Elrajtolt a tőzsdén a Xiaomi

Egészen csendben zajlott le a Xiaomi tőzsdére lépése. A vállalat nagyjából azt hozza, amire reálisan nézve számítani lehetett, a tűzijáték elmaradt.

Elrajtolt a tőzsdén a Xiaomi

Megkezdődött a kereskedés a hongkongi tőzsdén a Xiaomi értékpapírjaival, a vállalat az előzetes várakozásoktól elmaradt a becsült értékét illetően, de összességében elfogadható képet fest az árazása. Az indulást követően a Xiaomi a világ harmadik legértékesebb mobilgyártója lett a tőzsdén jegyzett vállalatok körében.

Amikor felröppent a hír, hogy a Xiaomi tőzsdére lép, azonnal megindultak a találgatások arra vonatkozóan, hogy vajon mekkora lesz a vállalat piaci kapitalizációja. A legtöbben úgy kalkuláltak, hogy a Xiaomi becsült értéke akár a 70 milliárd dolláros árszintet is elérheti, sőt mi több, néhány valóban meredek tippelő már rögtön 100 milliárdra taksálta a vállalatot. Nos, a valóság nagyjából 50-55 milliárd dollár lett, de még nem állt be stabilan a részvények árfolyama. Pillanatnyilag 19,02 hongkongi dollárért megy egyetlen papír, és ennek köszönhetően az aktuális árfolyamon számolva 54,1 milliárd dolláros piaci kapitalizációról beszélhetünk.

Galéria megnyitása

Kínában az elmúlt négy évre visszamenőleg ez a mostani volt a legnagyobb részvénykibocsájtás a technológia szektorban, így érthető, hogy nagy várakozás előzte meg. Viszont a nagy médiafelhajtás miatt a vásárlási szándékkal érdeklődők talán a megszokottnál is óvatosabban közelítettek a Xiaomi felé, és ez lehetett annak az oka, hogy az indulást követően hamar visszaesett a részvényárfolyam 16,8 hongkongi dollárra, és csak ezt követően indult meg ismét felfelé az értéke – eddig a csúcs 19,8 hongkongi dollár volt. A mobilokkal foglalkozó vállalatok körében jelenleg csak az Apple és a Samsung előzi meg a tőzsdén jegyzett vállalatok közül a Xiaomit, viszont ezekkel nem is képes versenyezni a kínai alakulat, mert messze 100 milliárd dollár feletti becsült értéke van mindkét riválisának.

Galéria megnyitása

A Xiaomi egészen másfajta utat járt be, mint az Apple vagy a Samsung. A kínai gyártó mindig arra törekedett az indulása óta, hogy a lehető legjobb ár-érték mutatóval rendelkező okostelefonokat tegye le az asztalra. Nem véletlen az, hogy szinte minden ársávban a Xiaomi nyújtja a legjobb ajánlatokat, vagy közel van ehhez az állapothoz. Emellé az eszközök minősége is igazán rendben van, hiszen manapság a legolcsóbb modelleket is úgy lehet kézbe venni, hogy nem érződik rajtuk a mérhetetlen spórolás. Fontos azt is elmondani, hogy a Xiaomi kínálata nemcsak mobilokból áll, hanem nagyon sok más termék is van a palettáján. A vállalat márkaneve alatt sok olyan eszköz akad, amit kisebb cégek fejlesztettek, és persze olyan megoldások is vannak, amelyeknek a létrehozásában is fontos szerepe volt a forgalmazáson túl. A golyóstolltól a porszívókon és a televíziókon át a rizsfőzőig vagy éppen a noteszgépekig tényleg ezer meg egy dolog van a Xiaominál, ezek jellemzően Kínában és Indiában keresettek.

A vállalat az utóbbi időben már arra kezd koncentrálni, hogy minél szélesebb körben legyen jelen világszerte. Egyre több helyen nyílik Xiaomi márkabolt, például már az Egyesült Államokban is van ilyen, de ott mobilokat egyáltalán nem árulnak, hanem egyéb kiegészítőket lehet kapni: akciókamerákat, hordozható töltőket és zenehallgatással kapcsolatos dolgokat. A kínaiak azt tervezik, hogy hivatalosan jövőre kerülnek bevetésre a tengerentúlon az okostelefonjaik, de a mostani piaci viszonyokat elnézve, nem lenne meglepő, ha ezt tovább tolná a cég. A Xiaomi hosszú távú tervei között szerepel, hogy a mobilok mellett más ágazatait is megerősítse, mert az okostelefonokon nagyon vékony pofit van, de a bruttó bevételnek a 70 százalékát ezek adják.

Kíváncsian várjuk, hogy az elkövetkezendő hetekben, hónapokban miként alakul majd a Xiaomi sora a hongkongi tőzsdén. Érdekes lesz látni, hogy egy-egy új mobil vagy más termékre hogyan fognak reagálni a befektetők. Legközelebb valószínűleg a Mi Mix 3 fog debütálni, ami előre láthatólag különleges külsővel és csúcskategóriába illő hardverrel száll ringbe.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward