Elkészült az Android szeptemberi biztonsági frissítése

A Google számos sérülékenységet küszöbölt ki, de a visszajelzések alapján szerencsére egyik rést sem használták ki illetéktelenek.

Elkészült az Android szeptemberi biztonsági frissítése

Az Android minden hónapban kap egy biztonsági frissítést, és ez a mostani alkalom különleges annyiban, hogy az Android 10 operációs rendszert is most indította el a Google. De egyébként a szeptemberi biztonsági csomag független az operációs rendszer új főverziójától.

A Google az eddigieknek megfelelően most is három részre osztotta fel a biztonsági javítást. Az egész rendszert érintő biztonsági hiányosságokat a 2019-09-01 jelölésű javítási szint gyógyítja, a 2019-09-05 kiadás pedig már eszközspecifikus problémákra jelent megoldást. És van ennek egy olyan része is, ami kizárólag a Pixel készülékeket érinti – ez általában funkcionális módosításokkal szokott járni, de most ebbe is egyéb változtatások kerültek.

Galéria megnyitása

Az egész Androidhoz kapcsolódóan szerencsére ezúttal nem sok biztonsági rést kellett a szakembereknek befoltoznia. A javítások kiterjednek a rendszer mellett a keretrendszerre és médiás keretrendszerre is. Ez utóbbit érintőleg kettő kritikus fontosságú hibát küszöbölt ki a Google, a többi sebezhetőség pedig már „csak” magas prioritású volt. Összesen 13 hibát listázott befoltozottként a vállalat ebben a javítási szintben. A 2019-09-05 javítási szint viszont már más tészta, ebben már 36 sebezhetőség van felsorolva, és ezeknek a java a Qualcommal és a Qualcommhoz közeli komponensekkel kapcsolatos. De van ebben olyan is, ami az Nvidia egységeit érinti, és a kernelhez kapcsolódó javítással is lehet találkozni. Szerencsére a kritikus hibák száma itt is alacsony volt, a 36-ból csak kettő ilyen akadt, az összes többi magas prioritásúnak lett bélyegezve.

A Google a Pixel készülékekhez kapcsolódóan funkcionális módosítással nem készült, viszont hibajavításokból itt most annyi van, hogy azt már szinte összeszámolni is nehéz. Nagyjából 100 különböző problémát küszöbölt ki a keresőóriás, de mindegyik csak moderált fontosságú volt, szóval nem jelentett komoly fenyegetést. A vállalat nem részletezte, hogy pontosan mely Pixel modelleket milyen javítások érik a szeptemberi frissítés révén, de az kiderült, hogy rengeteg a Qualcomm kötődésű javítás, és a kernellel kapcsolatosakból is több tucatnyi van. De még néhány LG és Broadcom komponensekkel kapcsolatos dolog is orvosolva lett.

A támogatott Pixelek a napokban frissülni fognak a szeptemberi biztonsági csomagra, és az Essential egyetlen okostelefonja is megkapta ezt, ahogy azt már megszokhattuk. Nagy kár, hogy a Essential Phone PH-1 nem futott be szebb karriert, mert ilyen szoftveres támogatásban részesülő készülékekre egyébként sokan vevők lehetnének.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap