami akár még a tömegközlekedéshez is tud instrukciókkal szolgálni.

Galéria megnyitása

A Files Go már lehetőséget nyújt arra, hogy a tulajdonosok nagy sebességgel (490 Mbps) küldjenek egymásnak adatokat P2P módon, mobilinternet-kapcsolat használata nélkül. Az Assistant Go pedig a folyamatosan bővülő nyelvtámogatás mellett rendre kap új lehetőségeket, így egyre több dolgot tehetnek meg hangvezérléssel az emberek (pl. kezelhetik a Bluetooth-t, emlékeztetőket rögzíthetnek). Az Android Messages ide tartozó kiadásának méretén 50%-kal tudtak faragni a mérnökök, a Go edition rendszer tárcsázójába pedig már kerül spam felismerés, szóval képes lesz megfelelően eljárni a kéretlen hívásoknál.

Azt egyelőre nem szögezte le a Google, hogy pontosan mikor fog debütálni az Android 9 Pie (Go edition) rendszer, szimplán őszt emleget a vállalat. Emellett pedig azt sem lehet tudni, hogy a frissítés miként zajlik majd azoknak az okostelefonoknak az esetében, amik az Oreo (Go edition) kiadást futtatják. (Mivel itt a partnerek nem igazán hajtanak végre változtatásokat, elvileg annak sem lenne akadálya, hogy minden mobil egyszerűen frissíthető legyen.)

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward