Engedélyezték a Moderna oltóanyagát az Európai Unióban

Ez már a második COVID-19 elleni vakcina lehet, amely az EU-ban bevethető.

Engedélyezték a Moderna oltóanyagát az Európai Unióban

Az oltóanyag, amelynek forgalmazására szerda délután az EMA ajánlása alapján az Európai Bizottság már meg is adta az engedélyt, 18 évesek és idősebbek esetében használható, minthogy a fiatalabb korosztályra még nem áll rendelkezésre elég adat. A Moderna oltóanyagát összesen nagyjából 30 ezer fő bevonásával tesztelték, akik fele a vakcinát, fele pedig hatóanyag nélküli placebót kapott. A hatásosságot nagyjából 28 ezer 18–94 év közötti olyan alany eredményei alapján számították, akik kapcsán nem volt kimutatható, hogy korábban átestek volna a fertőzésen.

A klinikai vizsgálatok során a vakcina 94,1 százalékban bizonyult hatásosnak a tünetes COVID-19 megelőzésében (14 134 vakcinált alanyból 11-nél jelentkezett tünetes betegség, míg a placebót kapott csoportban 14 037 főből 185-nél jelentkeztek tünetek). A védőoltás a magas kockázati csoportokban 90,9%-ban előzte meg a tünetes COVID-19 kialakulását. Utóbbi csoportokba azokat sorolták, akik a klinikai vizsgálat előtt krónikus tüdőbetegségben, szívbetegségben vagy májbetegségben szenvedtek, illetve túlsúlyosak, cukorbetegek vagy HIV-fertőzöttek voltak. A magas hatásosság a különböző nemeknél, illetve a különböző etnikai csoportokban is fennállt.

Arra vonatkozóan ugyanakkor még ebben az esetben sincs nyilvános adat, hogy a vakcináció a fertőzőképességet is csökkenti-e, vagyis megakadályozza, hogy a beoltottak továbbadják a vírust. Mindenki reméli, hogy így lesz, de az ennek kimondáshoz szükséges elemzésekkel még nem készültek el.

Galéria megnyitása

A Moderna vakcináját két adagban, 28 nap eltéréssel kell beadni. Az eddigiek során tapasztalt mellékhatások többsége enyhe vagy közepes volt, és a beoltás után pár napon belül megszűnt. A legtöbb esetben a beadási helyen tapasztalt fájdalomról és duzzanatról, illetve fáradékonyságról, hidegrázásról, lázról, megduzzadt, érzékeny hónalji nyirokcsomókról, fejfájásról, izom- és ízületi fájdalmakról, hányingerről és hányásról számoltak be a résztvevők. A védőoltás biztonságosságát és hatásosságát a jövőben is monitorozni fogják az EU-n belül és azon kívül is.

A Moderna a Pfizer/BioNTech oltóanyagához hasonlóan egy mRNS-vakcina, vagyis az oltással a vírus egyik fehérjéjét kódoló RNS-szakaszt juttatnak be a testbe, amely a sejtekbe bejutva legyártatja azokkal a kérdéses proteint. Ezt a fehérjét a sejtek kifejezik, az immunrendszer pedig idegenként azonosítja őket, és megteszi az ellenlépéseket. Az ilyen módon felkészített immunrendszer a tényleges vírussal való találkozáskor sokkal gyorsabban és hatékonyabban képes reagálni. Maga a testbe bejutott mRNS röviddel a vakcináció után lebomlik, azaz nem marad meg tartósan a testben, és nem módosítja tartósan a sejteket sem. Az immunrendszer viszont az oltás nyomán „beépíti” memóriájába a kérdéses fehérje gyors felismerésének képességét.

Hogy a Moderna oltóanyagából mikor és mennyi lesz elérhető az EU-ban, az egyelőre nagy kérdés. Az Unió előzetesen 80 millió, és opcionálisan további 80 millió dózisra adta le az igényét, de mivel ennek a vakcinának a fejlesztése (szemben a Pfizerével) jelentős részben az Egyesült Államok kormányának támogatásával készült, kérdés, hogy mikor tudnak érdemben elkezdeni termelni az európai piacra is. Főleg, hogy az EU elég később, csak november végén, a 3. fázis előzetes eredményeinek nyilvánosságra kerülése után foglalózta le az említett mennyiségeket. Ennek oka részben biztosan az, hogy a Moderna kapcsán nagyon sok volt a bizonytalanság, a cég mostanáig egyetlen piacra dobható terméket sem fejlesztett ki, és a kutatási adatokat sem kezelték túlságosan átláthatóan, például semmit sem publikáltak.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap